Свържи се с нас

Новини

Жители на ул. „Клокотница“ незнайно как останаха без контейнер за смет

Published

on

Мястото, където е бил позициониран дълги години съдът за смет

Вече близо месец и половина, жители в габровския квартал „Борово“ на ул. „Клокотница“ №13, 15, 17 и района, са принудени да изхвърлят боклука си на 400 метра от домовете си, поради незнайно изземане на съда за събиране на отпадъци. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, което наложи незабавна проверка.


Пред нашия екип живущи на ул. „Клокотница“ споделиха, че са отправили запитване до ОП „Благоустрояване“ относно липсата на металния 4000-литров съд за отпадъци, но в отговор получили, че боклукчийският камион трудно обръщал на улицата.

Гражданите обаче, не са съгласни с това, защото повече от 40 години не е имало проблем с извозването на боклука от улицата. Затова те са внесли и подписка до Община Габрово, две седмици след изчезването на съда за отпадъци, с искане той да бъде върнат обратно на мястото си, но все още чакат отговор.


„Положението е неприемливо и е наложително скоро да бъдат взети мерки за разрешаване на проблема“. Това коментират граждани в социалните мрежи, където също е изразено тяхното недоволство.

Според живущите в квартала, една сутрин, както обикновено, работници от „БКС-то“ дошли да съберат битовите отпадъци, но заедно с тях „магически“ изчезнал и съдът за боклук.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Липсата на контейнер за отпадъци, създава огромно неудобство и принуждава възрастни и трудноподвижни хора, ежедневно да слизат и качват стръмен баир, за да могат да изхвърлят боклука си, до „най-близкия“ контейнер, намиращ се на 400 м от тях“, заяви пред „Габрово Нюз“, човекът, потърсил ни за съдействие да дадем гласност на проблема.

Оказва се, че потърпевши от създалата се ситуация са близо 150 души.

Проблемите обаче не спират до тук. Живущите на ул. Клокотница №13, 15 и 17 изпадат в ситуации, при които хора от съседните улуци негодуват, че използват обособените за тях контейнери, защото по този начин ги пълнят много бързо. Но поради отнетия им съд за отпадъци, хората нямат друг избор.

Според информация от Община Габрово, на територията на града се използват и обслужват 2 368 броя съдове за отпадъци, а хората от ул. „Клокотница“ все още издирват своя.

Интересното в случая е, че иззетият по незнайни причини контейнер, преди близо месец и половина, все още е регистриран в приложение в сайта на Община Габрово, в който всеки гражданин може да открие информация за местоположението и основните характеристики на всеки един от съдовете за отпадъци, подържани от ОП „Благоустрояване“. https://gishub.gabrovo.bg/waste-containers/

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Недоволните жителите споделиха още пред нашата медия, че дори са готови и на по-крайни действия.

Те заявяват, че ако съвсем скоро не им бъде върнат иззетият съд за смет, то те ще оставят боклука си пред входа на Общината, докато не бъде взето адекватното решение.

Оказва се, че случаят не е изолиран. Жители на кв. „Нова махала“ са поставени в същото положение – да се чудят къде по-близо да изхвърлят боклука си. По думите на засегнатите в района, там дори няма съдове за събиране на отпадъци.

„Смятам, че хората не могат да бъдат подлагани на такива безобразия в 21 век. При положение, че всички ние плащаме данък „такса смет“, е необходимо навсякъде, където има жилищни сгради и къщи, да бъдат осигурени контейнери за отпадъци“, сподели авторът на сигнала до нас.

„Щом камиона няма къде да обърне, да направят кръгово!“

„Това е моят роден дом…. е Бога ми не помня да е имало проблем с обръщането на камиона на БКС“, са само част от коментарите в социалната мрежа, които предизвика мистериозното изчезване на контейнера за смет.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Каква ще бъде реакцията на отговорните институции и какво ще предприемат те, предстои да разберем. Чрез настоящата публикация се надяваме да бъде обърнато внимание на проблема на живущите на ул.“Клокотница“ и той да бъде решен. Ще продължим да следим и да ви информираме за случая.

Ако и Вие желаете да ни покажете Вашия поглед от събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения, сигнали на адрес: info@gabrovonews.vxpknrygwd-58e609mpx6d7.p.runcloud.link или на страницата ни във фейсбук, а ние ще ги предоставяме на вниманието на широката общественост.

Автор: Цветелина Христова,
III курс, спец. „Връзки с обществеността“,
ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

58-годишен наду дрегера след пладне и остана без книжка

Published

on

58-годишен мъж от Севлиево остана без книжка, след като бе установен да шофира под влиянието на алкохол.

Пиятният шофьор бил хванат от полицаи в събота, 19 юни, около 15.15, при проверка лек автомобил „БМВ“ на ул.“Стара планина“ в Севлиево.

Шофьор се „отчел“ пред дрегера с 1,43 промила алкохол в количеството издишан въздух.

На пияния водач бил издаден талон за медицинско изследване, но същият отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство.

По случая е образувано бързо производство по чл. 343б ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Мира Добрева представя „Столетниците“ в Габрово

Published

on

На 23 юни, сряда, Габрово ще се състои представянето на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от популярният водещ и журналист Мира Добрева. Събитието е от 17.30 ч. в зала „Възраждане“.

Гостуването е по покана на литературния сайт Тetradkata.com и се осъществява със съдействието на Община Габрово и изд. „Книгомания“ „Столетниците – благословия или орисия“ е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“.

През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект.

Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории. Входът за събитието е свободен.

Книгата може да бъде закупена на място по време на представянето и имате възможност да получите личен автограф.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Петър Витанов: Директивата Евровинетка може да доведе до по-ниски цени на някои пътни такси

Published

on

Цената на дневната, седмичната и месечната винетка ще стане по-ниска, ако директивата Евровинетка влезе в сила. Това съобщи в предаването на БНР „Хора, пътища, автомобили“ Петър Витанов.

Лидерът на социалистите в ЕП беше единственият български депутат, който участва в преговорите за директивата Евровинетка. А тя трябва да реши проблемите с емисиите на парникови газове, задръстванията и финансирането на пътната инфраструктура.

Витанов даде пример какво ще е отражението върху българските автомобилисти. „Ако цената на годишната винетка остане непроменена, то тогава дневната, седмичната и месечната винетка ще стане значително по-евтини. Това процентно съотношение ще гарантира и по-справедлива цена за потребителите съобразно времето, в което те ползват пътната инфраструктура“, коментира Петър Витанов.

Предвижда се размерът на винетните такси да бъде фиксиран процент от този на годишната винетка, съответно не повече от 9 % за еднодневна винетка, 11 % за седмична винетка, 12 % за десетдневна винетка, 19 % за месечната винетка и 30 % за двумесечната винетка.

Цената на винетките ще се решава, както и досега, от съответните компетентни национални институции, тоест няма да е еднаква за 27-те държави от Съюза. Вече няколко години унифицирането на правилата на Европейския съюз е обект на преговори.

„Имаме 27 различни подхода, колкото са страните от ЕС. Идеята е да се върви към един много по-справедилив принцип, а именно – ползвателят или замърсителят да плащат повече от тези, които ползват по-рядко пътищата или имат екологично чисти коли“, каза още Витанов.

В следващите осем години всички държави от Европейския съюз ще трябва да въведат тол системи за тежкотоварните автомобили и да се откажат от винетките.

„Тази стъпка се прави, защото Европейският съюз смята, че тол системата е по-справедлива“, каза още Витанов и добави, че цените на пътните такси ще зависят от два компонента – от изминатото разстояние и от въглеродния отпечатък върху околната среда. „Ако споразумението бъде препотвърдено на равнище Европейски съвет и Европейски парламент, то ще гарантира прозрачност за това, за какво се харчат парите от пътните такси“, каза още Витанов и даде пример с налог, който съществува в други европейски държави.

„Ако има такса за задръстване например, то държавата, която я е въвела, трябва да похарчи парите от нея целенасочено за решаване на конкретния проблем. А това в случая е инвестиция в инфраструктура и мерки за пречистване на въздуха“, добави Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица