Свържи се с нас

Новини

С Ивелин Николов – към истинския дневен ред на хората в Габрово и в местната власт

Published

on

Различно управление предлага с кандидатите си за кмет и съветници левицата в Габрово. Доколко става въпрос за нови или за неосъществени демократични принципи е трудно да се прецени, но при всички случаи именно коалицията „БСП за България“ (БСП за България и АБВ) ни връща към зората на демокрацията, когато обществото изповядваше ценности като свобода, гласност и демокрация.

Ивелин Николов, кандидат за кмет на Община Габрово

На първо място – като издига за кмет журналиста Ивелин Николов, който започна политическата си кариера в Габрово. В момента той е директор на Националния политически институт „Димитър Благоев” и главен редактор на вестник „Дума”. Беше народен представител в 41-то Народно събрание, бил е заместник-председател на Комитета за младежта и децата към Министерския съвет, заместник изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, журналист във вестниците „Земя” и „Дума”, хонораван преподавател в Нов български университет, във Варненския свободен университет и във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Съавтор на сборниците „Политически мениджмънт”, „Мениджмънт и комуникация в политиката” и на Учебник по политически мениджмънт в два тома през 2011 г.

При предишното си завръщане в Габрово през 1990 г. последователно работи като шофьор на такси, снабдител и монтажник в малка фирма и педагогически съветник в Осмо основно училище. От тогава е познат на политическите среди с човешкото лице на партийната дейност, с която се захваща. В този период специализира организационна психология и групова динамика в Прага и е председател на Общинския и Регионален съвет на БСП в Габрово.

Очаквано, Ивелин Николов няма да се съгласи да бъде кмет на администрацията, или на партията, която го лансира и към която принадлежи, а на възможно най-широк кръг граждани. С оглед на това, е формирана и листата от кандидати за общински съветници, които да имат ролята на граждански представители от различните професионални, социални и духовни общности. Онези, които няма да успеят да влязат в Общинския съвет ще бъдат поканени и ще работят заедно със съветниците за по-доброто представителство на габровци в местната разпоредителна власт с амбицията да предлагат актуалния дневен ред. Без да пренебрегва ценностите и политиката, която изповядва левицата, БСП в Габрово вади дебата за развитието на Габрово от територията на партийните клубове и елiминира възможността партията, която е на власт, да работи само за интересите на собствените си членове.

Изборът на 33-мата от кандидатската листа на лявата коалиция за предстоящите избори дава заявка за нов подход в местното управление, различен от административно – командния маниер, практикуван все по-отявлено в последното десетилетие.

Съставът на листата подсказва, че БСП не търси сляпа благодарност на най-всеотдайните си активисти чрез сигурни места в Общинския съвет, а залага на широко популярни личности, които иначе нямат допирни точки с организационния живот на партията.

На следващо място прави впечатление, че „БСП за България“ са поканили за участие в местния парламент професионалисти от различни области на живота: икономика, строителство, образование, здравеопазване, спорт, бизнес, туризъм, журналистика, читалищна дейност…

Няма да е новост ниската средна възраст на представителите на различните граждански и професионални среди в листата. Новост, обаче е изборът на хора, които имат активно изразена чувствителност към проблемите на Габрово и не се притесняват да го изразяват.

Със съветници, които имат собствено мнение и знаят потребностите на габровци, е ясно, че дневният ред на следващия Общински съвет в Габрово няма просто да следва ангажиментите на кметската администрация и все повече в него ще присъстват теми, умишлено избягвани и по тази причина нерешени до сега.

Разбира се, това в най-голяма степен зависи от гражданите и техния вот на 27 октомври. Но когато си кмет, който и да си, и имаш до себе си мислещи, можещи и искащи хора, вместо добре смазана машина за гласуване, най-малкото, ще проявиш уважение.

33-мата кандидати за съветници от листата на левицата представляват онази извадка от обществото, от която има нужда всяка власт, ако иска да бъде демократична. След 12 години в опозиция, е по-скоро логично от листата да отсъстват представители на обичайния слугинаж на властта (в повечето случаи – на всяка власт), добре платените чиновници, за които е по-важно какво ще каже началникът, а не тези, които му плащат заплатата – данъкоплатците. Липсват и иначе успешните в своята си сфера, които не отсяват сеното от сламата и са всеядни на всякакви поръчки в името на собственото си благополучие, мълчаливите, вечно съгласните и удобно толерантните…

Всъщност, гражданите, които много добре ги познават, ще преценят сами.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица