Свържи се с нас

Новини

Детските ясли в Дряново стават безплатни

Published

on

Отпадане на таксите за детската ясла в Дряново се предлага в Проект за изменение и допълнение на Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината.

Предложената промяна предвижда отпадане изцяло на таксите за детска ясла, което е във връзка с политиката на Община Дряново, насочена към подкрепа на семействата.

Отпадането на таксите за посещение на деца в детските ясли цели насърчаване и задържане на младите хора и семействата в града и стремежът да се осигури достъп до качествена услуга, най-близо до детето и семейството.

Предложението е в потвърждение на стремежа на Община Дряново да реализира социална политика – ангажирана и последователна по отношение на подкрепата и потребностите на децата и техните семейства.

В чл. 19 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Дряново са уредени размерите на таксите за ползване на тротоари, площади, улични платна, места, върху които са организирани пазари (открити и покрити), тържища, панаири, както и терени с друго предназначение, които са общинска собственост.

За предходните години е налице недостиг на прихода от събираните такси, както и невъзможност за пълното възстановяване на разходите за услугите за таксата. Поради тези причини е необходимо да се извърши актуализация на съществуващите такси, които да претърпят известно увеличаване, като предложените промени са съобразени с принципите определени в чл. 4 от Наредбата.

Следващото предложение за промяна в общинската наредба касае таксите за ползване на общинската спортна инфраструктура. За изминалите няколко години е налице недостиг на прихода от събираните такси, както и невъзможност за възстановяване на разходите за услугите за таксата.

През изминалите години има значително дофинансиране от други източници. През 2019 г. разходите на Община Дряново, свързани с поддръжката на съоръженията и терените са в размер на 137 649.50 лв., а приходите от същите са едва 24 775.00 лв. Поради тази причина е необходимо да се извърши актуализация на съществуващите към момента такси, които да бъдат увеличени.

Като база за сравнение, може да се посочи обстоятелството, че в други сходни до община Дряново таксите са по-високи. Предложените промени са съобразени с принципите определени в чл. 4 от Наредбата.

снимка: Община Дряново

Община Дряново предлага въвеждането и на нова услуга – Наем на контейнер за строителен или едрогабаритен /обемен/ отпадък, за срок от 7 календарни дни, транспортиране на отпадък до Регионално депо- Севлиево и депониране . Тази услуга до този момент не е съществувала, но е целесъобразно въвеждането й, тъй като тя би била изключително подходяща и полезна за гражданите и лицата извършващи СМР на територията на Общината.

От друга страна въвеждането на такава услуга ще спомогне и запазването на природата, като намали изхвърлянето на строителни отпадъци в нея.

Необходимо е също така да се промени и месечната такса за поставяне на кафе автомат или вендинг машина върху терен общинска собственост, която е приета през 2016 г. и е в размер на 25 лева.

Към настоящия момент са се променили социално-икономическите обстоятелства в страната, като е необходимо тази такса да бъде увеличена и нашето предложение е тя да бъде в размер на 35 лева на месец.

Целта на приемането на предложените промени в Наредбата е да бъде увеличен обхватът и средната месечна посещаемост в детските ясли, което ще доведе до по-добра социализация на децата в ранна детска възраст и ще повиши подготовката им за детска градина.

Предложената промяна в Наредбата ще осигури по-пълна защита на обществения интерес. Целта на приемането на предложените промени в Наредбата, по отношение на таксите за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение, е да бъдат увеличени приходите от събираните такси, с което да бъде намалено дофинансирането от други източници за покриване разходите.

В бъдеще това би довело до подобрения в условията на предлаганите от Община Дряново услуги. Целта на приемането на предложените промени в Наредбата, по отношение на таксите за ползване на общинската спортна инфраструктура, е да бъдат увеличени приходите от събираните такси, с което да бъде намалено дофинансирането от други източници за покриване разходите.

Това би довело и да подобряване на материалната база, спортните съоръжения и предлаганите услуги. Целта на приемането на предложените промени в Наредбата, по отношение на въвеждането на нова услуга- Наем на контейнер за строителен или едрогабаритен /обемен/ отпадък, за срок от 7 календарни дни, транспортиране на отпадък до Регионално депо – Севлиево и депониране – 100 лв., е да бъде осигурена възможност на гражданите и другите лица, извършващи СМР на територията на Общината, да изхвърлят строителните отпадъци по-лесно и на определените за това места.

От друга страна въвеждането на такава услуга ще спомогне и запазването на природата, като намали изхвърлянето на строителни отпадъци в нея.

Заинтересованите лица могат да представят предложения и становища по проекта в деловодството на Община Дряново, както и да изпратят същите на официалния имейл на Община Дряново: dryanovo@dryanovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Акция срещу битовата престъпност се проведе в Габровско

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред бе проведена на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода операцията са били проверени 53 моторни превозни средства, 88 души и десет адреса.

В резултат на полицейските действия са били констатирани 18 нарушения, за които са съставени 2 акта по Закона за движението по пътищата, 7 – по Закона за гражданската регистрация и са били наложени 9 глоби с фиш.

Връчените електронни фишове са четири.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Марихуаната създаде проблеми за четирима

Published

on

Двама габровци и двама севлиевци ще си имат проблеми със Закона, след като бяха хванати да извършват различни престъпления, свързани със забраненото наркотично вещество марихуана. Трима от тях са били арестувани заради притежанието ѝ, а четвъртият бе установен да шофира след употреба.

Първи от всички бил установен 33-годишен криминално проявен габровец, шофирал под въздействието на канабис. Той бил спрян за проверка в петък, 31 юли, около 03.45 часа, в района на площад „Ракетата“ в Дряново, по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества.

Лекият автомобил, който габровецът управлявал, бил собственост на трето лице. При извършена проверка на водача за употреба на наркотици, техническото средство отчело положителна проба за наличие на наркотичното вещество канабис. Водачът не е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано бързо производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Същият ден, но около 22.15 часа в района на булевард „Могильов“ в Габрово при проверка, полицейски служители задържали 29-годишен, криминално проявен местен жител, за когото били налице данни, че е придобил и държи в себе си хартиена „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса. При направения полеви наркотест тя дала характерната реакция и оцветява на наркотичното вещество марихуана.

Двата ареста на севлиевците били извършени в събота, по едно и също време, около 23.00 часа. При специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Севлиево, били задържани 30 и 33-годишен.

В хода на проведените процесуално-следствени действия, чрез протокол за доброволно предаване, двамата по отделно предали на полицейските служители известно количество суха зелена листна маса, която при проведените полеви наркотестове реагирала на наркотичното вещества марихуана.

По случаите са започнати досъдебни производства под надзора на районната прокуратура в Севлиево.

*Снимка: Пресцентър МВР, Архив.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Млада шофьорка се удари в паркирана кола и рани пасажер

През почивните дни са били регистрирани общо 12 пътнотранспортни произшествия в Габровско.

Published

on

18-годишна девойка от Габрово, с месец стаж зад волана, предизвика катастрофа, удряйки се в паркирана на улицата кола, като при инцидента рани возеща се в автомобила нейна 18-годишна връстничка.

Катастрофата е станала в неделя, 2 август, 13 минути след полунощ в района на улица „Йосиф Соколски“ в Габрово.

При управлението на лек автомобил 18-годишната се блъснала в паркирано в ляво на пътното платно моторно превозно средство, собственост на 44-годишна жена от Габрово.

В резултат на удара, при инцидента пострадала друго 18-годишно момиче, което се возело в кола. Пострадалата била транспортирана и настанена за лечение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово с фрактура на китката на едната ръка, за щастие без опасност за живота.

Пробата за употребата на алкохол на водача била отрицателна. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, вр. с чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс. Причините за инцидента се разследват под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово съобщават още, че през почивните дни на територията на областта са били регистрирани общо 12 пътнотранспортни произшествия, десет от които са обслужени по административен ред.

Във връзка с катастрофите са образувани две досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица