Свържи се с нас

Новини

Последни дни до края на гласуването за „Европейско дърво на годината 2020“

4 дни остават до края на гласуването в конкурса за любимо дърво на Европа.

Published

on

Текат последните дни, в които и българските любители на конкурса, популяризиращ интересни и впечатляващи дървета от цяла Европа, могат да подкрепят фаворита си. До 29 февруари продължава гласуването за избор на „Европейско дърво на годината 2020” в интернет, на www.treeoftheyear.org.

Снимка: Орлин Джомов

До момента за 16-те финалиста са подадени над 232 хил. гласа от цяла Европа. Съгласно регламента на конкурса от 23 февруари броят на гласовете за всяко дърво е скрит.

Българският участник в надпреварата е 500-годишният летен дъб от търновското Ново село, който привлича вниманието и събира под клоните си не само жителите на селото, но и гостите му.

От началото на гласуването за европейско дърво на годината през февруари, инициативна група от местни жители обедини усилията си в информационна кампания за вековния дъб, чрез която да достигнат до възможно най-много хора и да привлекат подкрепа за обичаното от тях дърво.

В момента тече и конкурс за детска рисунка „Любими вековни дървета“, в който до 1 март могат да се включат деца и младежи до 18 г. С него организаторите от Ново село целят да популяризират участието на дъба в европейската надпревара, както и да насърчат малките да обичат и опазват дърветата като символ на родовата памет, бит и култура.

Гласувайте за Вековния дъб в Ново село: www.treeoftheyear.org

Тази година конкуренцията е силна и въпреки събраните до 23 февруари над 9700 гласа за новоселския дъб, българският фаворит заемаше 16-о място в класирането. Затова и кампанията в негова подкрепа през тези последни дни е от значение за крайното място, което той ще заеме.

Във временното класиране преди скриване на гласовете с над 34 хил. гласа водеше Худобинският бор в Чехия – пазител на наводненото село, унищожено заради изграждането на язовир, следван от почитаната като светиня Самотна топола в калмикските степи в Русия, за която се носи предание, че е засадена в началото на 20. век от будистки монах, и от красивото гинко в Дарувар, Хърватия – символ за влюбените.

Кой е победителят и как се подреждат останалите подгласници в класирането ще научим на 17 март, когато ще се проведе церемонията по награждаване в Европейския парламент в Брюксел. Нейни домакини тази година ще бъдат евродепутатите Лудек Нидермайер и Михал Визик.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Временни прекъсвания на електрозахранването заради новото улично осветление

Published

on

Общината съобщи, че във връзка с дейностите по модернизацията на уличното осветление на Габрово, в периода от 11 до 18 май предстоят временни прекъсвания на електрозахранването в някои райони на града.

В квартал Бойката електрозахранването ще бъде прекъснато от 11 до 13 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00 ч.

На 13, 14 и 17 май, за периода от 09.00 ч. до 16.00 ч., ток няма да има в квартал Златари – ул. „Златарска“, ул. „Златен дол“, ул. „Зов“, ул.“Просвета“, ул. „Хвойна“.

На 13,14,17 и 18 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00, без електрозахранване ще останат на: ул. „Русалка“, ул. „Георги Стефанов“, ул. „Котел“, ул. „Липница“, ул. „Георги Илиев“, ул. „Василка Бенева“, ул. „Минка Стефанова“, ул.“Етрополе“, ул. „Чая“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НГПИ „Тревненска школа“ отбеляза 100 години от създаването си

Published

on

На 6 май се състоя отбелязване на 100-годишнината от създаването на НГПИ „Тревненска школа“.

Откриването на празника се състоя в двора на училището и започна с приветствие от директора Орфей Миндов.

Своите поздрави поднесоха и официалните гости, сред които заместник-министърът на културата Румен Димитров, Елена Таскова – представител на МОН, вр.и.д. областен управител на област Габрово Мария Пенева, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, бивши преподаватели и други официални гости на събитието.

„Гордост за всички нас е фактът, че делото на първооснователите е подето, разширено и развито от стойностни преподаватели и талантливи ученици. Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ прославя името на Трявна не само в България, но и по света“, каза в своето слово Силвия Кръстева.

„Особено радостна съм и от обстоятелството, че и днес училището е жива и развиваща се общност. Резултатите са видими за всеки, застанал пред дипломните работи и изложбите на ученици и учители. От сърце пожелавам на НГПИ „Тревненска школа“ да продължава знаменателния си път през годините и всичко, сътворено тук, да обагря с уникалния си дух културния живот на нашия град“, допълни още Кръстева.

Състоя се и награждаване на отличените в „Национален конкурс за детска рисунка на тема Гергьовден” на НГПИ “Тревненска школа”, след което гостите имаха възможността да разгледат изложбата с творби на децата.

След официалната част се състоя шествие на майсторите дърворезбари и гостите с иконата на „Св. Георги“ – от НГПИ “Тревненска школа” до музей „Даскаловата къща“ под звуците на гайди.

В „Даскаловата къща“ се е състоял облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца, създали двата красиви тавани-слънца. В знак на почит и признателност към тях и към първомайсторите, бяха поднесени венци.

Програмата продължи с откриване на изложба „100 години – Тревненска школа“- представителна изложба на училището с творби на учениците от трите специалности: „Дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

Следобед в двора на училището бе организирана Творческа работилница – „Спектър” с ментори възпитаниците от XI клас от НГПИ “Тревненска школа”, а вечерта в двора на учебното заведение се състоя концерт на група „Cool den“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Първите седем години са най-важни за човека“

Published

on

Послание от организаторите на националния фестивал „Семе българско“.

Стигнахме, защото искахме да се научим да вървим и, пораствайки, следвахме пътя си.

Стигнахме, защото имахме доверието на съидейниците си, на екипа на Община Севлиево, в лицето на д-р Иванов, на партньорите и благодетелите, на демонстраторите, изложителите, на участниците и творците, изпълнителите, на посетителите, на всички добри хора, подкрепящи каузата на фестивала: „От кълна до върха – все българско!“.

Посяхме семената на една идея, в която вярвахме със сърцата, с кръвта и надеждите си, че ако всеки предаде нататък, ще бъдем и пребъдем в името на завета ни български.

Благодарим Ви, че стигнахме дотук. Вярваме, че пътят продължава и въпреки нашите различия, посоки, ценности и стремежи, семената български живеят в нас и ние сме тези, които ще ги предадем нататък.

Екипът на рекламна агенция „ЕЛМАЗОВИ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица