Свържи се с нас

Крими

Роми или наркомани най-често извършват уличните грабежи

Published

on

Снимката е илюстративна

Лица от ромски произход или зависими от наркотични вещества млади хора са най-честите извършители на улични грабежи. Това става ясно от информация, разпространена от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово по отношение на този вид престъпления.

Грабежите са вид престъпления против собствеността на гражданите, при които се засяга личността на пострадалия, чрез формата на принуда, която извършителите прилагат, с цел да присвоят чуждите вещи.

Обичайно, за извършителите на грабеж представляват интерес: пари в брой, портфейли, кредитни карти, мобилни телефони, бижута, малки и скъпи електронни устройства (таблети, лаптопи, камери), които могат да се отнемат бързо, да се скрият лесно и в последствие да бъдат пласирани.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Според статистиката, грабежите представляват 2,75 % от всички видове престъпления против собствеността. Около 90% от тях се осъществяват в тъмната част на денонощието, въпреки че не са изключения случаите на извършени грабежи рано сутринта или в ранните следобедни часове.

Забелязва се тенденция, грабежите да бъдат извършвани през почивните дни, често късно вечерта в събота или рано в неделната сутрин. Жертвите на грабеж са предимно жени, възрастни хора и деца.

При уличните грабежи, извършителите набелязват жертвите си сред лица, които демонстрират финансово състояние или носят открито различни ценни предмети (златни бижута, скъпи мобилни телефони), студенти или туристи.

Обикновено, в градовете жертви на грабежи стават хора, които се движат сами, изглеждат неуверени, разсеяни или изгубени.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

Обичайно уличните грабежи се извършват в междублоковите пространства, парковете и спирките на градския транспорт (места с оскъдно или никакво осветление). Често, непълнолетните стават жертви на грабеж в училище.

Извършителите на подобен вид престъпления са предимно лица от ромски произход или зависими от наркотични вещества млади хора. В последно време се забелязва нарастваща тенденция, все повече непълнолетни лица да стават извършители на грабежи.

Методите, които използват, за да осъществят намеренията си са различни, но най-често използват директни действия, с цел всяване на страх, паника и объркване у жертвата.

Не са редки случаите на прояви на физическа агресия и причиняване на наранявания, които могат да бъдат и фатални!

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В тази връзка от полицията в Габрово препоръчват следните мерки:
– избягвайте да се движите сами в тъмните и неосветени участъци в градската част;
– при теглене на пари от банкомати и банкови клонове, обръщайте внимание на хората около Вас, и следете за лица със съмнително поведение в района;
– не носете открито златни накити, които биха привлекли вниманието на лица с престъпни намерения;
– избягвайте да носите скъпи вещи и големи парични суми;
– не оказвайте съпротива, и не провокирайте извършителите, защото техните реакции могат да бъдат непридвидими;
– за всеки случай на извършен грабеж, трябва да информирате органите на МВР и да подадете информация на телефон 112.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Спипаха трима без шофьорски книжки и един дрогиран през миналата седмица

Published

on

В периода от 23 до 29 януари на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел повишаване безопасността на движението по пътищата.

През отчетния период е бил установен един водач, шофирал след употреба на алкохол и един след употребата на наркотици. Установените неправоспособни водачи са трима. Девет от всички проверени са били санкционирани за неправилно изпреварване, а 1 за отнето предимство на пешеходец.

В хода на акцията са били извършени проверки на общо 1 472 превозни средства и 1 835 лица. Съставени са били 58 акта и наложени 330 глоби по фиш.

За същия период, от 23 до 29 януари, но на територията, обслужвана от севлиевската полиция, е била проведена специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества.

Извършени са били проверки на 349 автомобила и 449 лица. Задържани са били две лица като срещу тях са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Контрольор в градския транспорт на Габрово пострада при инцидент

Published

on

52–годишна жена, контрольор в автобус от обществения транспорт на Габрово, пострада при инцидент, станал във вторник, около 16.50 часа, на ул.“Свищовска“.

Водачът на превозното средство, приближавайки пешеходна пътека, намалил скоростта с цел да пропусне преминаващи пешеходци, в резултат на което жената паднала напред и си ударила главата в таблото на рейса.

Пострадалата била транспортирана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с комоцио, без опасност за живота.

Пробите за алкохол и на двамата са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица