Свържи се с нас

Новини

160 години Габрово – град

Published

on

снимка: Община Габрово

През 2020 Габрово отбелязва своята 160-та годишнина от обявяването му за град. За габровци тази година трябваше да е специална, белязана от поредица празнични събития и инициативи.

За жалост, тя ни беляза с нещо толкова различно, наред със стотици други градове, наред с хиляди други хора. Мечтаехме да споделим празник, планирахме тържество на духа, мащабни културни прояви, важни исторически възпоменания.

Измести ги необходимостта от друг вид планиране и дейност – при криза и в извънредна ситуация. Но в своята 160 годишна история Габрово винаги е било за пример. Нямаме основания точно сега да отстъпим от така присъщата ни дързост – да бъдем първи, да се целим високо, да стигаме далеч.

Да, празникът няма да е такъв, какъвто искахме да бъде, но ще е такъв, какъвто може. По-важното е, че ще го споделим с хората, които обичаме! Празникът може без фойерверки, шум и площадни прояви, но не може без хора!

Годишнината не е юбилейна, но e повод да си спомним миналото, да се огледаме в очите на съвременниците си, да продължим да работим за бъдещето – нашето и на децата ни. Заедно.

Защото може да сме различни в своите очаквания, мечти и стремежи, но е важно, че сме единни в усилията си да запазим и развиваме Габрово като град с ясно разпознаваема идентичност, град, който има собствен дух и характер.

Именно духа и характера, вярата и волята на габровци трябва и можем да представим през настоящата година.

Под мотото „160 години Габрово град“ ще провокираме любознателните чрез интересни публикации. Ще продължим да се уповаваме на вярата, приобщавайки децата си към християнските ценности.

Ще им разказваме истории, за да знаят и помнят. Ще насърчим талантливите и предприемчивите да разгърнат своя творчески потенциал. Ще си спомним имената и делата на хората, посветили живота си на Габрово.

И няма да забравим колко важно е да благодарим – за оставеното наследство, за стореното добро, за широтата от възможности, които градът ни разкрива пред нас.

Ще си подарим време, в което да бъдем заедно. Защото Габрово ще го има, само ако сме тук и сме заедно!

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

  1. :(

    11.05.2020 at 21:32

    Да благодарим и за придошлите от Котел и Казанлък НОВИ жители на Габрово! С тях град Габрово се разви и достигна нови висоти, придоби нова визия,нов начин на общуване, нова култура, нова избирателна и социална политика и т.н. Отвори се нова страница в 160 годишната история на града! БЛАГОДАРИМ , И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА НОВИТЕ ГАБРОВЦИ!!!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица