Свържи се с нас

Новини

Азбучник на българския хаос: На гол тумбак чифте бурмета

Published

on

По-възрастните помним банкетите през социализма и мешаните скари, направени от чисто месо и качествена кайма. Помним още, че такива банкети имаше на всеки празник, във всяко предприятие, имаше ги и по селата и кварталите. На тези банкети ходеха всички, и стари, и млади. Банкети има и днес, но не са същите, най-малкото поради високите цени и влошеното качество на месото.

По-късно се появиха шведските маси. Те бяха първите лястовички на българското отваряне към модернизацията на кулинарните навици и порядки. На шведските маси не можеха да ходят всички, а само поканени. По време на така наречения Преход, на събития, организирани и провеждани с шведски маси, няма да видите стари и бедни хора. Това са места, организирани за отбрани политически и административни люде, спонсори и верни журналисти. Още по-късно шведските маси станаха част от предлаганите пакети Ол инклузив, а качеството им стремително започна да пада. Казано шеговито: „Все още чакаме шведите да дойдат“.

Едва след това нашумяха Гурме форумите – ресторанти, магазини, рецепти и други аксесоари на бранда. Моята възрастна майка наскоро ме попита какво е това Гурме? Обясних й, че е вид хедонистична философия, свързана не само със здравословното хранене и добрите напитки, но и със стила на живот. Когато уточних, че една от характеристиките, която допълва подобна кухня, е броят на ястията/ от осем нагоре/, като се сипва от всяко по малко, тя въздъхна: „Е, значи не е за пенсионери, не е за обикновени хора“.

Гурме философията има една добра и една не толкова добра страна. Добрата е тази, че в резултат от влошаване качеството на храните/това е световна тенденция/ по-заможните хора и страни разработват система за създаване на еко продукти с доказани качества, които обаче струват значително по-скъпо. България, разбира се, следва тази тенденция. Но. Лошата страна за Гурме в България е, че у нас да се възползват от подобни продукти имат възможност малък брой хора. Следователно днес Гурме е символ на вид социална сегрегация. Така, както символ на кастово разпределение има в образованието и здравеопазването – онези, които имат повече средства, получават по-доброто и от двете, за себе си и своите деца.

Убеден съм, че в недалечно бъдеще подобно разделение ще настъпи с водата.

Обобщение. Ако си мислите, че в написаното по-горе, става дума за храна и напитки, не грешите. Но, както беше казал Брех: „Във всеки разговор става дума за политика, включително и когато говорим за хляба.”

Предлагам една съвсем обикновена Гурме рецепта от Интернет, която по скромното ми мнение, заедно с подобаващите напитки към така изброените ястия, струва повече от минималната пенсия.

1. Еврейска крем супа с лимон и кимион.

2. Кашкавал на фурна.

3. Фритата със спанак и тиквички.

4. Пролетен булгур-пилаф.

5. Макарони с 4 сирена на фурна.

6. Пъстърва в кора с орехи, лимон и копър.

7. Телешки стек с домашен винегрет.

8. Пиле със зеленчуци по китайски.

9. Свински котлети по провансалски.

10. Бърз лимонов чийзкейк.

11. Ароматни бирено хлебче.

12. Шоколадов сладкиш.

Да ви е сладко!

Автор: Калин Илиев

„Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ОТТУК.

Източник: Actualno.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Инспектори сгащиха бракониер в яз. „Александър Стамболийски“

Published

on

При нощна проверка инспектори от ИАРА – Стара Загора и Ловеч хванаха лице в момента на изваждане на мрежите от язовир „Александър Стамболийски“.

Екипите са наблюдавали мястото с термокамери и дрон с термокамера. Служителите са иззели 120 метрови хрилни мрежи (3 броя), 1 брой лодка и 1 брой мотор. В мрежите е имало риба от видовете – сребриста каракуда (12 кг), шаран (1 брой) и бяла риба (1 брой).

Рибата беше дарена на Дом за стари хора. На нарушителя е бил съставен акт за риболов с поставени не регламентирани мрежи.

Зареди още

Новини

Ротарианци от Канада и САЩ гостуваха на Ротари клуб Габрово

Published

on

„Добре дошли и още по-добре отишли!“ – в типично габровски стил, ротарианците от Габрово посрещнаха в неделя и изпратиха в понеделник своите приятели от Канада и САЩ, участници в програмата Международен приятелски обмен на Ротари.

Гостите Виктория, Линда, Кърт, Кийт и Майкъл се потопиха в духа на Габрово с разходка в архитектурно-етнографски комплекс Етъра и посещение на Интерактивния музей на индустрията.

Там те опитаха изпечени на място симидчета, захарни петлета, марципан и чаша боза – вкусове, които останаха в спомените им заедно с усмивките на домакините. В музея гостите „влязоха в ролята“ на индустриалци и сами станаха част от габровската индустриална история.

На тръгване получиха специален подарък – книга с габровски шеги, придружена с послание за приятелство и доброта. Канадските и американските ротарианци преди да пристигнат в Габрово са били топло посрещнати и от други ротари клубове в страната, като визитата им тук последва кратък престой във Велико Търново.

Посещението им в Габрово бе планирано именно за тези дни, за да могат лично да усетят магията на началото на петото годишно време – карнавалното. Гостите споделиха трогателни думи: „Вашето гостоприемство не просто ни накара да се чувстваме добре дошли, а наистина ни създаде усещане, сякаш сме у дома. Впечатлени сме от проектите, които сте реализирали и от бъдещите ви планове. Но най-големият подарък е приятелството – то изпълни това пътуване със смисъл.“

В духа на взаимността, през следващия етап на обмена ротарианци от Габрово ще бъдат посрещнати в Канада и САЩ – продължавайки традицията на приятелството и споделените ценности на Ротари.

Зареди още

Икономика

Studio New Era с инициатива в подкрепа на малкия и среден бизнес

Безплатен уебсайт редизайн до края на месеца.

Published

on

Studio New Era стартира национална инициатива за подкрепа на малкия и среден бизнес, насочена към развитието на модерно и ефективно онлайн присъствие.

Проектът предлага възможност на фирми с остарели уебсайтове или онлайн магазини да получат напълно безплатен редизайн и актуализация – без финансов риск и без първоначслни разходи.

След обновяването, бизнесите ще имат възможност да продължат да използват услугата чрез месечен абонамент, който включва пълна поддръжка, актуализации и цялостно управление на тяхното онлайн присъствие.

Инициативата е част от концепцията на студиото „Уебсайт като услуга“ – иновативен модел, който дава достъп на малки и средни бизнеси до професионални дигитални решения, без да се налага голяма първоначална инвестиция. Ще бъде валидна до края на месец Ноември.

„Нашата цел е да помогнем на бизнеса в региона на Габрово и в цялата страна да се развива дигитално, да бъде конкурентоспособен и видим онлайн. Вярваме, че всяка добра идея заслужава съвременно представяне в интернет“, споделят от Studio New Era.

Повече информация за кампанията и формуляр за участие са достъпни на: www.studionewera.com/bezplaten-website-redesign.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица