Свържи се с нас

Любопитно

Габровски бизнесмен с идея за добрата страна на снега

Published

on

Завърнал се от чужбина и предпочел Габрово млад местен бизнесмен, пожелал анонимност, се свърза с „Габрово Нюз“, за да сподели своята идея, свързана с прилагане добрата страна на снеговалежите, чиято публичност даваме за читателите на медията.

Според него вместо изчистеният от улиците и тротоарите на Габрово сняг да бъде събиран на камари встрани от платното за движение и да се топи, снежните маси могат да бъдат товарени, превозвани и изсипвани в язовир „Христо Смирненски“, за да бъдат увеличени неговите водни обеми.

Габровецът е на мнение, че по този начин ще се гарантира достатъчно воден ресурс и няма да бъдем изправени пред проблеми, свързани с липсата на вода, макар и управляващите да увериха на няколко пъти, че има достатъчно вода в язовир „Христо Смирненски“.

„А сега, този сняг, който натрупа в Габрово, така и ще се разтопи по улиците. Това е ресурс, от който можем да се възползваме. Има безработни, а и общински фирми, които биха могли да бъдат ангажирани по някакъв начин и да генерират водни запаси в язовира. Има и техника, с помощта на която снегът може бързо и лесно да се товари на камиони“, твърди младият бизнесмен.

По думите му тази практика може да бъде прилагана и в други краища на България, където има очевидно проблеми с безводието, какъвто например е Перник. Дали идеята му ще бъде препозната и приложена от институциите в нашия град, предстои да разберем.

Ако и Вие имате интересна новина или станете свидетел на нещо, което ви е направило впечатление, или искате да покажете Вашия поглед към събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения и сигнали на адрес: info@gabrovonews.bg, на страницата ни във фейсбук или ни потърсете на редакционния телефон: +359 878 993 779. Ние ще ги направим публични.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

2 коментара

2 Comments

 1. :)

  09.02.2020 at 20:14

  „Според него вместо изчистеният от улиците и тротоарите на Габрово сняг да бъде събиран на камари встрани от платното за движение и да се топи, снежните маси могат да бъдат товарени, превозвани и изсипвани в язовир „Христо Смирненски“, за да бъдат увеличени неговите водни обеми.“ Много умно!!! А защо трябва да се харчат пари за гориво чак до язовира, по-добре снега направо от улицата и тротоара да се бутилира и продава на място! НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ МРЪСЕН СНЯГ ОТ УЛИЦИ И ТРОТОАРИ ДА СЕ ИЗСИПВА В ЯЗОВИР ОТ КОЙТО ПИЕМ ВОДА??? А ВИЕ ЖУРНАЛИСТИ – НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ ЧЕ ПУБЛИКУВАТЕ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ???

 2. :) :)

  10.02.2020 at 17:19

  Уважаеми Габрово Нюз,
  Моля изтрийте тази публикация, и добре би било да се извините на читателите. Създава се впечатлението, че невежите габровци от безхаберие пилеем ценен ресурс и добре че от чужбина дошъл „анонимен бизнесмен“ да ни светне с грандиозна идея.
  Първо: Няма как сняг от улицата, замърсен със соли и инертни материали и отпадъци от автомобилния трафик да попадне не само в язовира, но също нито в река Янтра, нито да се изсипе ей така някъде. Това е забранено. В България има закони по опазване на околната среда. Просто питайте – в общината има отдел Околна среда и води.
  Второ: Язовирът и територията около него са санитарно-охранителна зона. Мисля че всички разбират какво е това.
  Трето: Този „бизнесмен“ пресметна ли колко ще струва кубик вода от така „генериран воден запас“ от уличния сняг: труд, гориво …. Само до Лютаци са десетина километра. ОТ там снегът трябва някакси да се изкачи още по-високо и да се „изсипе“…
  Де да беше 1-ви април, но не е …

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Конкурсът за Карл Кандулков прерасна в нов вид

Осигурен е и нов награден фонд.

Published

on

Поради проявения интерес към обявения от Народно читалище “Габрово – 2002“ конкурс за написването на ученическо биографично есе, посветено на 100-годишнината от рождението на именития български архитект и кмет на Габрово Карл Кандулков, проектирал емблематични сгради и паметници в нашия град, конкурсът придоби нов вид.

В надпреварата могат да участват не само ученици, както първоначално беше обявено, но всички възрастови групи с есе или спомен за Кандулков, обявиха организаторите.

Наградният фонд също придоби нов вид. Към обявените 100 лева за първа награда и 50 лева за втора, местна агенция за недвижими имоти прибави още 100 лв. и 50 лв. Така наградите стават четири.

Народно читалище „Габрово-2002“ уведомява, че с разхлабването на мерките могат да бъдат ползвани помощни материали от Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” и Държавен архив – Габрово, които с радост ще съдействат.

Конкурсните материали не трябва да бъдат по-големи от една печатна страница. Крайният срок за изпращане на разработките е 30 май, на адрес: chitalistegabrovo@abv.bg.

Повече информация можете да получите и на тел.: 066/ 804 136 и 0888791477.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Първа виртуална панорама на габровските училища!

Published

on

Организаторите на първата виртуална панорама на габровските училища по случай 24 май – денят на българската просвета и култура и на славянската писменост споделят линка, за да бъдете съпричастни с посланията, събитията и представянията на всички участници в панорамата.

На 23 май /събота/ в 20:00 часа бъдете зрители на първото по рода си виртуално събитие, което ще бъде излъчено във Facebook на този линк: https://www.facebook.com/elmazovi/?ref=bookmarks и в YouTube линк: https://youtu.be/URVtiFTloDw да проследите първата по рода си виртуална панорама по повод 24 май, в която кметът на Община Габрово – Таня Христова, областният управител – Невена Петкова, , началникът на РУ „Образование“ Георги Маринов, ректорът на ТУ – Габрово – проф. д-р инж. Илия Железаров, директорът на РБ „Априлов – Палаузов“ – Савина Цонева и директорът на НМО – Любка Тинчева и директорите на училищата ще отправят своите послания по повод най-светлия български празник – 24 май.

Габровските училища ще споделят своите реализирани проекти по теми на пропуснатите и предстоящите празници Първа пролет, Седмица на гората, Международен ден на хумора и шегата, Цветница, Денят на Земята, Денят на книгата, Международен ден на труда, Гергьовден, Денят на Европа, Денят на Кирил и Методий /11 май/, Денят на славянската писменост и култура /24 май/, Международният ден на детето и Денят на Ботев.

Виртуалното събитие се реализира с участието на всички габровски училища и се организира под патронажа на РУО – Габрово по идея на рекламна агенция „Елмазови“, с медийната подкрепа на „Габрово Нюз“.

Тъй като тържествеността и велелепието (великолепие) на празника, уханието на божурите, усмивките на децата и споделената радост помежду ни определено ще липсва на всички, въпреки, че няма да е същото, просто изберете удобно за себе си време на 24 май и с помощта на интернет се потопете в празничната атмосфера на виртуалната панорама.

Словото, знанието и науката са мостовете, които винаги ще ни свързват въпреки особената световна ситуация, защото 252 млн. души от 23 държави са приели кирилицата за своя национална азбука, което ни прави горди наследници и нейни отговорни пазители. Защото в началото бе словото!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Ретро книжарница в музей „Етър“ предлага книги на символични цени

Published

on

снимка: Музей „Етър“

Книги, издавани от музей „Етър” през годините, могат да бъдат закупени от Ретро книжарницата, която бе открита на 18 май. Цените им са символични – от 1 и 2 лева.

Ретро книжарницата е разположена близо до централния вход на музея и е част от Книгопродавницата, която от няколко години провокира интереса на любителите на музейна литература. За откриването на Ретро книжарницата бе избрана датата 18 май – Международен ден на музеите.

Заради ситуацията, свързана със заболяването КОВИД-19, честването му тази година бе отложено за есента. От българската секция на ИКОМ – световната организация на музеите, на която РЕМО „Етър” е член, изпрати поздравителен адрес, прочетен от Светлозар Тодоров, ръководител на отдел „Културен мениджмънт”.

снимка: Музей „Етър“

В музей „Етър” 18 май бе отбелязан символично, освен с откриването на новата Ретро книжарница, с раздаването на талони за безплатна почерпка с кафе на пясък на майсторите от Занаятчийската чаршия.

Музейните специалисти взеха участие във викторина с хумористични награди. Отговорите на въпросите се съдържат в издаваните от „Етър” книги, които могат да бъдат закупени от Ретро книжарницата или от Книгопродавницата.

„През 1989 г. излиза том първи на Етнографски сборник „Етър”. Каква е идейната концепция на корицата?” „Габровска черга” – първа отговори главният уредник Росица Бинева.

„През 2017 г. е публикуван сборник с научни статии и студии, посветен на директора на музей „Етър” проф. д-р Светла Димитрова. Какво е наименованието му?” „Музеят помни и разказва” – светкавично реагира Елена Минковска, представител на отдел „Културен мениджмънт”.

снимка: Музей „Етър“

Уредникът Даниела Димкова и ръководителят на отдел „Административно и информационно обслужване” Бистра Димова си поделиха наградата за отговор, свързан с първото научно издание, излязло с новото лого на музей „Етър”. Книгата носи заглавието „Паметта е традиция”.

Не липсваха и по-екзотични въпроси, провокирани от най-новото издание на РЕМО „Етър” – „Съвременните кулинарни празници в България”. „В книгата е посочено, че според ботаниката доматът спада към плодовете, но според готварството е към зеленчуците.

От кое семейство е и от кой език произлиза думата домат?” Кети Маринова от счетоводния отдел се досети, че става въпрос за семейство картофови, езикът е нахуатъл, а оригиналното име на домата е томатл. Наградата за Кети Маринова бяха консервирани в буркан домати, произведено в градина на габровско село.

Уредникът Румяна Денчева също се сдоби с консерва, но не от домати, а от зелен боб, расъл в същото село, вероятно в една градина с доматите „Едно интересно и малко позабравено ястие от старите габровски готварски книги се нарича такъми, научаваме отново от последното издание на музея – „Съвременните кулинарни празници в България”.

Какво представляват такъмите?” „Измитите и нанизани на връв черупки на охлюви, които се варят с ориз, като така му се придава аромат и вкус” – стана ясно от отговора на Румяна Денчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица