Свържи се с нас

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ със сертификат за активно участие в Европейската седмица на кода

Published

on

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Вече и извън Европейските страни за 7-ми път се организира, провежда и популяризира седмицата на програмирането по името CodeWeek. Първите събития за #CodeWeek2019 са инициирани от Еврокомисаря Мария Габриел още през юни.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Проведени са множество мероприятия из цялата страна и ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово се регистрира и осъществи събития, посветени на програмирането и технологиите.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

На 15 октомври бе проведен открит урок, на тема „Програмирането – забавно и лесно“ с учениците от 8 „б“ клас, специалност “ Приложен програмист“.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

По време на урока учениците от специалността бяха въведени в блоковото програмиране на Scratch, защото дизайнът на средата е опростен и това позволява докато те се забавляват с изображения, звуци и анимация лесно да усвоят принципите на визуалното програмиране.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Научават се на работа в екип, творчество, дееспособност и активност. Урокът бе осъществен от инж. Мария Райкова, старши учител професионална подготовка за специалностите „Системно програмиране“ и „Приложно програмиране“.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Второто събитие бе под името „Програмирането от нашите класни стаи“, осъществено на 17 октомври.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Идеята бе да се представи разнообразието и приложението на кодирането и технологиите пред по-малките гости от 6-ти и 7-ми клас от основните училища в Габрово и учениците от 8 и 9-ти класове, от специалностите „Компютърна техника и технологии“ и „Приложно програмиране“.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

В актовата зала на учебен корпус 2 на гимназията, инж. Ивелина Недкова приветства гостите и даде думата на Никола Семов и Николай Иванов от 12 „б“ клас, спец. „Системно програмиране“, които представиха своите практически разработки, с които печелят редица награди в областта на ИТ и програмирането.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Зала 207 на учебен корпус 2 на гимназията бе обособена като работна среда за запознаване, демонстриране и практически занимания на участниците и гостите на събитието с различните приложения на компютърната графика: блоково програмиране, обработка на изображения, 3D моделиране и анимация и уеб дизайн.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Работилници с Photoshop, 3D Maya, Scratch & Arduino Uno бяха местата, на които гостите, подпомагани от по-големите, успяха да се докоснат сами до забавната страна на технологиите. Събитието бе организирано от инж. М. Райкова, инж. И. Недкова, инж. М. Селиванова, инж. П. Радева и инж. Е. Илиева.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Учениците от 10 „б“ клас Илияна Пенчева и Стилиян Църов, спец. „Приложен програмист“ и участници в клуба по интереси „Забавно програмиране“, с ръководител – инж. Мария Райкова, показаха на учениците – гости на събитието, как се програмират забавни игри на Scratch. С тяхно съдействие учениците направиха своята първа игра и се забавляваха докато програмират.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Участниците в клуб „Графичен и Уеб дизайн“, с ръководител инж. Елена Илиева, Иван Мухов, Иван Петров и Кристиян Димитров, ученици от 11 „б“ клас, спец. „Системно програмиране“ демонстрираха колко е лесно и забавно с помощта на Photoshop сами да „пребоядисаш“ колата си или пък бързо да преоразмериш картинката си така, че да е подходяща за качване и споделяне в Уеб пространството и какви са етапите, за да си направиш сам Уеб сайт.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Групата за занимания по интереси „Роботика“ към ПТГ “Д-р Никола Василиаиди“, с ръководител инж. Марина Селиванова-Георгиева демонстрира как чрез роботиката е най-подходящо да запознаят учениците с техническите науки, информационните технологии и програмирането.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Учениците се занимават с основни физични и инженерни концепции. Роботиката е невероятен и забавен начин да се предават практически теоретични знания на учениците.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Фокусът на занятията е учене на програмиране и роботика чрез практика. Така се подтикват учениците да мечтаят, да проектират и да създават нови неща чрез кодиране и технологии.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Проявата бе със съдействието на клуба по Роботика към ТУ – Габрово. Клубът по „Компютърна анимация“, с ръководител инж. Паолина Радева, представи методи и средства за триизмерно моделиране, визуализиране и анимиране на създадени от участниците 3D модели.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Учениците от 10 „б“ клас, спец. „Приложно програмиране“, Асен Андонов, Даниел Стоев, Александър Герджиков и Димитър Димов демонстрираха наученото от участието си клуб „3D моделиране и визуализация“ и отговориха на въпросите на гостите и съучениците си.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“
снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Интерес предизвикаха приложенията за създаване на компютърни игри и симулиране на процеси.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Засякоха шофьор с почти 4 промила алкохол за волана

Published

on

54-годишен мъж от Трявна бе установен зад волана да шофира след солидни количества изпит алкохол.

Пияният водач, освен с шофьорската си книжка, се раздели и с автомобила си.

Нарушителят бил хванат снощи, 25 април, около 20.20 часа, в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Полицейски екип отбил за проверка криволичещ по платното лек автомобил “Опел Астра“, управляван от 54-годишния местен жител.

Водачът бил тестван за употребата на алкохол, като техническото средство отчело умопомрачителните 3.75 промила.

Мъжът се явил в кръвния център, за да даде проба. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Новини

ГЕРБ: Опозицията отхвърли проект за канализация в кв.“Русевци“ и водоснабдяване на 5 квартала

ГЕРБ-Габрово: Опозицията в Общински съвет Габрово отхвърли проект за канализация в кв. „Русевци“ и захранване на 5 квартала от язовир „Христо Смирненски“.

Published

on

Опозицията в Общински съвет не подкрепи изграждането на канализация в кв. „Русевци“ и на захранващ водопровод за кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“, „Радецки“ за водоснабдяването им от язовир „Христо Смирненски“.

Това заявиха с позиция от медиите от местната структура на ПП „ГЕРБ“. В писмото се изтъква мотивът, че това са само част от инвестициите във водопроводна и канализационна мрежа, които съветниците от ПП-ДБ, Възраждане, „БСП за България“ и „Будно Габрово“ не подкрепиха на заседание на Общински съвет, на което трябваше да бъде упълномощен представителят на Община Габрово – кметът на Община, да гласува със „за“ и да даде съгласието си ВиК да кандидатства по програма „Околна среда“ с проект за реконструкция и модернизация на ВиК мрежи и съоръжения на територията на област Габрово.

Проектът предвижда водоснабдяването от язовир „Христо Смирненски“ на кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“ да стане чрез реконструкция на участък от довеждащ водопровод от язовира до пречиствателна станция „Киселчова могила“, реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа, изграждане на нова помпена станция и захранващ водопровод за кварталите.

Той предвижда и рехабилитация и доизграждане на част от канализационна мрежа в Габрово и инвестиции за подобряване на водоснабдяването в Севлиево.

„В този случай, заради гласовете на опозицията, представителят на Община Габрово в Общото събрание на ВиК няма да има право да подкрепи предвидените инвестиции за изграждане на водопроводи и подобряване на водоснабдяването в габровски квартали. Надяваме се, че общинските съветници в останалите общини съдружници са гласували с повече разум и отговорност към жителите на областта за разлика от опозицията в Габрово.

Призоваваме общинските съветници от опозицията да не се държат като Коалиция Анти Габрово и си дадат сметка, че с подобни гласувания възпрепятстват важни инвестиции във водоснабдяването, очаквани от жителите на областта, и уронват престижа на Габрово пред останалите съдружници във ВиК“, категорични са от ГЕРБ-Габрово.

Зареди още

Новини

ОДБХ – Габрово с инструкции заради върлуващия в региона птичи грип

Published

on

Областната епизоотична комисия проведе заседание, във връзка с усложнената епизоотична ситуация в региона по отношение на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип). Д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“-Габрово /ОДБХ/, разясни, че обстановката изисква повишено внимание и вземане на конкретни мерки.

С цел предотвратяване на разпространението на болестта се забранява провеждането на пазари и изложби на птици, като представители на ОДБХ и МВР ще следят за спазването на забраната.

Решено бе още ОДБХ да организира индивидуални срещи със собствениците на всички регистрирани птицевъдни стопанства и люпилни на територията на областта, на които да им бъдат връчени предписания.

Собствениците на индустриални ферми за птици да уведомяват ОДБХ преди извеждане на птиците от помещението, в което са отглеждани (продажба, доотглеждане, насочване за клане или друго) по план график, като представители на ОДБХ да организират съвместни проверки с местните органи на МВР и АПИ за спазване на предоставените графици.

Собствениците на индустриални ферми за птици да извършват почистване и дезинфекция на помещението за отглеждане на птици, като след извършване на почистването и дезинфекцията, да се вземат проби.

Заболяването се разпространява чрез изпражненията на птиците, техните пера, вътрешности, кръв, в черупките на яйцата. За предпазване е необходимо да се избягва пряк допир със замърсени от птици предмети и повърхности. Птичето месо и птичи продукти да се приготвят при висока температура (70°С) и достатъчно продължително.

Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии за определяне на конкретни мерки за информираност на гражданите, кметовете и кметските наместници.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица