Свържи се с нас

Икономика

Средната брутна заплата за септември е 1 116 лева

Published

on

Средната брутна месечна работна заплата в област Габрово за юли 2019 г. е 1 115 лв., за август – 1 086 лв., а за септември – 1 116 лева. Официалните данни бяха изнесени от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

През третото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата е 1 106 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на 2019 г. с 0.2%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление, са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ и „Култура, спорт и развлечения“.

Увеличение на средната месечна заплата спрямо второто тримесечие на 2019 г. се наблюдава в дейност „Строителство“ и „Професионални дейности и изследвания“. През третото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата нараства с 12.6% спрямо същия период на 2018 г., като най-голямо е увеличението в икономическите дейности „Други дейности“, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ и „ Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2019 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко- съобщения“ – 2 589 лева; „Преработваща промишленост“ – 1 213 лева; „Държавно управление“ – 1 197 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 613 лева; „Административни и спомагателни дейности“- 615 лева; „Операции с недвижими имоти“ – 695 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2019 г. в обществения сектор нараства с 12.0%, а в частния – с 12.6%.

В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна брутна месечна работна заплата област Габрово се нарежа на седмо място в страната след София (столица), Стара Загора, Варна, София (област), Враца и Разград.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Помещение за заводско столово хранене се отдава под наем

Published

on

„Подемкран“ АД отдава помещение за заводско столово хранене.

За контакти: +359888866032.

Зареди още

Икономика

Помещение за заводско столово хранене се отдава под наем

Published

on

„Подемкран“ АД отдава помещение за заводско столово хранене.

За контакти: +359888866032.

Зареди още

Икономика

Представят днес Стратегията на Габрово за развитие в туризма

Published

on

Община Габрово и Сдружение „Екологично развитие на местните общности“ организират днес, 22 юли, от 17.00 часа в Ритуална зала на Община Габрово публично представяне на проекта на Стратегия за развитие на туризма в община Габрово, за периода 2021-2027 г.

Достъпът ще бъде осигурен от служебния вход (до зала Възраждане) на Общината, информираха от администрацията на кмета.

Документът е разработен съгласно изискванията на чл. 11, ал. 1 от Закона за туризма и Закона за Регионалното развитие и като част от Плана за интегрирано развитие на община Габрово.

В срещата ще вземе участие екипът на Сдружение „Екологично развитие на местните общности“, с ръководител на проекта Харалан Александров.

Ще бъдат представени и обсъдени резултатите от направения ситуационен анализ на туристическия сектор в община Габрово.

В дискусията са поканени да вземат участие гражданите на община Габрово, общински съветници, представители на средствата за масово осведомяване, представители на туристическия бранш, туристически сдружения, неправителствени организации и други свързани с туристическия сектор бизнеси.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица