Свържи се с нас

Новини

Денят на будителите бе тържествено отбелязан в Севлиево (снимки)

Три даровити деца получиха стипендии от бизнес-сдружение „Севлиево XXI век“

Published

on

С тържествена церемония Севлиево почете днес Деня на народните будители, 1 ноември. Пред паметника на Свободата се бяха събрали много деца и граждани. Слово по повод на празника произнесе директорът на Историческия музей в Севлиево Найден Петров.

снимка: Община Севлиево

„На днешния ден ние празнуваме, но и се връщаме назад в историята, за да си спомним за делата и саможертвата на всички наши предшественици, които дадоха цялата си творческа енергия и дори живота си, в името на нашето свободно настояще. Ние сме длъжни да отдадем своята признателност и почит към всички тях“, заяви в приветствието си Петров.

„Севлиевци правят така, че всичко, което се случва в българските земи, да се случва и в Севлиево. Затова на днешния ден ние трябва да споменем учителят Никола Иванов и поп Пенчо Димов, които първи преписват севлиевския препис на „История славянобългарска“. Трябва да споменем и най-видния възрожденец – Хаджи Стоян Николов, благодарение на когото е разширено килийното училище в града, възобновена е църквата „св. Пророк Илия“, възстановен е Батошевския мъжки манастир. Най-голямото му дело и заслуга е построяването на първото светско училище в нашия град през 1844 г. Той го построява сам, със собствени средства и земя и го подарява на севлиевските деца“, припомни Петров.

снимка: Община Севлиево

По време на церемонията Мирослав Марков – член на управителния съвет на бизнес – сдружение „Севлиево XXI век” обяви имената на учениците, които получават годишната стипендия на сдружението.

През учебната 2019/2020 г. стипендии получиха ученици от горните класове, които са се представили добре и са утвърдили името на нашия град в национални и международни състезания. Това са Драгомир Маринов от XI клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, Аксел Кочум от XI в СУ „Васил Левски“ и Хакан Чирак от XII клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“.

снимка: Община Севлиево

През тази година бизнес-сдружението награди и още двама ученика за работа по проекти на организацията. Това са Веселин Крумов и Николай Йовков от СУ „Васил Левски“.

снимка: Община Севлиево

Художествена композиция, посветена на празника, тази година бе представена от четвъртокласниците от ОУ „Стефан Пешев“ с ръководител Нина Матеева, а Севлиевската духова музика създаде празнична атмосфера на площада.

снимка: Община Севлиево

Венци и цветя пред паметника на Свободата поднесе ръководството на Община Севлиево, народният представител Иглика Събева, бизнес-сдружение „Севлиево XXI век“, народно читалище „Развитие – 1870“ – Севлиево, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, СУ „Васил Левски“, ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ и граждани.

снимка: Община Севлиево

По повод на празничния ден Историческият музей в Севлиево обяви и Ден на отворените врати.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Бързи антигенни тестове ще се правят и в КОВИД-кабинета

Published

on

След разкриването на КОВИД-кабинет в Първа база на Диагностично – консултативен център – Габрово, освен преглед и консултация, пациентите ще имат възможността да бъдат тествани и с бързи антигенни тестове.

В тази връзка, Община Габрово ще закупи 500 антигенни комбинирани бързи тестове Covid-19 и грип А+В, част от които ще бъдат предоставени на ДКЦ – I, а останалите ще се използват за тестване на бездомните лица, настанени временно в общинско помещение.

Решението беше взето вчера, 26 ноември, след проведеното редовно заседание на Общински съвет – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Детската млечна кухня в Габрово продължава да работи

Published

on

Детската млечна кухня в Габрово ще продължи работата си с нормалната си ежедневна организация и в периода на действие на допълнителните противоепидемични мерки, който бяха наложени със заповед на министъра на образованието.

Тя предлага обедно меню за деца в три възрастови групи- малки /от 10 м. до 1 г./, преходни /от 1 г. до 1,5 г./ и големи /1,5 г.до 3 г./.

Менюто на млечната кухня в Габрово можете да следите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Неделина Райчева: Научих се на работа в екип!

Published

on

Проект 2019-1-BG01-KA102-061565 „Млади предприемачи в областта на туризма“

Впечатления от производствената си практика в Лайпциг, Германия, споделят ученици от единадесети и дванадесети клас на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, в която се обучват ученици от Габрово, Севлиево, Трявна и Габрово.

Зададохме им едни и същи въпроси, за да анализираме престоя в Германия, и подобрим бъдещите производствени пактики в чужбина. Ето какво отговори на три от въпросите в анкетата Неделина Райчева, ученичка от 11, „а“ клас, специалност „Производство на хлебни и сладкарски изделия“.

– Кое е най-важното нещо, което научи в Лайпциг, Германия?
– Научих, че в днешно време не е необходимо да имаш голям опит, важното е да имаш желание да се учиш и знания, които да превръщаш в умения с опитен професионалист до теб. Хората в Германия бяха отзивчиви и толерантни, и ни показаха какво означава да се работи в екип в една натоварена кухня – аз работих в кухнята в базата на Виталис, организацията, която ни осигури работните места.

– Имаше ли ментор и помагаше ли ти той?
– Тя ми показа как да се усмихвам дори когато режа лук. Всъщност, разбирам, че и други съученици са го забелязали – в Германия работят с настроение и усмивка дори и в напрегнати ситуации.

– Какво би казала на съучениците си за практиката в Германия?
– Беше невероятно преживяване. Всеки, който има възможността да участва в подобен проект, трябва да го направи!

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица