Свържи се с нас

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ със сертификат за активно участие в Европейската седмица на кода

Published

on

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Вече и извън Европейските страни за 7-ми път се организира, провежда и популяризира седмицата на програмирането по името CodeWeek. Първите събития за #CodeWeek2019 са инициирани от Еврокомисаря Мария Габриел още през юни.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Проведени са множество мероприятия из цялата страна и ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово се регистрира и осъществи събития, посветени на програмирането и технологиите.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

На 15 октомври бе проведен открит урок, на тема „Програмирането – забавно и лесно“ с учениците от 8 „б“ клас, специалност “ Приложен програмист“.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

По време на урока учениците от специалността бяха въведени в блоковото програмиране на Scratch, защото дизайнът на средата е опростен и това позволява докато те се забавляват с изображения, звуци и анимация лесно да усвоят принципите на визуалното програмиране.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Научават се на работа в екип, творчество, дееспособност и активност. Урокът бе осъществен от инж. Мария Райкова, старши учител професионална подготовка за специалностите „Системно програмиране“ и „Приложно програмиране“.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Второто събитие бе под името „Програмирането от нашите класни стаи“, осъществено на 17 октомври.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Идеята бе да се представи разнообразието и приложението на кодирането и технологиите пред по-малките гости от 6-ти и 7-ми клас от основните училища в Габрово и учениците от 8 и 9-ти класове, от специалностите „Компютърна техника и технологии“ и „Приложно програмиране“.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

В актовата зала на учебен корпус 2 на гимназията, инж. Ивелина Недкова приветства гостите и даде думата на Никола Семов и Николай Иванов от 12 „б“ клас, спец. „Системно програмиране“, които представиха своите практически разработки, с които печелят редица награди в областта на ИТ и програмирането.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Зала 207 на учебен корпус 2 на гимназията бе обособена като работна среда за запознаване, демонстриране и практически занимания на участниците и гостите на събитието с различните приложения на компютърната графика: блоково програмиране, обработка на изображения, 3D моделиране и анимация и уеб дизайн.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Работилници с Photoshop, 3D Maya, Scratch & Arduino Uno бяха местата, на които гостите, подпомагани от по-големите, успяха да се докоснат сами до забавната страна на технологиите. Събитието бе организирано от инж. М. Райкова, инж. И. Недкова, инж. М. Селиванова, инж. П. Радева и инж. Е. Илиева.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Учениците от 10 „б“ клас Илияна Пенчева и Стилиян Църов, спец. „Приложен програмист“ и участници в клуба по интереси „Забавно програмиране“, с ръководител – инж. Мария Райкова, показаха на учениците – гости на събитието, как се програмират забавни игри на Scratch. С тяхно съдействие учениците направиха своята първа игра и се забавляваха докато програмират.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Участниците в клуб „Графичен и Уеб дизайн“, с ръководител инж. Елена Илиева, Иван Мухов, Иван Петров и Кристиян Димитров, ученици от 11 „б“ клас, спец. „Системно програмиране“ демонстрираха колко е лесно и забавно с помощта на Photoshop сами да „пребоядисаш“ колата си или пък бързо да преоразмериш картинката си така, че да е подходяща за качване и споделяне в Уеб пространството и какви са етапите, за да си направиш сам Уеб сайт.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Групата за занимания по интереси „Роботика“ към ПТГ “Д-р Никола Василиаиди“, с ръководител инж. Марина Селиванова-Георгиева демонстрира как чрез роботиката е най-подходящо да запознаят учениците с техническите науки, информационните технологии и програмирането.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Учениците се занимават с основни физични и инженерни концепции. Роботиката е невероятен и забавен начин да се предават практически теоретични знания на учениците.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Фокусът на занятията е учене на програмиране и роботика чрез практика. Така се подтикват учениците да мечтаят, да проектират и да създават нови неща чрез кодиране и технологии.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Проявата бе със съдействието на клуба по Роботика към ТУ – Габрово. Клубът по „Компютърна анимация“, с ръководител инж. Паолина Радева, представи методи и средства за триизмерно моделиране, визуализиране и анимиране на създадени от участниците 3D модели.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Учениците от 10 „б“ клас, спец. „Приложно програмиране“, Асен Андонов, Даниел Стоев, Александър Герджиков и Димитър Димов демонстрираха наученото от участието си клуб „3D моделиране и визуализация“ и отговориха на въпросите на гостите и съучениците си.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“
снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Интерес предизвикаха приложенията за създаване на компютърни игри и симулиране на процеси.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица