Култура, Новини|12.07.2019 11:38

„Възприятия” и „44 арт фотографии” тази вечер в Галерията

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Днес, 12 юли, в Художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово от 18.00 часа ще бъде открита общата изложба „Възприятия” – живопис и фотография на Мариета Конова и Монна Конова и „44 арт фотографии” на Генчо Петков и Никифор Тодоров.

Мариета Конова показва най-новите си живописни творби, създадени през 2019 г. Портретите са част от цикъла „Хронология на срещите“, по който работи повече от 10 години. Лицата са на хора, които среща по време на двумесечен престой и творческа работа в ателиетата на Cite internationale des arts в Париж, Франция.

Монна Конова разказва, че стремежът в композициите ѝ е да показва различна гледна точка, нестандартен поглед към обекта – нейното дете. Чрез различен ъгъл на заснемане създава илюзия за нещо ново. Въздейства върху зрителя чрез композиционен „шантаж” и засилено контрастно цветово решение.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Генчо Петков и Никифор Тодоров показват 44 свои творби, които са награждавани на международните фотографски салони, провеждани под патронажа на Световната федерация за фотографско изкуство – ФИАП.

Благодарение на тези свои снимки през 2019 г. Петков стана “екселенц” на ФИАП, а Тодоров “артист” на същата организация.

“Селекцията беше много трудна. Единственото общо между тези снимки е, че са приемани и награждавани. Тоест минали са цедката на различни журита в над 20 страни“, споделя Генчо Петков. Той показва предимно голо тяло, пейзажи, както и различни експерименти. Никифор Тодоров се представя основно с пейзажи, улична фотография и портрети.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар