Свържи се с нас

Новини

Габрово почете воеводата Цанко Дюстабанов (снимки)

Published

on

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

С поднасяне на венци, цветя и почетен караул, организиран от регионалния клон на Национално дружество „Традиция“, днес (15 юни) Габрово почете воеводата Цанко Дюстабанов.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Пред паметника на водача на Габровската чета, участвала в Априлското въстание, секретарят на патриотичното дружество в нашия град Антон Колев припомни живота и дейността на бележития революционер, отдал живота си в името на Свободна България.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Своята признателност към паметта на големия революционер Цанко Дюстабанов, чието име носи и габровският регионален клон на НД „Традиция“, засвидетелстваха народният представител Кристина Сидорова, областният председател и общински съветник от БСП Николай Григоров, представители на Отдел Култура към Община Габрово, председателят на НД „Традиция“ – Габрово Пройно Петков и граждани.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

С едноминутно мълчание присъстващите сведоха глави и отдадоха своята почит към героя, който преди 144 години, заедно с председателя на Габровския революционен комитет Еким Цанков и свещеник Иван Поппетков увисват на бесилката.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

След разгрома на Априлското въстание водачът на Габровската чета Цанко Дюстабанов е заловен и изправен пред турски съд, който му издава смъртна присъда. Революционерът е убит на 15 юни 1876 г.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

„За мене тая бесилка не е срамна“, са последните думи на героя към палачите. За саможертвата на героя днес напомня паметникът му, който се намира в центъра на Габрово, близо до двата моста.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Кой е Цанко Дюстабанов? Той е роден на 13 май 1844 г. в Габрово. Син е на богат бегликчия, племенник на Васил Априлов и близък роднина по майчина линия на Николай Палаузов. Един български възрожденец, успял за времето си богат и просветен. Учил в Цариградския Роберт колеж, добър познавач на османското право, член на Габровския казалийски съд, превел на български Наполеоновия кодекс, през 1875 г. В съгласие с османското право, когато през същата година навсякъде в балканските провинции на Османската империя ври и кипи, когато са въстанали и успешно се бият християните в Херцеговина. Когато в България току-що е направен първият опит за въоръжен отпор (Старозагорското въстание), когато българската революционна емиграция в Румъния замисля ново всеобщо българско въстание, Цанко Дюстабанов се заема да състави махзар (прошение) до султана, подкрепен с много подписи, с цел да се реформира Турция, да се избегнат приближаващите кръвопролития, да се успокоят народите и да се заздравят държавните институции.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Исканията му са цяла програма, но като най-важни могат да се откроят три. Да се премахне данъка „бедел“, който плащат само българите заради военната охрана, която им осигурява правителството, като се въведе за компенсация редовна военна служба и за тях. Да се запази системата за отделни училища на етносите по обща държавна програма. И да се признае българският език като втори официален език на империята…

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

„Цанко Дюстабанов – един от най-доблестните, най-храбрите и най-интелигентните български воеводи“, пишат историците.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Той е заловен на 16 май 1876 г. Изправен пред турския съд, той произнася своята знаменателна реч. Осъден е на смърт и е обесен на 15 юни 1876 г. в Търново.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

В края на днешното честване председателят на НД „Традиция“ – Габрово Пройно Петков връчи картите на новите членове на дружеството.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица