Свържи се с нас

Любопитно

Габровски бизнесмен с идея за добрата страна на снега

Published

on

Завърнал се от чужбина и предпочел Габрово млад местен бизнесмен, пожелал анонимност, се свърза с „Габрово Нюз“, за да сподели своята идея, свързана с прилагане добрата страна на снеговалежите, чиято публичност даваме за читателите на медията.

Според него вместо изчистеният от улиците и тротоарите на Габрово сняг да бъде събиран на камари встрани от платното за движение и да се топи, снежните маси могат да бъдат товарени, превозвани и изсипвани в язовир „Христо Смирненски“, за да бъдат увеличени неговите водни обеми.

Габровецът е на мнение, че по този начин ще се гарантира достатъчно воден ресурс и няма да бъдем изправени пред проблеми, свързани с липсата на вода, макар и управляващите да увериха на няколко пъти, че има достатъчно вода в язовир „Христо Смирненски“.

„А сега, този сняг, който натрупа в Габрово, така и ще се разтопи по улиците. Това е ресурс, от който можем да се възползваме. Има безработни, а и общински фирми, които биха могли да бъдат ангажирани по някакъв начин и да генерират водни запаси в язовира. Има и техника, с помощта на която снегът може бързо и лесно да се товари на камиони“, твърди младият бизнесмен.

По думите му тази практика може да бъде прилагана и в други краища на България, където има очевидно проблеми с безводието, какъвто например е Перник. Дали идеята му ще бъде препозната и приложена от институциите в нашия град, предстои да разберем.

Ако и Вие имате интересна новина или станете свидетел на нещо, което ви е направило впечатление, или искате да покажете Вашия поглед към събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения и сигнали на адрес: info@gabrovonews.bg, на страницата ни във фейсбук или ни потърсете на редакционния телефон: +359 878 993 779. Ние ще ги направим публични.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

2 коментара

2 Comments

 1. :)

  09.02.2020 at 20:14

  „Според него вместо изчистеният от улиците и тротоарите на Габрово сняг да бъде събиран на камари встрани от платното за движение и да се топи, снежните маси могат да бъдат товарени, превозвани и изсипвани в язовир „Христо Смирненски“, за да бъдат увеличени неговите водни обеми.“ Много умно!!! А защо трябва да се харчат пари за гориво чак до язовира, по-добре снега направо от улицата и тротоара да се бутилира и продава на място! НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ МРЪСЕН СНЯГ ОТ УЛИЦИ И ТРОТОАРИ ДА СЕ ИЗСИПВА В ЯЗОВИР ОТ КОЙТО ПИЕМ ВОДА??? А ВИЕ ЖУРНАЛИСТИ – НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ ЧЕ ПУБЛИКУВАТЕ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ???

 2. :) :)

  10.02.2020 at 17:19

  Уважаеми Габрово Нюз,
  Моля изтрийте тази публикация, и добре би било да се извините на читателите. Създава се впечатлението, че невежите габровци от безхаберие пилеем ценен ресурс и добре че от чужбина дошъл „анонимен бизнесмен“ да ни светне с грандиозна идея.
  Първо: Няма как сняг от улицата, замърсен със соли и инертни материали и отпадъци от автомобилния трафик да попадне не само в язовира, но също нито в река Янтра, нито да се изсипе ей така някъде. Това е забранено. В България има закони по опазване на околната среда. Просто питайте – в общината има отдел Околна среда и води.
  Второ: Язовирът и територията около него са санитарно-охранителна зона. Мисля че всички разбират какво е това.
  Трето: Този „бизнесмен“ пресметна ли колко ще струва кубик вода от така „генериран воден запас“ от уличния сняг: труд, гориво …. Само до Лютаци са десетина километра. ОТ там снегът трябва някакси да се изкачи още по-високо и да се „изсипе“…
  Де да беше 1-ви април, но не е …

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

„Българи от старо време“ идват в Севлиево през март

Published

on

На сцената на Дом на културата „Мара Белчева“ в Севлиево именити актьори от Държавна опера – Русе ще представят „Българи от старо време“ по едноименната повест на Любен Каравелов. На 5 март от 18.00 часа Дома на културата ще бъде погълнат от магията на една отдавна отминала епоха, за която всички четем по книгите от деца.

„Българи от старо време“ се поставя за първи път на сцената на Държавна опера, а билетите за изминалите вече спектакли се изкупуваха за броени дни. Музиката е създадена от Асен Карастоянов през 1958 година. Година по-късно е и първото представление. Режисьор на спектакъла на русенска сцена е Аделаида Якимова Фурнаджиева.

Диригент е Владимир Бошнаков. Художник е Иван Токаджиев, а костюмите са на операта в Стара Загора. Николай Урумов ще влезе в ролята на хаджи Генчо, а на сцената ще му партнират Теодора Чукурска в ролята на Янка, Стоян Стоянджов и Владимир Маринов, който ще влезе в образа на дядо Либен.

Специални участници в операта са танцьори от „Кукери“ с продуцент Цецко Колев. Не пропускайте една по-различна опера, която се помни дълго! Билети – на касата в Дома на културата!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Вижте как ще изглежда новият сувенирен магазин в Дома на хумора (снимки)

Според директора на Дома на хумора и сатирата връщането на кредита за развитие на сувенирния магазин ще се обезпечи от приходите на Музея.

Published

on

Вчера, 24 февруари, в Дома на хумора и сатирата в Габрово се проведе публично обсъждане за поемането на общински дълг за преустройство и развитие на сувенирния магазин в Музея. Кредитът е в размер на 80 000 лв. без ДДС, а по време на обсъждането бяха разяснени плановете за реконструкция и обзавеждане на помещението, за разнообразяване на артикулите, очакваните приходи, маркетинговата стратегия.

Директорът на музея Маргарита Доровска и дизайнерът Мартина Денева представиха плановете за реконструкция и маркетинг на магазина в контекста на случващото се в национални и световни музеи и галерии.

Визуализация на новия сувенирен магазин в Дома на хумора и сатирата

В световната практика сувенирните магазини могат да формират 25% от приходите им. Магазинът предвижда заемането на част от площта на сегашната зала 1 в Музея. Тя ще споделя пространството с нова зала с криви огледала и оптически илюзии, която не се включва в настоящия проект.

Дейностите ще бъдат реконструкция на помещението, създаване на нови търговски площи, щандове и мебели, които могат да се модифицират спрямо артикулите, разширяване на асортимента от стоки, включително конкурс за разработване на нови сувенири в духа на габровския хумор, рекламна стратегия, осветителна и охранителна система, система за управление на продажбите в търговския обект, климатизация.

Визуализация на новия сувенирен магазин в Дома на хумора и сатирата

През 2019 г. Музеят е посетен от 41 164 души, като тенденцията е към повишаване между 5 и 7% на година за последните четири години. През 2019 г. всеки четвърти от тях е купил сувенир.

Прогнозните очаквания са за увеличаване на броя на купувачите от 11 000 през 2019 до минимум 15 000. При средна стойност на покупката от 5,33 лв. очакваното годишно повишение на продажбите е 80 000 лв. без ДДС.

Визуализация на новия сувенирен магазин в Дома на хумора и сатирата

С разширяването на магазина се планира активизиране и на нов пазарен сегмент клиенти – жителите на града, които да разпознаят новата локация като подходящо място за купуване на подаръци.

Срокът на кредита е 129 месеца, усредненият лихвен процент – 2.6%, а средното месечно задължение – 717 лв. Проектът ще бъде финансиран с кредит от „Регионален фонд за градско развитие” АД в качеството му на мениджър на финансов инструмент Фонд за градско развитие за Северна България (ФГР Север), част от ОПРР 2014-2020 и „Експресбанк“ АД, в качеството ѝ на съфинансираща институция по инструмента.

Връщането на кредита ще се обезпечи от приходите на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Втората среща със Сара Уолър и група „Английски за малките“

Published

on

„Английски за малките“ е група за деца и техните родители, които биха искали да изучават английски език, докато четат книжки на английски и се забавляват. Групата ще бъде ръководена от Сара Уолър от САЩ.

„По време на сбирките ще четем, пеем и играем заедно!“, казва Сара. Втората среща ще се проведе в петък, 28 февруари, от 10:30 до 11:00 ч. в Детски отдел на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“.

Входът е безплатен. Детският педагог Сара Уолър и екипът на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” канят всички желаещи да се присъединят към групата „Английски за малките”.

„Заповядайте в библиотеката, забавлявайте се заедно със своите деца, учете и играйте!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица