Свържи се с нас

Новини

Жители на ул. „Клокотница“ незнайно как останаха без контейнер за смет

Published

on

Мястото, където е бил позициониран дълги години съдът за смет

Вече близо месец и половина, жители в габровския квартал „Борово“ на ул. „Клокотница“ №13, 15, 17 и района, са принудени да изхвърлят боклука си на 400 метра от домовете си, поради незнайно изземане на съда за събиране на отпадъци. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, което наложи незабавна проверка.


Пред нашия екип живущи на ул. „Клокотница“ споделиха, че са отправили запитване до ОП „Благоустрояване“ относно липсата на металния 4000-литров съд за отпадъци, но в отговор получили, че боклукчийският камион трудно обръщал на улицата.

Гражданите обаче, не са съгласни с това, защото повече от 40 години не е имало проблем с извозването на боклука от улицата. Затова те са внесли и подписка до Община Габрово, две седмици след изчезването на съда за отпадъци, с искане той да бъде върнат обратно на мястото си, но все още чакат отговор.


„Положението е неприемливо и е наложително скоро да бъдат взети мерки за разрешаване на проблема“. Това коментират граждани в социалните мрежи, където също е изразено тяхното недоволство.

Според живущите в квартала, една сутрин, както обикновено, работници от „БКС-то“ дошли да съберат битовите отпадъци, но заедно с тях „магически“ изчезнал и съдът за боклук.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Липсата на контейнер за отпадъци, създава огромно неудобство и принуждава възрастни и трудноподвижни хора, ежедневно да слизат и качват стръмен баир, за да могат да изхвърлят боклука си, до „най-близкия“ контейнер, намиращ се на 400 м от тях“, заяви пред „Габрово Нюз“, човекът, потърсил ни за съдействие да дадем гласност на проблема.

Оказва се, че потърпевши от създалата се ситуация са близо 150 души.

Проблемите обаче не спират до тук. Живущите на ул. Клокотница №13, 15 и 17 изпадат в ситуации, при които хора от съседните улуци негодуват, че използват обособените за тях контейнери, защото по този начин ги пълнят много бързо. Но поради отнетия им съд за отпадъци, хората нямат друг избор.

Според информация от Община Габрово, на територията на града се използват и обслужват 2 368 броя съдове за отпадъци, а хората от ул. „Клокотница“ все още издирват своя.

Интересното в случая е, че иззетият по незнайни причини контейнер, преди близо месец и половина, все още е регистриран в приложение в сайта на Община Габрово, в който всеки гражданин може да открие информация за местоположението и основните характеристики на всеки един от съдовете за отпадъци, подържани от ОП „Благоустрояване“. https://gishub.gabrovo.bg/waste-containers/

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Недоволните жителите споделиха още пред нашата медия, че дори са готови и на по-крайни действия.

Те заявяват, че ако съвсем скоро не им бъде върнат иззетият съд за смет, то те ще оставят боклука си пред входа на Общината, докато не бъде взето адекватното решение.

Оказва се, че случаят не е изолиран. Жители на кв. „Нова махала“ са поставени в същото положение – да се чудят къде по-близо да изхвърлят боклука си. По думите на засегнатите в района, там дори няма съдове за събиране на отпадъци.

„Смятам, че хората не могат да бъдат подлагани на такива безобразия в 21 век. При положение, че всички ние плащаме данък „такса смет“, е необходимо навсякъде, където има жилищни сгради и къщи, да бъдат осигурени контейнери за отпадъци“, сподели авторът на сигнала до нас.

„Щом камиона няма къде да обърне, да направят кръгово!“

„Това е моят роден дом…. е Бога ми не помня да е имало проблем с обръщането на камиона на БКС“, са само част от коментарите в социалната мрежа, които предизвика мистериозното изчезване на контейнера за смет.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Каква ще бъде реакцията на отговорните институции и какво ще предприемат те, предстои да разберем. Чрез настоящата публикация се надяваме да бъде обърнато внимание на проблема на живущите на ул.“Клокотница“ и той да бъде решен. Ще продължим да следим и да ви информираме за случая.

Ако и Вие желаете да ни покажете Вашия поглед от събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения, сигнали на адрес: info@gabrovonews.bg или на страницата ни във фейсбук, а ние ще ги предоставяме на вниманието на широката общественост.

Автор: Цветелина Христова,
III курс, спец. „Връзки с обществеността“,
ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

4 коментара

4 Comments

 1. Crocus

  26.07.2019 at 13:39

  На негово място ще се посеят лаленца и лайКУЧКИ за 500 000 Евро.Не е важно къде ще си изхърлят боклука и че улиците са за марсоходи не за автомобили.Важното е да се усвоят парички за цветенца.Братчето на т.д. съвсем без врат е останал,горкия!Една момолитна буца лой.

 2. Ами ...

  26.07.2019 at 14:13

  А защо плащате данъци ?Съберете се и решете проблема кардинално – не ви считат за граждани на Габрово-няма да спонсорирате екскурзиите на фолк кметицата!

 3. Митко Лилов

  26.07.2019 at 15:51

  По същото време е взет и контейнера обслужващ живеещите на ул. Боровска №2А и №2Б, ул. Клокотница №9А и №9Б и ул. Орел №1 и № 3.

 4. „Изчезна“ и контейнера на ул.Клокотница 7А и 7Б – явно това е масово явление. И ние сме принудени да разнасяме сметта по съседните улици. 30 години чакаме общината да ни направи улица (поради политически игри и няколкократна промяна на закона точно когато строяхме кооперацията останахме между две улици в нищото вместо на главната улица Н.Войновски), а сега за награда останахме и без сметоизвозване, но таксата (81лв. такса смет + данък сгради) си ги търсят и чрез съдия изпълнител.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

500 първокурсници се записаха в ТУ – Габрово

Published

on

500 са първокурсниците, които се записаха след третото класиране за вход в Технически университет – Габрово, информираха от висшето учебно заведение.

През академичната 2020/21 година по т.нар. държавна поръчка се очаква да влязат близо 700 нови студенти, от които едва 45 от местата са за специалности в областта на социалните и стопанските науки.

От общо 17 бакалавърски специалности в задочна и редовна форма на обучение 6 са на 100% запълнени.

40% от местата за първокурсници са за задочно следване, където има единични незаети бройки, местата за платено обучение са 7%.

Традиционно силен интерес има към специалностите от електрофакултета, както и към инженерните професии, които са приоритетни за икономиката. Отчетлива е тенденцията за повече предпочитания към задочната форма на обучение.

Според представители на ТУ – Габрово има ясна тенденция за по-тясна връзка между избора на специалност и търсенето на кадри в пазара на труда.

Записването в Техническия университет ще продължи до средата на септември, тъй като една част от сегашните зрелостници ще се явят на държавни изпити през сесията август-септември.

Информация за специалностите и всички необходими документи за кандидат-студентите е публикувана на интернет страницата на ТУ – Габрово – секция „Прием“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Четири училища ще изградят СТЕМ – центрове

Published

on

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери, в размер 16 586 976 лв. по бюджетите на общините, за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”.

Четири училища от област Габрово са с одобрени проекти по националната програма, общата стойност на които е 584 000 лв. Това са Природоматематическа гимназия “Акад. Иван Гюзелев” – 266 000 лв, II ОУ “Неофит Рилски” – Габрово – 218 000 лв, НГПИ Тревненска школа – 50 000 лв и ПГИ “Рачо Стоянов” Дряново – 50 000 лв.

Програмата е насочена към училища с иновативни практики и такива с потенциал за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика (STEM).

Със средствата ще се изграждат учебни центрове, в които пространствата ще бъдат оборудвани с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на СТЕМ-науките.

Освен образователна среда, ще се инвестира и в създаване на учебно съдържание, въвеждане на иновативни методи на преподаване, организация и управление на училищните процеси.

С Постановлението се одобряват средства по две дейности според броя на учениците в училището.

12 617 955 лв. са предвидени за реализиране на одобрените проекти на 45 общински училища по дейност I „Големи проекти”. Финансирането за едно училище може да е до 300 000 лв. и е предназначено за училища с над 300 ученици, където ще се изграждат центрове за млади изследователи, центрове за технологии в креативните индустрии, центрове за дигитални създатели, изследвания, иновации и др.

3 969 021 лв. се предоставят на одобрените проекти на 83 общински училища по Дейност II „Малки проекти”. Всяко училище с до 300 ученици може да кандидатства с проект до 50 000 лв.

Предвидено е със средствата да се трансформират малки по мащаб физически пространства – една или две класни стаи или отделни кътове, като се изграждат „работилници”, изследователски лаборатории, класни стаи за креативни дигитални създатели и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Елена Йончева: България се превърна в мафиотска държава!

Елена Йончева: Във всички държави има някаква степен на корупция, но България се превърна в мафиотска държава

Published

on

Във всички държави има някаква степен на корупция, но България се превърна в мафиотска държава. Това каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева в интервю за сайта eureporter.co. Поводът за него са продължаващите протести срещу управлението в София.

В материала се отбелязва, че въпреки скандалите и очевидното потъпкване на върховенството на правото, европейските лидери не осъждат открито развитието на обстановката в страната. Припомня се механизмът за сътрудничество и проверка, който с годините открива „позитивно институционално развитие“ в България.

Това според мнението на Елена Йончева (както и според голяма част от протестиращите) не е вярно. Нещо повече, според нея, липсата на реакция на европейските институции сега може да породи евроскептицизъм у българите. Те виждат, че мафията в България се разраства и с помощта на парите от ЕС.

Евродепутатът посочва, че България обеднява с всяка година. Преките чужди инвестиции са силно ограничени, заради слабостите в правна система, която не защитава инвеститорите. Мощни олигарси държат по-голямата част от икономиката, образователната и здравната системи западат, а стандартът на живот на хората се срива. Заради това гражданите на България повече от месец протестират срещу правителството.

Повратната точка, която предизвика недоволството да се излее на улицата, настъпи в началото на юли, когато главният прокурор Иван Гешев изпрати въоръжени служители да претърсват кабинетите в сградата на българския президент Румен Радев. Те задържаха секретаря по правни въпроси и антикорупция и съветника по сигурността и отбраната. Държавният глава поиска оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство.

Елена Йончева коментира, че протестите се поддържат от всички опозиционни политически среди – леви, десни, центристи. Според проучванията на общественото мнение повече от 70% от българите подкрепят недоволството, а много хора все още се притесняват открито да го изразяват или се безпокоят, че ще изгубят работата си.

Българският евродепутат е убедена, че правителството ще бъде принудено да подаде оставка, дори да не е веднага. Тя прогнозира, че това най-вероятно ще се случи през септември или октомври.

Наясно сме с трудностите, които предстоят след това. Българите ще трябва да изградят наново демокрацията, каза Йончева, като посочи, че подкрепата на Европейския парламент и на Европейската комисия ще бъде много важна в този процес.

Въпреки това, в момента не изглежда премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да имат желание да се откажат от властта, коментира медията. В материала се припомня дипломатическа грама от САЩ, станала известна чрез Wikileaks през 2006 г., в която се твърди, че Борисов има сериозна криминална дейност и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство. Връзките с Лукойл предизвикаха безпокойство и покрай предполагаемата собственост в Барселона. Испанските власти разследват т.нар. къща в Барселона.

В същото време лидерът на Европейската народна партия, част от която е партия ГЕРБ, Манфред Вебер поздрави Борисов за борбата срещу корупцията. ЕНП изглежда не иска да постави под съмнение почтеността на управляващите в България.

Елена Йончева посочи, че изказването на Манфред Вебер е цинично. На 10 юли 2020 г. той каза „Групата на ЕНП подкрепя напълно правителството на Бойко Борисов и неговата […] борба срещу корупцията, както и осъществения прогрес за присъединяването към еврозоната“.

Елена Йончева е мишена на Борисов, припомня eureporter.co, като представя изтеклия на 12 юни 2020 г. запис, в който премиерът се заканва, че „ще изгори всичко, за да изгори Елена Йончева“. Българските власти твърдят, че ще анализират записа, но само за това дали е бил законен или не, а не и съдържанието му.

Йончева припомня, че председателят на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия е препоръчала независима експертиза, а две американски лаборатории вече са доказали, че записът е автентичен. За заплахата към Елена Йончева е уведомен и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Попитана за ситуацията в България, Европейската комисия отговаря, че новият механизъм за върховенството на правото ще й даде възможност да убеди страната да работи за всички бъдещи необходими реформи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица