Свържи се с нас

Новини

НАГ постави основите на партньорство с Болградската гимназия

Историческа експедиция посети Болград

Published

on

Учителят по „История на културата“ в Национална Априловска гимназия Иван Христов, заедно с единадесетокласника Стефан Христов бяха част от научна експедиция, която от 5 до 8 декември посети украинския Болград, за да се запознае повече с историята на бесарабските българи и да проучи паметника на българите – опълченци от Бесарабия, участници в Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г.

В историческата експедиция взеха участие още учители и ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово и ПГТ – Велико Търново, носеща името на дългогодишния директор на Болградската гимназия Васил Берон.

„В рамките на експедицията ние се запознахме с миналото на бесарабските българи. Проучихме историята на паметника и имената на българските опълченци, родом от Болград. Посетихме Болградската гимназия, продължаваща да функционира до ден днешен, която е и първата българска гимназия, основана през 1858 г. и носеща името на революционера Георги Сава Раковски.

В нея се обучават около 500 ученици. Останахме много впечатлени от начина, по който изглежда. Фасадата на Болградската гимназия „Г.С. Раковски“ е правена по подобие на Ришельовския лицей, както и фасадата на Априловската гимназия в Габрово.

Бяхме посрещнати от директора на училището Снежана Илиева. Първото нещо, направило ни впечатление при влизане в гимназията, бяха от едната страна символите на Украйна, а от другата – държавните символи на България: герба, химна и знамето“, сподели преподавателят по „История на културата“ Иван Христов.

„Бяхме приети много радушно, като техни сънародници. Посетихме някои от учебните занятия. Там все още действа „кабинетната система“. Във всяка стая за всеки ученик имаше компютър, на който работеха. Дъската за писане беше заменена от интерактивна дъска. Учебният процес протичаше много спокойно. Запознахме се с начина на обучение, програмата и цялата материална база, с която разполага училището. В някои от кабинетите дори имаше „кът за релакс“, където децата могат да си почиват“, разказа още за преживяното учителят по история Иван Христов.

Екипът на историческата експедиция е посетил и Българския културен център, където провел срещи с личности, съхраняващи българските традиции и история на Болград и до днес.

„Подарихме на библиотеката на Българския културен център двата тома „Стопанското минало на Габрово“ и „Из общественото минало на Габрово“ на д-р Петър Цончев. Занесохме още и двата каталога на РИМ – Габрово за сукайни шевици, които много впечатлиха. Българските традиции в Болград са живи и продължават да съществуват“, добави още Иван Христов.

Със съдействието на домакините са били разгледани още емблематични за Болград места, като „Спасо-преображенския събор“, храма „Свети Николай“, градския парк „Пушкин“, разположен на брега на езерото Ялпуг, паметника на основателя на Болград ген. Инзов и поета Тарас Шевченко.

Иван Христов сподели и любопитен момент от посещението си в храма „Свети Николай Чудотворец“ в Болград. При узнаването, че експедицията е българска свещеникът подарил икона на светеца, която да бъде отнесена и поставена в Националната Априловска гимназия в Габрово.

Според Христов чрез историческата експедиция са поставени основите на осъществяване на културно – образователно партньорство между Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ и Национална Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

  1. Надежда Иванова

    08.01.2020 at 23:00

    Здравейте! Току-що прочетох публикацията относно гостуването на ученици от Априловска гимназия в Болград. Идеята е добра-дано продължи по-дълго време.Но ме учудва защо има грешки в текста!? Не може да се говори „след узнаването“. Изразът би трябвало да е:“след като е узнал,че…..“.В Болград ходя всяка година през ноември по време на фестивала на етносите, който се провежда в този град.Впечатлена съм от тези българи- има какво да научим от тях. Дано и учениците го Разберат.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Двама ученици спечелиха награди за Национална Априловска гимназия

Published

on

Двама ученици донесоха награди за Национална Априловска гимназия от Националния конкурс „150 години Българска Национална революция“, организиран от Общобългарския комитет „Васил Левски“.

Стефан Георгиев

Стефан Георгиев спечели първа награда в категорията за есе, а негов подгласник с второ място стана Христиан Атанасов.

Общо трима възпитаници на НАГ – Елеонора Коларова от 10 „А“ клас, Стефан Георгиев и Христиан Атанасов от 10 „В“ клас, участваха с есета в ученическия конкурс, посветени на Апостола на свободата Васил Левски, като работите и на тримата бяха допуснати до финалния кръг, който определи победителите.

Християн Атанасов

Елеонора, Стефан и Християн членуват в Клуб по интереси „Млади възрожденци“ към НАГ, с преподаватели по история Пенка Петрова и Силвия Стоянова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Книжки с вълшебни приказки за децата в област Габрово

Published

on

Народният представител Кристина Сидорова подари на всички детски градини и ясли в област Габрово книжки с вълшебни приказки по случай Международния ден на детето – 1 юни.

Автор на книгата „Червените мишки“, съдържаща приказки за справедливостта, честността, приятелството, гордостта и други нравствени ценности, е габровската писателка и доктор по философия Мирела Костадинова.

Освен приятното четиво, предназначено за не толкова големи и не толкова малки деца, народният представител Кристина Сидорова изпрати по пощата и поздравителен адрес до директорите на детските градини и ясли в област Габрово, в който поднася приказните си поздрави за 1 юни.

„Пожелаваме детството Ви да бъде изпълнено с много щастливи моменти и безгрижни игри. Бъдете здрави и нека усмивките винаги да греят на лицата Ви! Вярвайте в чудеса и знайте, че те са навсякъде около нас.

А най-много чудеса и вълшебства има в приказките, там добрият принц винаги побеждава, малките джуджета спасяват красивите принцеси от лоши великани, животните винаги говорят на езика на хората, а накрая доброто винаги възтържествува!

Вярвайте в приказки и знайте, че всички най-красиви тайни на живота са скрити в редовете им. Затова днес аз ви подарявам книжка с приказки! Интересни, поучителни и много увлекателни!

Утре чудните „Червени мишки“ ще бъдат във вашата ясла и градина, а добрите учителки ще ви помогнат да откриете този вълшебен свят. Честит празник и приятно четене!“, пише в поздрави си Кристина Сидорова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музейният детски център в „Етър“ отново е отворен за посетители

Published

on

От днес, 1 юни, Музейният детски център в РЕМО „Етър“ отново е отворен за посещение. Спазват се мерките за безопасност, като в закритата част се допуска по едно семейство. Работното време е от 09:30 до 18:00 часа.

Заниманията в Музеен детски център дават възможност на подрастващите да се запознаят по достъпен начин с игри, занаяти и занятия от миналото. Първото семейство, което посети Музейния детски център получава безплатна семейна годишна карта, която му дава право на достъп до всички обекти и събития в „Етър“.

Какво ви очаква в Музейния детски център?

снимка: РЕМО „Етър“

Грънчарска работилница
Тук децата могат да поизцапат ръцете си и да усетят как парчето глина се претворява в чиния, ваза или стомна. За по-малките се предлага изработване на глинени фигурки „на калъп“, които могат да бъдат оцветени. За по-сръчните—изработване на глинен съд чрез техниката „фуршове“, при която се използват предварително подготвени глинени лентички.

Магията на тъканите
Този модул от програмата дава възможност на децата да се запознаят с богатството и красотата на традиционните български шарки. Да се опитат да тъкат на хоризонтален или вертикален малък стан и така да разберат лесно ли е било на техните прабаби да направят сами всичко, необходимо за дома—черги, килими, възглавници.

Който разбира, тук се спира
На създадения импровизиран пазар децата се забавляват, докато пресмятат и се пазарят за стоката си. Те лесно влизат в ролите на купувачи или продавачи, а музейният аниматор им помага да научат любопитни неща за старите мерки и теглилки, да разберат какво е „рабош“, или как се заменя „пълно за празно“.

Имало едно време
Модулът дава възможност на децата да представят любимите си народни приказки с помощта на кукли и декори на детски театър.

Открий—узнай
Играта дава възможност родители и деца да се забавляват заедно. Чрез карти памет, представящи различни стари български занаяти и инструменти, те могат да проверят и обогатят знанията си.

Игрите на баба и дядо—стари и забравени игри и играчки
„Ринги ринги рае, наш петел играе, чужд петел го гони за кило бонбони…“, „Отваряй, кралю, порти“, „Царю, честит имен ден“, „Тиквички“, „Кобра“, „Сляпа баба“, „Мечка“, „Челик“—любознателните посетители могат да разучат тези игри на поляната пред Музейния детски център.

Що е то?
Модул със забавни народни гатанки за малки и големи.

Участието в работилниците е 2 лв. с изключение на Грънчарската, в която е 4 лв. Комбинираният билет на стойност 5 лв. включва участие в грънчарска работилница и ползване на останалите модули.

За допълнителна информация и заявки търсете Любомира Иванова, музеен педагог на l.ivanova@etar.bg и 088 477-24-15.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица