Свържи се с нас

Новини

Фирма ремонтирала моста в Дряново за своя сметка и воля

Published

on

Фирмата, ремонтирала моста на Майстор Колю Фичето в Дряново, е извършила дейностите по укрепването му за своя сметка и воля. Целта била съхраняване на културното наследство. Това става ясно от думите на кмета на Дряново Трифон Панчев, коментирал темата, която нашумя в последните няколко дни.

Общински съветници от Дряново сезираха медии, че в основите на моста са излети близо 20 кубика бетон, без да бъде спазена процедурата по Закона за културното наследство. Заради това Окръжната прокуратура в Габрово започна работа по изясняване на обстоятелствата по случая.

Сигналът за плачевното състояние на моста, който е паметник на културата, е подаден от граждани още през юни миналата година, но според градоначалник на Дряново Трифон Панчев, неговият предшественик Мирослав Семов не е уведомил министерството, което е собственик на моста.

„След създадената медийна истерия по сигнал на група общински съветници от ГЕРБ и Зелените, във връзка с авариен ремонт на моста на Кольо Фичето на река Дряновска, управителите на фирма „Прогрес Д“ ООД заявиха, че са извършили ремонта за тяхна сметка и по тяхна воля, с цел съхраняване на културното наследство на града“, каза Панчев.

„Лятото от фирмата са имали среща с предишния градоначалник Семов, като на нея той им е споменал, че този мост е в лошо състояние. От фирмата са огледали моста и са решили, че със свои средства могат да го укрепят като жест към общината.

Когато водата е била на най-ниското си ниво, което е в края на ноември и началото на декември, оттам са направили този ремонт. От другата страна мостът е укрепен по същия начин, по който е извършено това и от фирма “ Прогрес Д“, допълни Трифон Панчев.

По думите му още през 1970 година имало изготвен проект за укрепване на моста и издадено такова предписание от страна на държавата по информация, дадена на сегашния кмет на Дряново Трифон Панчев от арх. Марин Маринов, служител на Министерство на културата.

„Съвместно с министерството ще работим по бъдещото възстановяване на моста в автентичен вид. Компетентните органи ще извършат проверки и ще установят има ли нарушения“, обясни още Панчев.

Той призова гражданите да не се поддават на повече провокации и опити да се накърни авторитета на Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Благотворителен базар за 4-годишната Мария

Published

on

Благотворителен базар в подкрепа на 4-годишната Мария от Габрово ще се проведе в събота, 29 февруари, от 10.00 до 18.00 часа в Спортна зала „Орловец“.

Инициативата е на Габровски майки даряват надежда.

„Заповядайте да купите мартенички за вашите семейства и колеги! Включете се в Благотворителната ни акция!

На базара ще има и доста други неща, изработени от децата на Габрово, които те ни дариха, за да помогнат на Мария…

Едно габровско дете на 4 години, което има нужда от вашата подкрепа! Благодарим ви, добри хора!“

От Габровски майки даряват надежда

Зареди още

Новини

Работна среща за винетките при областния

На работна среща при областния управител бяха обсъден предложения на общините за изваждане на участъци от републиканската пътна мрежа от списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса

Published

on

Кметовете на общините и директорът на Областно пътно управление – Габрово проведоха работна среща при областния управител Невена Петкова, по време на която бяха обсъдени искания за изваждане на участъци от републиканската пътна мрежа от списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса.

снимка: Областна администрация – Габрово

Всички те са категорични, че търсят начини да защитят интересите на живеещите на територията на съответната община. Ето защо на днешната работна среща, бяха коментирани в детайли конкретни предложения на кметовете, които следва да изпратят до Агенция „Пътна инфраструктура“.

снимка: Областна администрация – Габрово

В случай че исканията им бъдат удовлетворени ще се сключи споразумение между АПИ и съответната община, като трябва да е ясно, че текущата поддръжка на пътищата, за които са отпаднали винетните такси в рамките на общината, както и зимното поддържане на тези участъци ще става за сметка на АПИ с дофинансиране от общинските бюджети – уточни директорът на ОПУ – Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

По време на срещата бяха коментирани и конкретни финансови параметри за ремонт и поддръжка, както и за зимно почистване на различните видове пътища, на годишна база.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Деца се докоснаха до миналото чрез технологиите

Kак съвременните технологии помагат на децата по-лесно да разберат миналото?

Published

on

Вълнуващ ден в Дечковата къща имаха учениците от клуб „Традиции и ценности“ при ОУ „Неофит Рилски“, с ръководител Анатолий Антов.

снимка: Община Габрово

Любознателните деца посетиха музейния обект и видяха как съвременните технологии могат да помогнат на младите хора по-лесно да разберат миналото.

След виртуалния тур учениците с интерес разгледаха експозицията и с трепета на изследователи откриваха културните ценности, които вече са видели с очилата за виртуална реалност и такива, които са пропуснали.

снимка: Община Габрово

На тръгване всички получиха подарък – образователното помагало, създадено по проекта „Неформално образование в ревитализирана музейна среда“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица