Свържи се с нас

Новини

Петър Витанов: ЕС има нужда от спешен план за възстановяване

Свидетели сме на опит за заглушаване на парламентаризма в България

Published

on

„Това, от което има нужда най-много ЕС сега, е план за възстановяване, защото предстоящата социална и икономическа рецесия ще бъде сериозна. Механизъм за взимане на бързи и адекватни решения по време на кризи, защото сякаш ЕС се движеше след събитията.“, заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

„При появата на пандемията от коронавирус европейските държави започнаха да действат самостоятелно. ЕС изостана и не можа да прояви солидарността, която се очакваше от него. За пореден път демонстрира, че трудно се справя с управление на кризи, което в случая подкопа доверието към него. Нещо повече, самосиндикално страни-членки затвориха границите си, нарушаващи изцяло принципите на свободно придвижване на хора, стоки и услуги.“, коментира Витанов.

Според него, в последната седмица вече се наблюдава положително развитие – унифициране на граничните мерки на повечето държави, създаване на т.н. зелени коридори за преминаване на стоки от първа необходимост, общи поръчки за медицинско оборудване и др.

Той допълни, че към момента на ниво ЕС е взето решение за отпускане на средства за подпомагане на здравните системи на страните-членки и за подкрепа на малките и средни предприятия. Очаква се в рамките на две седмици да бъдат изготвени конкретни предложения за отделяне на допълнителни средства за най-засегнатите страни.

По отношение на прилаганото за ограничаване на коронавирус у нас, лидерът на българските социалисти в ЕП одобри рестриктивния характер на предложените мерки, защото при бедна, болна и застаряваща нация като българската такава зараза би могла да вземе изключително много жертви. „Подобни моменти демонстрират и неприложимостта на пазарния модел в здравеопазването.“, наблегна Витанов.

„За да се притъпят социално-икономическите последици е необходимо правителството да предложи далеч по-адекватен компенсационен подход. Възприехме най-ограничителна част от европейските инициативи, но по отношение на икономическите компенсации изоставаме много. България е единствената страна, която не прави разграничение между категориите засегнати хора и спецификите на различните сфери в икономиката. Тя и не подпомага безусловно своите работници. Това с нуждата от нов заем в такъв размер е доста спорно предвид разполагаемата част на Фискалния резерв и допълнителните отпусканите средства от ЕС точно в този момент, още повече че се искат за реализирането на две неефективни идеи.“, добави ръководителят на Делегацията.

„Не бива да омаловажаваме още един факт – опитът за заглушаване на парламентаризма. Парламент не е бил затварян, дори когато са падали бомби над София. Оставянето на всичко в ръцете на един човек не повишава качеството на демократичния процес в една страна. Пандемията не значи, че трябва да бъдат зачеркнати всички форми на демокрация, които са отвоювани с толкова усилия.“, подчерта евродепутатът.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица