Свържи се с нас

Икономика

Проблем на пазара в Габрово с доставките

Доставчици на хранителни стоки мъкнат щайги с хляб и баки с маслини на голямо разстояние.

Published

on

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Читател на „Габрово Нюз“ сигнализира за проблем с доставките на храни до търговските обекти, намиращи се на Централния кооперативен пазар в Габрово.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

От вчера, 29 април, са поставени заграждения от всички входове на пазара, не позволяващи достъпа на дистрибутори с превозни средства, които да спират пред магазините, за да разтоварят храните на бързо, а полиция осъществява стриктен контрол и не пускай никой.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Акцията по поставяне на преградите е била извършена без да бъдат уведомени собствениците на магазините, а по думите им това е станало по заповед на кмета Таня Христова.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Оказва се, че за да заредят търговските обекти, доставчиците на хляб, сирене, кашкавал, маслини, месо и други хранителни продукти от първа необходимост носят на ръце стоката често пъти на голямо разстояние.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

„Това е абсурдно! Повечето от момчетата, които зареждат магазините ни, освен търговски представители са и шофьори на бусовете. Това е изключително неудобно и изморително за тях. Чакам доставка на 50 баки с маслини, което означава, че доставчикът трябва да направи 25 курса от паркинга, намиращ се в другия край на пазара“, коментира огорчено собственик на магазин.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Един след друг бусовете от всички краища на страната, зареждащи търговските обекти на пазара в Габрово, през вчерашния ден спираха изненадани пред загражденията. Полицейските служители учтиво, но категорично им обясняваха, че контролират спазването на пътен знак В2, забраняващ влизането в двете посоки на пазара, имащ време на действие – от 09.00 до 14.00 ч. и от 15.00 до 18.00 ч.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Контролът създаде безпрецедентно неудобство, както за дистрибуторите, така и за търговските обекти. Пред „Габрово Нюз“ собственикът на магазин, потърсил ни за съдействие да дадем гласност на проблема, сподели още, че ако спрат доставките на храни, това неминуемо ще се отрази на бизнеса му и определено ще го постави в трудна ситуация, в условията на пандемия.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

„Доставчиците ни, които пътуват до Габрово от различни места в България, колкото и рано да тръгват се бавят по КПП-тата и не могат да стигнат на време до нас, за да ни заредят преди 09.00 часа. В тази ситуация дори ми казаха, че вероятно ще преустановят работата си с мен, което обрича бизнеса ми на фалит. Спрат ли доставките – спират ни работата“, каза още търговецът.

Той апелира към това преградни съоръжения да не бъдат поставяни, а доставките да се извършват по обичайния начин, при който неудобство и затруднения липсват, поне докато трае извънредното положение, свързано с пандемията от коронавирус. Потърпевши сега са поне десетина собственици, изправени пред изпитанието да запазят бизнеса си. Стриктният режим продължава да действа и днес, 30 април.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Какво ще предприемат компетентните институции и власти в Габрово предстои да разберем. Изпращайте ни Вашите сигнали за всякакви нередности на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на страницата ни във фейсбук, или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни до широката общественост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

  1. Даката

    30.04.2020 at 19:16

    Пълна малоумщина е това!!!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Намалява броят на наетите през март

Published

on

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на март 2020 г. намаляват с 1.1 хил., или с 2.7%, спрямо края на декември 2019 г., като достигат 38.6 хиляди. Това сочат предварителните данни, оповестени днес от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Спрямо края на първото тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 27.2%, „Професионални дейности и научни изследвания“ – 15.3% и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – с 12.7%.

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическа дейност „Операции с недвижими имоти“ – с 31.2% и „Строителство“ – с 20.9%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.9% и 10.9%.

В края на март 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се намаляват с 0.2 хил., или с 0.6%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Професионални дейности и научни изследвания“ а най-голямо увеличение – в „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габрово е на шесто място в страната по средна брутна заплата

Средната брутна месечна работна заплата в област Габрово за януари 2020 г. е 1 149 лв., за февруари – 1 143 лв., и за март – 1 114 лева.

Published

on

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Средната брутна месечна работна заплата в област Габрово за месец януари 2020 г. е била 1 149 лв., за февруари – 1 143 лв., и за март – 1 114 лева. В сравнение с останалите области в България, по този показател областта ни се нарежа на шесто място в страната след София (столица), София (област), Враца, Варна и Стара Загора.

Тези официални данни бяха оповестени от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“. През първото тримесечие на тази година средната месечна работна заплата е 1 135 лв. и намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. с 0.2%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление, са „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ и „Образование“.

Увеличена е средната месечна заплата се наблюдава в дейностите „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“.

През първото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата нараства със 7.2% спрямо същия период на 2019 г., като най-голямо е увеличението в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първото тримесечие на 2020 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко- съобщения“ – 2 375 лева, „Образование“ – 1 274 лева и „Държавно управление“ – 1 239 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 621 лева, „Административни и спомагателни дейности“- 651 лева и „Култура, спорт и развлечения“ – 779 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 10.6%, а в частния – с 6.3%.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Община Трявна стартира проект за рекултивация на съществуващото депо за отпадъци

Published

on

След подписан на 13.05.2020 г. договор, Община Трявна стартира изпълнението на проект: „Рекултивация на съществуващо депо за отпадъци на община Трявна“.

В основата на настоящия проект за закриване и рекултивация на депото, е заложено да се опази човешкото здраве и околната среда, както и спазването на законодателството на ЕС и националното законодателство по отношение на управлението на отпадъците, опазването на водите и въздуха.

Основни дейности по проекта са:
Дейност 1: Подготовка и изпълнение
Дейност 2: Техническа рекултивация
Дейност 3: Организация и управление на проекта
Дейност 4: Информация и комуникация

Общата стойност на проекта е 1 549 891.73 лв., от които 1 317 407.97 от Европейския фонд за регионално развитие и 232 483.76 национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.

Началната дата на проекта е 28.05.2020 г., а крайната дата – 28.04.2022 г. Периодът за изпълнение е 18 месеца.

Настоящият проект е насочен към опазване на човешкото здраве и околната среда. Община Трявна търси правилните насоки към постигане на основната цел в устойчивото управление на отпадъците, които ще предотвратят, намалят или ограничат вредното им въздействие върху човешкото здраве и околната среда. Проектът предвижда извършване на техническа и биологична рекултивация на площта, която е с нарушена структура и почвено плодородие в резултат на дългогодишното натрупване на отпадъци. Рекултивационните мероприятия ще осигурят опазване на атмосферния въздух и повърхностните води от замърсяване, защита от проникването на повърхностни води в тялото на депото, прекратяване на разпрашаването на леките фракции отпадъци и др. Рекултивацията на депото има за цел максимално да ограничи неблагоприятното въздействие на натрупаните отпадъци върху околната среда. С предвидените рекултивационни мероприятия на съществуващото депо ще се осигури минимизиране на строителните разходи, опазване на атмосферния въздух и повърхностните води от замърсяване, защита от проникване на повърхностни води в отпадъчното тяло на депото, прекратяване на разпрашаването на леките фракции отпадъци, вписване в релефа на околния терен на тялото на отпадъците, създаване на условия за контрол на процесите , протичащи в тялото на депото и въздействието му върху околната среда.

Предвидените дейности ще се изпълнят на два етапа:
І-ви етап: Същинска рекултивация – при която се предвижда да се извършат: Подготовка на площадката и на детайл в петата на отпадъците по дерето; съоръжение за регулиране на оттока; изграждане на горна опорна дига; изграждане на долна опорна дига и от страната на пътя; изграждане на газова система; предепониране на отпадъците и вертикална планировка; техническа рекултивация – изравнителен пласт, запечатващ пласт, земни почви, хумус; съоръжения.
ІІ-ри етап: Биологичната рекултивация, която се предвижда да се извърши на площ от 16729 кв.м. представляващи ПИ 81058.374.315, в земл. на с. Черновръх на територията на община Трявна.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица