Свържи се с нас

Новини

НАГ постави основите на партньорство с Болградската гимназия

Историческа експедиция посети Болград

Published

on

Учителят по „История на културата“ в Национална Априловска гимназия Иван Христов, заедно с единадесетокласника Стефан Христов бяха част от научна експедиция, която от 5 до 8 декември посети украинския Болград, за да се запознае повече с историята на бесарабските българи и да проучи паметника на българите – опълченци от Бесарабия, участници в Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г.

В историческата експедиция взеха участие още учители и ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово и ПГТ – Велико Търново, носеща името на дългогодишния директор на Болградската гимназия Васил Берон.

„В рамките на експедицията ние се запознахме с миналото на бесарабските българи. Проучихме историята на паметника и имената на българските опълченци, родом от Болград. Посетихме Болградската гимназия, продължаваща да функционира до ден днешен, която е и първата българска гимназия, основана през 1858 г. и носеща името на революционера Георги Сава Раковски.

В нея се обучават около 500 ученици. Останахме много впечатлени от начина, по който изглежда. Фасадата на Болградската гимназия „Г.С. Раковски“ е правена по подобие на Ришельовския лицей, както и фасадата на Априловската гимназия в Габрово.

Бяхме посрещнати от директора на училището Снежана Илиева. Първото нещо, направило ни впечатление при влизане в гимназията, бяха от едната страна символите на Украйна, а от другата – държавните символи на България: герба, химна и знамето“, сподели преподавателят по „История на културата“ Иван Христов.

„Бяхме приети много радушно, като техни сънародници. Посетихме някои от учебните занятия. Там все още действа „кабинетната система“. Във всяка стая за всеки ученик имаше компютър, на който работеха. Дъската за писане беше заменена от интерактивна дъска. Учебният процес протичаше много спокойно. Запознахме се с начина на обучение, програмата и цялата материална база, с която разполага училището. В някои от кабинетите дори имаше „кът за релакс“, където децата могат да си почиват“, разказа още за преживяното учителят по история Иван Христов.

Екипът на историческата експедиция е посетил и Българския културен център, където провел срещи с личности, съхраняващи българските традиции и история на Болград и до днес.

„Подарихме на библиотеката на Българския културен център двата тома „Стопанското минало на Габрово“ и „Из общественото минало на Габрово“ на д-р Петър Цончев. Занесохме още и двата каталога на РИМ – Габрово за сукайни шевици, които много впечатлиха. Българските традиции в Болград са живи и продължават да съществуват“, добави още Иван Христов.

Със съдействието на домакините са били разгледани още емблематични за Болград места, като „Спасо-преображенския събор“, храма „Свети Николай“, градския парк „Пушкин“, разположен на брега на езерото Ялпуг, паметника на основателя на Болград ген. Инзов и поета Тарас Шевченко.

Иван Христов сподели и любопитен момент от посещението си в храма „Свети Николай Чудотворец“ в Болград. При узнаването, че експедицията е българска свещеникът подарил икона на светеца, която да бъде отнесена и поставена в Националната Априловска гимназия в Габрово.

Според Христов чрез историческата експедиция са поставени основите на осъществяване на културно – образователно партньорство между Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ и Национална Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

  1. Надежда Иванова

    08.01.2020 at 23:00

    Здравейте! Току-що прочетох публикацията относно гостуването на ученици от Априловска гимназия в Болград. Идеята е добра-дано продължи по-дълго време.Но ме учудва защо има грешки в текста!? Не може да се говори „след узнаването“. Изразът би трябвало да е:“след като е узнал,че…..“.В Болград ходя всяка година през ноември по време на фестивала на етносите, който се провежда в този град.Впечатлена съм от тези българи- има какво да научим от тях. Дано и учениците го Разберат.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Младежки дейности“ – първа конкурсна сесия за тази година

Published

on

Община Габрово открива процедура за първа конкурсна сесия за тази година –
ГАБРОВО НА МЛАДИТЕ по Програма „Младежки дейности“, финансирана от бюджета на Община Габрово със срок за прием до 16:30 часа на 3-ти септември тази година.

По настоящата процедура могат да кандидатстват:
1. Младежки организации, регистрирани при условията на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, както и юридически лица с нестопанска цел, с предмет на дейност в сферата на младежките дейности.
2. Юридически лица, създадени по Закона за предучилищното и училищното образование, Закона за висшето образование и Закона за народните читалища.

Основна цел на Програма „Младежки дейности“ на Община Габрово е да подкрепя и стимулира младежката инициативност и лидерство, търсене на оригинални и новаторски подходи, креативност и иновативни решения при реализиране на проекти в сферата на младежките дейности, за развитие на младежкия сектор и в интерес на гражданите на община Габрово.

Целевата група са младежи на възраст от 15 до 29 г., които активно участват в подготовката и изпълнението на дейностите.

В рамките на настоящата сесия ще бъдат подкрепени проекти, които осигуряват възможност на младите хора, чрез творчески идеи, подходи и иновации, да осъществят инициативи и дейности за реализиране на един или повече от елементите в следните приоритети:

РЕАЛИЗИРАНИ В ГАБРОВО с максимално финансиране на прокет от 4 000 лв. и общ бюджет 12 000 лв. Проектните предложения следва да популяризират съвременно Габрово като добро място за развитие на предприемачество и с възможности за личностно и професионално израстване, да развиват в младежите предприемаческа мотивираност и мироглед и умения за успешна реализация.

АКТИВНИ В ГАБРОВО с максимално финансиране на проект от 4 000 лв. и общ бюджет 12 000 лв. Проектните предложения следва да предлагат различни възможности на младите хора за активности в свободното им време – в областта на доброволчеството, социалната ангажираност, спорта и др. Ще се подкрепят и дейности, които насърчават здравословния начин на живот и активното участие в решаване на важни за младежката общност и гражданското общество проблеми.

ДИГИТАЛНИ В ГАБРОВО с максимално финансиране на проект от 3 000 лв. и общ бюджет 6 000 лв. Проектните предложения следва да предлагат дигитални решения на важни за Габрово приоритети като доброволчество, спорт, здравословен начин на живот, социални инициативи и др. Кандидатите могат да представят решения под формата на мобилни приложения, платформи и web базирани приложения, които да имат за цел насърчаването на младите хора за активно участие в обществения живот на Габрово.

Програма „Младежки дейности“ се реализира с бюджет от 30 000 лв. и финансира до 100% от общата стойност на проектно предложение, но не повече от по-горе посочената максимална сума за финансиране на едно проектно предложение.

Дейностите по финансираните проекти трябва да се реализират на територията на община Габрово в периода от 20 септември 2020 г. до 30 ноември 2020 г.

Повече информация може да откриете в приложеното Обявление, както и в секцията „Младежки дейности“ на сайта на Община Габрово с адрес: https://gabrovo.bg/bg/article/17272

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Акция срещу битовата престъпност се проведе в Габровско

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред бе проведена на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода операцията са били проверени 53 моторни превозни средства, 88 души и десет адреса.

В резултат на полицейските действия са били констатирани 18 нарушения, за които са съставени 2 акта по Закона за движението по пътищата, 7 – по Закона за гражданската регистрация и са били наложени 9 глоби с фиш.

Връчените електронни фишове са четири.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Марихуаната създаде проблеми за четирима

Published

on

Двама габровци и двама севлиевци ще си имат проблеми със Закона, след като бяха хванати да извършват различни престъпления, свързани със забраненото наркотично вещество марихуана. Трима от тях са били арестувани заради притежанието ѝ, а четвъртият бе установен да шофира след употреба.

Първи от всички бил установен 33-годишен криминално проявен габровец, шофирал под въздействието на канабис. Той бил спрян за проверка в петък, 31 юли, около 03.45 часа, в района на площад „Ракетата“ в Дряново, по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества.

Лекият автомобил, който габровецът управлявал, бил собственост на трето лице. При извършена проверка на водача за употреба на наркотици, техническото средство отчело положителна проба за наличие на наркотичното вещество канабис. Водачът не е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано бързо производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Същият ден, но около 22.15 часа в района на булевард „Могильов“ в Габрово при проверка, полицейски служители задържали 29-годишен, криминално проявен местен жител, за когото били налице данни, че е придобил и държи в себе си хартиена „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса. При направения полеви наркотест тя дала характерната реакция и оцветява на наркотичното вещество марихуана.

Двата ареста на севлиевците били извършени в събота, по едно и също време, около 23.00 часа. При специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Севлиево, били задържани 30 и 33-годишен.

В хода на проведените процесуално-следствени действия, чрез протокол за доброволно предаване, двамата по отделно предали на полицейските служители известно количество суха зелена листна маса, която при проведените полеви наркотестове реагирала на наркотичното вещества марихуана.

По случаите са започнати досъдебни производства под надзора на районната прокуратура в Севлиево.

*Снимка: Пресцентър МВР, Архив.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица