Свържи се с нас

Новини

ПГТ „Пенчо Семов“ домакинства практиката на 12 унгарски ученици

Published

on

снимка: ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово

За втора поредна година Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово е организация – домакин на ученическата практика на 12 унгарски ученици от професионалната гимназия Михай Танчич в град Шалготарян.

Практиката се провежда в Приморско, за да могат унгарските ученици да работят в активния туристически сезон по специалностите си.

Лично кметът на община Приморско г-н Димитър Германов посрещна групата, водена от заместник-директора на унгарското училище г-жа Бернадет Варсеги, за да ги поздрави и пожелае ползотворна работа и активно участие в изпълнената с културни събития лятна програма на града.

снимка: ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово

Учениците, които изучават информационни технологии, работят в туристическия център на общината и в Историческия музей, а специалистите в областта на ресторантьорството и туризма – на рецепцията и в ресторанта на хотел Форест Бийч, част от комплекса на Приморско клуб.

Тъй като през периода 1-14 юли и 30 ученици от Габровската професионална гимназия провеждаха практиката си в хотел Форест Бийч, унгарската и българската група успяха да си организират среща, на която да представят и творческите си умения – танцуваха, изпълняваха традиционни фолклорни песни.

снимка: ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово

На 27 юли звук и светлина ще завладеят Бегликташ и тракийското светилище отново ще стане сцена за аудио-визуален спектакъл, събитие, част от културната програма на унгарските ученици.

Припомняме, че стратегията за интернационализация на Габровската професионална гимназия по туризъм включва и разширяване на партньорствата с училища от Сърбия – Икономска школа и Млекарска школа в град Пирот, както и създаване на възможности на учениците от ПГТ „Пенчо Семов“ да развиват професионални и езикови умения в мултикултурна среда.

Предстоят практики по програма Еразъм+ на 28 възпитаници на гимназията в град Брага, Португалия и град Лайпциг, Германия през месец октомври 2019 г. и месец април 2020 г.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Затварят улици, за да бъде завършено новото кръгово

Published

on

Във връзка със завършването на реконструкцията на кръстовището между улиците „Емануил Манолов“, „Чардафон“ и „Баждар“, на 22 юни, вторник, в рамките на работния ден, ще бъдат затворени за движение на автомобили ул. „Е. Манолов“ и ул. „Чардафон“ – от кръговото кръстовище при бившата Консултативна поликлиника до ул. „Съзаклятие“.

За обходен маршрут за лекотоварни автомобили ще се използват улици „Брянска“, „Скобелевска“ и „Съзаклятие“.

Автомобилите, идващи от МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в посока Централна градска част ще преминават по ул. „Чавдар“.

Тежкотоварните автомобили, идващи от ул. „Никола Войновски“ ще бъдат пренасочен по ул. „Македония“. А тежкотоварните автомобили, идващи от ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Брянска“ в посока бул. „Априлов“ ще се движат по ул. „Юрий Венелин“.

На 22 юни след 09.00 часа линиите на обществения градски транспорт – №3, №13, № 9 и №16, които преминават по улици „Е. Манолов“, „Чардафон“ и „Баждар“, ще се движат по обходни маршрути.

До възстановяване на движението временно няма да бъдат обслужвани в двете посоки автобусни спирки „Любовна чешма“ и „Чардафон – разклона“.

Община Габрово призовава водачите да се съобразяват със създадената временна организация на движение, като спазват поставената сигнализация.

Община Габрово се извинява за причиненото временно неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Повече от година ще модернизират уличното осветление на Габрово

Published

on

Обновяването на уличното осветление в Габрово ще продължи повече от година, информираха от местната общинска администрация. Седем са габровските квартали, които вече са с ново осветление.

Дейностите по модернизацията, които започнаха в началото на месец май, ще продължат повече от година и ще бъдат съпътствани със серия от временни неудобства, причинени от липса на улично осветление в различни райони на града.

До момента с обновено улично осветление са кварталите Трендафил 1 и Трендафил 2, Тончевци, Златари, Русевци, Голо бърдо и Стефановци. След подмяната на осветителните тела, там ще бъдат монтирани и нови табла за управление на уличното осветление.

Община Габрово обръща внимание, че в отделни райони на града има технически проблеми с кабелната мрежа, които се отстраняват едновременно с обновяването на осветителите и това създава впечатление за частична подмяна на осветлението или за неработещо ново осветление.

Допълнително и поетапно ще се извършва подмяна и полагане на нови кабелни захранвания в участъците с амортизирана подземна кабелна мрежа. От Общината припомнят, че процесът на модернизация на уличното осветление включва подмяна на съществуващите осветителни тела и изграждане на система за енергиен мениджмънт, която ще извършва управление, мониторинг и контрол на уличното осветление.

От институцията уточняват още, че плановият график на фирмата изпълнител за дейностите по модернизацията на уличното осветление в Габрово е обвързан и с метеорологичните условия.

Подробно приложение с информация за напредъка по подмяната на уличното осветление, което ще отразява актуалната ситуацията на изпълнението на дейностите, можете да намерите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Днес е Черешова задушница!

Ден за молитва и възпоменание на починалите.

Published

on

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. „Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост“ – четем в Библията. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница.

Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Източник:БТА.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица