Свържи се с нас

Новини

Христо Иванов и ген. Атанасов подкрепиха кандидатите на „Демократична България – обединение“

*Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Published

on

„Демократична България – обединение“

Съпредседателите на Демократична България Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов посетиха Габрово, за да подкрепят кандидата за кмет Григор Григоров и листата за общински съветници.

„Демократична България – обединение“

На импровизирани срещи в центъра на града бяха коментирани теми от национално и местно значение. Водещи бяха въпросите за правосъдната реформа и досиетата на лица свързани с ДС.

„Демократична България – обединение“

Защо не бяха разсекретени досиетата, има ли достъп до микрофилмите, има ли унищожени досиета и начина, по които през годините се даваха на порции информация за лица, заемащи публични длъжности.

„Демократична България – обединение“

Граждани поставиха въпроси относно изразходването на публичните средства, сметосъбиране, защита на габровския малък и среден бизнес от договорените обществени поръчки.

„Демократична България – обединение“

В програмата за управление на Демократична България са посочени някои наложителни стъпки за промяна модела на управление на общината.
• Ефективно разпределение на общинския бюджет чрез контрол върху разходване на публичните средства при процедури по ЗОП. Ефективен контрол по време на изпълнение на поръчките и съблюдаване на спазване на технологията и сроковете.
• Ще отстояваме нова политика, която да гарантира достойното присъствие на всички фирми и еднолични търговци от община Габрово, които са гръбнакът на местната икономика и осигуряват работни места за жителите на общината. Няма да допуснем принудителното напускане на тези фирми от Габровска територия, заради задкулисни схеми на хора с властови позиции. Занимаващите се с бизнес, в условията на финансова криза, заслужават респект, уважение и политика на облекчени условия от страна на общинските власти. Ангажирането на техния капацитет ще допринесе за ускореното и устойчиво развитие на общината в полза на обществото.
• Строг контрол върху дейностите сметосъбиране и сметоизвозване.

„Демократична България – обединение“

Коментирано беше и постоянно спадащите цени на недвижимите имоти. Това е показател, който тревожи. Имотите в Севлиево са по атрактивни и с по-високо цена. Това е индикация за настъпваща демографска криза и неатрактивност на града.

„Демократична България – обединение“

*Публикуваният материал е предоставен от коалиция „Демократична България – обединение”. Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Любопитно

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето

Published

on

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето по случай 220 г. от неговото рождение.

Майстор Никола Фичев (Колю Фичето) е един от най-известните и почитани българи. Родом от Дряново, неговата слава на изключително умел строител и достоен човек се разнася на стотици километри.

Построените от него църкви, мостове, обществени сгради и къщи са сред най-изящните образци на българската възрожденска архитектура и днес са символи на градовете, където се намират.

На Първомайстора са посветени голям брой книги, албуми, сборници, статии и филми. За да се съхрани спомена за него и у младото поколение, Община Дряново издаде „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ – първата детска книга, която разказва за личността и работата на Фичев по увлекателен и разбираем начин.

Насочена е към деца от началния етап на образование, но със сигурност ще бъде интересна и за по-големите. Цялостната работа по книгата е дело на издателство „Българска история“. Текстът на автора Ивомир Колев акцентира върху ценностите на възрожденския архитект, а 18 илюстрации на Александра Младенова представят неговите строежи.

Като основа за написването на „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ са използвани сборниците от научни конференции, посветени на дряновския майстор. Придържаща се към историческите факти, книгата е адаптирана за малките читатели.

Община Дряново подари по една на всеки ученик от 1 до 4 клас за първия учебен ден. Предстои даряването й на библиотеки в цялата страна, а останалите бройки ще бъдат предоставени на музей „Колю Фичето“ в града, където посетителите ще могат да я закупят на символична цена от 5 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Потвърдиха КОВИД – 19 при 30-годишен

Published

on

30-годишен мъж от Севлиево е новият потвърден случай на коронавирус в област Габрово. Това показват данните на на Министерството на здравеопазването, които са към вчерашна дата, 23 септември, цитирани днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Севлиевецът е бил изследван за КОВИД – 19 поради грипоподобни симптоми. Към момента той е хоспитализиран в Инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Ст. Христов“ в Севлиево.

Случаят е епидемиологично проучен, уточниха от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания на контактните лица на заболелия за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица