Свържи се с нас

Новини

„Демократична България – обединение“ представи приоритетите си за управление на Габрово

*Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Published

on

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

В съботния ден, 12 октомври, кандидатът за кмет от „Демократична България – обединение” Григор Григоров и част от кандидатите за общински съветници се срещнаха с граждани на Габрово на улица „Радецка“. Те представиха своите виждания и приоритети за доброто управление на община Габрово.

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

В директните разговори, освен злободневните теми –ниски доходи, малки пенсии, засилено ромско присъствие, гражданите поставиха важни и нерешени за града проблеми:
• Нередовният обществен транспорт и лошото качество на услугата. Старата и лоша транспортна схема, старите и амортизирани автобуси, и отдавна закъснелите мерки на общината. Беше коментирано, че предприетите действия са крайно ненавременни и засега не се усеща съществено подобрение на транспортната услуга.
• Състоянието на общинския пазар. Едва ли в областен град може да се види по-неугледен и занемарен общински пазар. Лош вид на щандовете, високи цени и лошо качество на предлаганите продукти. Сега са предприети някакви разчиствания на част от пазара като слуховете говорят, че ще прави паркинг.
• Липсата на достатъчно паркоместа в централната градска част, дори и за живеещите там. Също масовите нарушения на правилата за паркиране, които сякаш на никого не правят впечатление – нито полиция, нито община. Гражданите изразиха тревога относно бъдещия статут на Синята зона. Тревожат ги правилата, по които живеещите ще плащат и паркират своите автомобили. Загрижени са и за обхвата(границите) на Синята зона. Постоянно се променят границите и зоната се разширява. И никаква обществена информация какви са намеренията на общината.
• Изрази се становище, че периодично в града се увеличава популацията на бездомни и скитащи кучета. Събират се на групи (глутници) и обикалят кварталите на града. Хората не виждат и усещат ефективността от предприетите мерки.

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

Кандидат – общинските съветници Ивелин Стоянов, Иван Иванов, Юли Енчев и Велимира Гугова оцениха,че общественият транспорт е важен за града и неговото бързо осъвременяване с екологично чисти автобуси е крайно наложително.

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

Разработването на нова транспортна схема ще бъде един от основните им приоритети в бъдещия Общински съвет. Според „Демократична България” сама по себе синята зона не решава проблема с паркирането. Трябва да се търсят нови места за изграждане на нови съвременни паркинги.

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

Групата посети закритата за посетители зоологическа градина на града. Кандидат – кметът Григор Григоров в своята програма за управление на града е предвидил изграждане на нова, отговаряща на изискванията МОСВ зоологическа градина. Младите хора искат за децата си допир до дивата природа.

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

В своята програма за управление награда „Демократична България“ е предвидила и съхранение на историческото наследство. Част от това наследство е крепостта „Градище”. През последните десет години управлението на община Габрово не оцени този скрит потенциал за исторически туризъм. С неголеми инвестиции и добра реклама местността Градище би се превърнала в един атрактивен обект за български и чужди туристи. Необходимо е да се продължи работата за пълното разкриване и консервация на крепостта. Необходимо е и да се изгради и съпътстваща инфраструктура за посетителите на обекта.

снимка: Коалиция „Демократична България – обединение“

*Публикуваният материал е предоставен от коалиция „Демократична България – обединение”. Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Любопитно

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето

Published

on

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето по случай 220 г. от неговото рождение.

Майстор Никола Фичев (Колю Фичето) е един от най-известните и почитани българи. Родом от Дряново, неговата слава на изключително умел строител и достоен човек се разнася на стотици километри.

Построените от него църкви, мостове, обществени сгради и къщи са сред най-изящните образци на българската възрожденска архитектура и днес са символи на градовете, където се намират.

На Първомайстора са посветени голям брой книги, албуми, сборници, статии и филми. За да се съхрани спомена за него и у младото поколение, Община Дряново издаде „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ – първата детска книга, която разказва за личността и работата на Фичев по увлекателен и разбираем начин.

Насочена е към деца от началния етап на образование, но със сигурност ще бъде интересна и за по-големите. Цялостната работа по книгата е дело на издателство „Българска история“. Текстът на автора Ивомир Колев акцентира върху ценностите на възрожденския архитект, а 18 илюстрации на Александра Младенова представят неговите строежи.

Като основа за написването на „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ са използвани сборниците от научни конференции, посветени на дряновския майстор. Придържаща се към историческите факти, книгата е адаптирана за малките читатели.

Община Дряново подари по една на всеки ученик от 1 до 4 клас за първия учебен ден. Предстои даряването й на библиотеки в цялата страна, а останалите бройки ще бъдат предоставени на музей „Колю Фичето“ в града, където посетителите ще могат да я закупят на символична цена от 5 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Потвърдиха КОВИД – 19 при 30-годишен

Published

on

30-годишен мъж от Севлиево е новият потвърден случай на коронавирус в област Габрово. Това показват данните на на Министерството на здравеопазването, които са към вчерашна дата, 23 септември, цитирани днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Севлиевецът е бил изследван за КОВИД – 19 поради грипоподобни симптоми. Към момента той е хоспитализиран в Инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Ст. Христов“ в Севлиево.

Случаят е епидемиологично проучен, уточниха от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания на контактните лица на заболелия за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица