Свържи се с нас

Новини

Честванията на Шипченската епопея започват от Габрово (Програма)

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Има върхове, които обединяват и карат сърцата на хиляди да бият като едно! Шипка и Свети Никола – това са върховете за нас, в нашата история и самосъзнание, и те отново ще посрещнат всички, решили да усетят духа на свободата!

На 24 август хора от страната и чужбина ще си дадат среща по време на традиционните тържествата, посветени на Шипченската епопея. Ще почетем годишнината от епичните боеве и ще отпразнуваме и 85-та година от откриването на Паметник на Свободата!

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тържествата ще започнат още на 21 август в Габрово с представяне на изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в ХГ „Христо Цокев“. Регионален исторически музей ще представят тема, свързана с ръчното хладно и огнестрелно оръжие, използвано по време на Руско-Турската война 1877-78 г. в мащабна изложба със заглавие „Оръжието на Освобождението“.

Нейното официално откриване за посетители ще е на 22 август от 17:30 часа. Още една изложба е подготвена този път от Държавен архив – Габрово и тя ще е виртуална, наречена „Паметта за Шипченската епопея, съхранена в документи и снимки“.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Разбира се, няма да пренебрегната традицията Денят преди кулминацията да е отреден само за деца. Това е стремежът младите хора да припознаят не само историческите паметници, но и събитията, свързани с тях, за да имат избор и да знаят какво да правят утре със свободата, която им е завещана от миналото.

Всички участници в състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата и техните поддръжници ги очаква една вдъхновяваща среща с основателя на сайта УЧА.СЕ Дарин Маджаров, която е наречена „Бъди на Върха!“.

Отново в петъчния 23 август в 17:30 часа Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ ще бъде домакин на представянето на книгата на генерал Георги Вазов „Участието на българите в Освободителната война“.

В съботния 24 август, ще може да извървите пътя до Паметника на Свободата като изберете походите, инициирани от Ротари, които ще ви отведат направо на Върха, а там в подножието при каменните барелефи вече ще ви очаква в целия си блясък Национална гвардейска част.

Очаква се и възстановката на боевете на Шипка от Национално Дружество „Традиция“, която всъщност има и нов сценарист. Ще има хвърчила за малки и големи, защото къде другаде може най-добре да лети символът на свободата? И филми, и разходка ще има, и автентични военни палатки.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За финал в Габрово организаторите от Областна администрация – Габрово са предвидили парад на военните духови оркестри от страна. Неповторим спектакъл за габровци и гостите на града, който ще е прелюдия към най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея – тържествената заря – проверка.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Информация за организиран транспорт на 24 август.
7:00 часа
Габрово (пл. Възраждане) – м. Узана – 3,00 лв
7:30 часа
Габрово (пл. Възраждане) – Соколски манастир – 2,00 лв
9:30 часа
Габрово (пл. Възраждане) – връх Шипка – 3,00 лв еднопосочен 5,00 лв двупосочен билет
След края на мероприятията започва извозване от връх Шипка за Габрово (пл. Възраждане) – Последен автобус 15:30 часа

НАЦИОНАЛНО ЧЕСТВАНЕ ШИПЧЕНСКА ЕПОПЕЯ
21-26 АВГУСТ 2019 Г.

ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

21 август 2019 г. , 17:30 часа

ФОТОДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА „СТРОИТЕЛИТЕ НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА“

Място: ХГ „Христо Цокев“
22 август 2019 г. , 17:30 часа

ИЗЛОЖБА „ОРЪЖИЕТО НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО“ – официално откриване

Място: Регионален исторически музей – Габрово

23 август 2019 г.

10:30 – 12:30 часа СЪСТЕЗАНИЕ за ученици – изкачване стълбите към Паметника на свободата
Място: Подход към Паметника на свободата

12:30 – 13:15 часа „БЪДИ НА ВЪРХА!“ – ВДЪХНОВЯВАЩ РАЗГОВОР С ДАРИН МАДЖАРОВ ОТ УЧА.СЕ
Място: Паметник на свободата

17:30 часа Представяне на КНИГАТА НА ГЕН. ГЕОРГИ ВАЗОВ „УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ В ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА“
Място: Зала за събития и срещи, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

24 август 2019 г.

7.45 – 8.30 часа ПАНИХИДА в памет на загиналите в шипченските боеве
Място: Соколски манастир

8.45 – 11.45 часа ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОДИ
Лъч 1 – Соколски манастир – връх Шипка
Лъч 2 – м. Узана – връх Шипка
Лъч 3 – храм паметник „Рождество Христово” гр. Шипка – връх Шипка

10:00 – 15:00 часа ДЕТСКА ЗАНИМАТЕЛНА РАБОТИЛНИЦА И РАБОТИЛНИЦА ЗА ХВЪРЧИЛАТА
Място: около Паметник на свободата

10:00 – 15:00 часа ПРОЖЕКЦИЯ НА ТЕМАТИЧНИ ФИЛМИ
Място: мултимедийна зала на НПМ „Шипка-Бузлуджа“

12:00 – 12:40 часа ОФИЦИАЛНА ЧАСТ
Място: Тържествен подход към Паметника на свободата / каменни барелефи/

13:00 – 13:30 часа ВЪЗСТАНОВКА на боевете
Място: Централна височина /зад хотел-ресторант Шипка и източно от хеликоптерната площадка/

19:30 – 20:30 часа ПАРАД НА ВОЕННИ ДУХОВИ ОРКЕСТРИ ОТ СТРАНАТА
Място: пл. Възраждане, Габрово

20:45 – 21:30 часа ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ – ПРОВЕРКА
Място: пл. Възраждане, Габрово


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Новини

Междинна конференция за напредъка на проекта за Младежки център

Published

on

Междинна конференция по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се проведе на 22 април 2024 г. На нея присъстваха Таня Христова – кмет на Община Габрово, Иван Любомиров – зам. областен управител, доц. д-р инж. Христо Недев – зам. ректор на Технически университет – Габрово, представители на други младежки центрове от страната, културни институции в града, училища, образователни организации, партньори в провеждането на различни събития, фирми-изпълнители по проекта, медии.

Проектът се финансира чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 286 850 лв. , а собственият принос на Община Габрово – 2 267 129 лв. Той е с продължителност от 20.10.2020 до 31.08.2024 година. Партньори в неговата реализация са Технически университет – Габрово и Университетът за зелено развитие в гр. Брюне, Норвегия.

Екипът за управление на проекта представи пред присъстващите всички етапи по неговото изпълнение – проведени обществени поръчки, сключени договори, изпълнени дейности. Специално внимание бе отделено на съвместните инициативи с норвежкия партньор – посещения, обучения и споделяне на добри практики с екипа на проекта, Младежкия център и младежи от Габрово.

Представен бе екипът на Младежки център – Габрово и инициативи на Центъра, които имат за цел да развиват капацитета на младите хора, да насърчават участието им във вземането на решения за града и тяхната общност, лидерството, професионалната ориентация, доброволчеството и медийната грамотност. Представени бяха и организирани събития и инициативи в областта на културата, спорта, екологията, творчеството, здравословния начин на живот и психичното здраве. Събитието бе съпътствано от изложба с проекти на младежите от различни работилници – рисунки, фотографии, глинени маски, къщички за птици, светещи фигури.

Отправена бе покана за следващото събитие, организирано от младите хората – „Фестивал на цветята“, който ще се проведе на 27 април 2024 г. в парк „Маркотея“ в Габрово.

Дейностите на Младежки център – Габрово се изпълняват по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица