Свържи се с нас

Икономика

НАП – Габрово напомни за новите здравни осигуровки

Published

on

Габровските данъчни информират своите клиенти, че от началото на 2020 г. има изменение на сумите, които се дължат за здравни осигуровки, заради направените промени в нормативната база и повишената сума на минималния осигурителен доход, чиито размер става 610 лева.

Проверка на здравноосигурителния статус може да се направи чрез сайта на Националната агенция за приходите. Конкретният адрес от сайта на НАП е https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html, като проверката изисква въвеждане на ЕГН (или на друг личен номер).

С чл. 2 от Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване е определен размерът на задължителната здравноосигурителна вноска. За 2020 г. здравната осигуровка се запазва в размер 8% от дохода.

Не се променя и съотношението, в което се разпределя този размер между осигуряващ (работодател) и здравно осигурен и то остава 60:40, като по-голямата част се поема от работодателя.

Колко е точното задължение за конкретен човек зависи от доходите му, но също и от това дали той работи, дали се осигурява сам или е със статут на безработен без или със право на обезщетение.

Увеличеният размер на минималния осигурителен доход от 560 лева (през 2019 г.) на 610 лева (за 2020 г.) променя сумата, която трябва да бъде внесена за здравно осигуряване. Здравни осигуровки за хора, които през 2020 г. не работят на трудови или приравнени на тях договори, се внасят върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния му размер и не по-голям от сумата на максималния осигурителен доход (3000 лева за месец).

Половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се равнява на 305 лева за 2020 г. Това означава, че дължимата сума здравни осигуровки за безработни през 2020 е не по-малка от 24,40 лева за всеки месец – 8% от 305 лева (за 2019 г. беше 22,40 лева месечно).

Хората, които подлежат на задължително осигуряване към НЗОК, но не са здравно (например трайно безработните без право на парично обезщетение за безработица), плащат здравни осигуровки за своя сметка и подават еднократно декларация за това. Става въпрос за декларация образец № 7. В декларацията се посочва и избраният от лицето здравноосигурителен доход.

В рубриката „Здравно осигуряване“ на интернет страницата на Национална агенция за приходите е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация образец 7, както и образец на формуляра, който може да бъде изтеглен.

Подаването на декларацията може да стане в офиса на НАП Габрово на ул. „Радецка“ №11, по пощата и пощенските клонове от Областта с обратна разписка или по електронен път чрез Персонален идентификационен код (ПИК), който се получава безплатно от офис на приходната агенция.

Плащането на здравни осигуровки за хора, които нямат трудови доходи през 2020 г. трябва да стане до 25-то число на месеца, следващ този, за който са дължими. Например за януари 2020 г. здравната осигуровка се плаща до 25 февруари 2020 г.

Месечните и окончателните здравни осигуровки се дължат и плащат чрез ЕГН по банкова сметка на съответната териториална дирекция на НАП (по постоянен адрес) за събиране на приходите за НЗОК.

Важно е да се уточни, че неплащането на повече от 3-месечни здравни осигуровки за предходните 36 месеца лишава тези хора от здравноосигурителни права. Здравният статус се възстановява, когато лицето внесе всички дължими здравни вноски през последните 5 години, но сумите, платени за оказаната медицинска помощ, не му се възстановяват.

Хората, които са се осигурявали сами здравно за 2019 г. правят и годишно изравняване, като плащат окончателни здравни вноски през 2020 г. Това се случва, когато доходите по данъчната декларация за 2019 г. надвишават осигурителния доход, върху който ежемесечно са внасяни здравни осигуровки за 2019 г. Става въпрос например за доходи от наем, авторски възнаграждения и др.

Годишното изравняване за тези лица обичайно се извършва чрез Таблица 2, която е приложение към годишната данъчна декларация. Срокът за внасяне на окончателните здравни вноски за 2019 г. е до 30 април 2020 г.

Хората, които са безработни и получават парично обезщетение за безработица не плащат здравноосигурителна вноска. Здравните вноски за тях, както и през предходните години, са за сметка на държавния бюджет.

Габровските данъчни допълват още, че завършилите средното си образование ученици плащат сами здравните си осигуровки.

За повече информация клиентите могат да позвънят на национален телефон 0700 18 700 или да потърсят компетентно мнение в салона за обслужване на клиенти на ул. „Радецка“ №11 в центъра на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица