Свържи се с нас

Култура

Обявиха победителите във Втория национален конкурс „Времена и будители“

Published

on

Приключи Вторият национален ученически конкурс „Времена и будители“, организиран от Националния музей на образованието и Регионално управление на образованието – Габрово. В него се включиха над 200 индивидуални и групови участници от 26 града и населени места в страната.

снимка: НМО – Габрово

В конкурса участваха и ученици от Българското училище „Никола Вапцаров” в Никозия. В двата модула – „Постери” и „Мултимедийни презентации”, бяха представени 54 постера и 90 презентации.

снимка: НМО – Габрово

Победителите в конкурса бяха обявявани в навечерието на 1 ноември в Актовата зала на Национална Априловска гимназия. Наградите връчиха Невена Петкова, областен управител на Габрово, Георги Маринов, началник на РУО – Габрово и Любка Тинчева, директор на НМО.

снимка: НМО – Габрово

Гости на събитието бяха заместник – кметът на Габрово Нела Рачевиц, директорите на НАГ Снежана Рачевиц, на СУ „Райчо Каролев” д-р Богдан Андреев, експерти от РУО – Габрово, учители, ученици, музейни работници, граждани.

снимка: НМО – Габрово

В тържествената церемония по награждаването участваха вокална група от СУ „Райчо Каролев”, с ръководител Румяна Петкова, група за художествено слово от НАГ и танцова формация „Балканджийче” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий”, с ръководител Христо Колев.

Награди от II национален ученически конкурс „Времена и будители”

МОДУЛ „ПОСТЕРИ”
I награда – Ученици от VI „а” клас, ОУ „Христо Ботев“, Габрово, постер „Времена и будители“ II награда – Радост Ганчева, VI клас, ОУ „Неофит Рилски”, Габрово, постер „О, будители народни, …”
III награда – Ученици от V и VI клас, ОУ „Васил Априлов”, Исперих, постер „Васил Априлов – българинът даряващ знание”

Специални награди: Никол Лесичарска, V клас, СУ ,,Райчо Каролев”, Габрово, 3 постера: „Йеросхимонах Спиридон Габровски“, „Времена и будители” и „Паисий Хилендарски“ Петър Трифонов, VII клас, СУ „,Св. Климент Охридски“, Добрич, 5 постера „Петко Рачов Славейков” Александър Петров, VII клас, СУ „Йордан Йовков“, Кърджали,3 постера „Времена и будители“

МОДУЛ „МУЛТИМЕДИЙНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ”
I награда – Кристина Радева и Габриела Николова, СУ „Екзарх Антим I“, Казанлък презентация „Казанлъшкият благодетел Георги Ганчев Кехайов“
II награда – Владимир Благоев, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, Пловдив, презентация „Забравеният благодетел Димитър Кудоглу“
III награда – Кристияна Йорданова, СУ ,,Антим I”, Златоград, презентация „Съвременният будител Александър Митушев“

Специални награди: Цветан Иванов, Национална Aприловска гимназия, презентация „Символи и светини на моето училище. Преди и сега“, Христина Аличкова, СУ „Никола Велчев“, Самоков, интерактивна игра „Стани отличник“, на тема „Петко Славейков” Янка Чолакова, СУ „Никола Велчев“, Самоков,интерактивна игра „Времена и будители”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

3D мапинг и музика на живо в Нощта на музеите

Published

on

Музика на живо, летни коктейли, живи дървета, 3D мапинг, приятни емоции и среща с приятели на едно място.

Интерактивният музей на индустрията в Габрово Ви кани на едно по-различно преживяване в Музейната нощ на 21 май, петък, от 20.00 часа.

И напълно по габровски – Jazz & Juice е инициативата, в която можете да се включите напълно безплатно.

Ще се радвате на хубава музика с изискано питие в двора на музея, последвани от програма с 3D мапинг.

Ще станете свидетели на оживяването на дърветата наоколо, а до 23.00 часа най-любознателните ще могат да се включат в туристически обиколки с гид.

В Нощта на музеите в Габрово на 21 май, за да отпразнуват изкуството и красотата, като демонстрират богатото художествено и културно наследство на града ни, се включват също художествени галерии и културни институции.

Извънредната програма на габровските музеи ще продължи до късно вечерта, като последен ще затвори вратите си Домът на хумора и сатирата в 24.00 часа след щуро пижамено парти и DJ шоу. Събитията започват в 17.00 часа с нестандартна програма в Националния музей на образованието и Дечковата къща към Регионален исторически музей.

В 18.00 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба, а част от картините ще оживеят пред очите на посетителите.

Желаещите да прекарат време извън града ще могат да разгледат фотографската изложба на Юнеско „Пътешествие из живите традиции“ в старото школо в Боженци, което ще бъде отворено до 23.00 часа.

Етнографски музей на открито „Етър“ ще гостува изневиделица на различните събития с неочаквани изненади и весели закачки. Разгледайте пълната програма на Нощта на музеите в Габрово и си направете щур план за петък вечер – 21 май.

ПРОГРАМА
21 май – МУЗЕЙНА НОЩ

17:00 – 19:00 Празник на щирника – градинката пред Дечкова къща
17:00 – 23:00 Забавна занималня за малки и големи в Музей на образованието
20:00 – 23:00 Джаз, джус и още нещо в двора на Интерактивен музей на индустрията
17:00 – 23:00 Картините оживяват в ХГ „Христо Цокев“
17:00 – 23:00 Добре дошли и отишли в МАИР Боженци
21:00 – 24:00 На парти в Музей дом на хумора и сатирата

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„България Пее“ с Маестро Йордан Камджалов в Габрово

Published

on

Инициативата „България Пее“ с Йордан Камджалов и „Музикална лаборатория за човека“ ще се състои в Деня на Габрово – 17 май, от 19.00 часа на площад „Възраждане“.

„България трябва да пее. Българският народ е оцелявал през вековете и хилядолетията и този метод, тази живителна и спасителна сила, не трябва да се изоставя, трябва да се ползва и днес.“

С това убеждение Йордан Камджалов и „Музикална лаборатория за човека“ създават и реализират инициативата „България пее“.

В понеделник на площад „Възраждане“ ще прозвучат едни от най-популярните български песни, свързани с националните ни празници и българско самосъзнание.

Музикалният формат е отворен за всеки, без значение има или не музикална подготовка.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Входът за него е свободен!

Маестро Камджалов и хористите от Лабораторията ще ни потопят в света на музиката и ще ни предизвикат да участваме в създаването на един общ хор, който да изпрати послание за силата на общността и смисъла да бъдем заедно!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Творчески ателиета и Анелия Милушева на фестивала „Семе българско“

Published

on

В седмото издание на Фестивал „Семе българско“ ви очакват предизвикателства за услужлив ум и сръчни ръце в творческите ателиета, които са организирани за вас!

„Български кукли“ – ателие, в което ще могат да се включат всички деца и да изработят своя кукла, облечена в традиционна българска носия.

Ателие „Българската шевица и тайните, закодирани в нея“ с Христина Минчева и Иванка Колева – Шевицата е част от нашата култура и история – кодирана енергия, със скрито послание.

Формите, мястото и цветовете на шевицата разкриват дълбокото значение, което тя носи. Те са нашата самоличност.

Ателие „Кът за български занаяти“ с ДЕВИРА – ще бъдат демонстрирани стари български занаяти, запазени и до днес.

Ателие „Керамика“ за малки и големи – всеки желаещ ще може да изработи керамичен съд и да го отнесе в къщи.

Ателие „Плъстене на вълна“ – желаещите ще могат да се научат на един многовековен занаят.

В двата фестивални дни, заедно с Анелия Милушева – етнолог, дългогодишна танцьорка и певица във фолклорен ансамбъл, организатор на тематични събития за българската народна вяра, обичаи и корени, автор на книгата „Думам ти, щерко“ и администратор на фейсбук страница със същото име, ще може да се включите в направата на родово дърво на град Севлиево.

Вашите истории за най-стария човек, чието име знаете, интересна случка от миналото, която помните, или завет, който искате да оставите за бъдещите поколения ще бъдат претворени във вълшебни листенца, запазили паметта за града.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица