Свържи се с нас

Новини

Габрово може да бъде модел за успешна социална политика

Таня Христова: „Габрово може да бъде модел за успешна социална политика“

Published

on

Таня Христова полива вода за здраве и късмет. Снимка: Община Габрово

„Днес можем да си пожелаем да бъдем активни партньори в развитието на грижите за деца, за да се развиват те по най-добрия начин, родителите да са подкрепени, а специалистите да чувстват удовлетворение от постигнатите резултати. Вярвам, че Габрово може да бъде част от успешните модели в социалната политика.“

Това каза кметът на Габрово Таня Христова по време на представянето на реализираните дейности по проекта за подобряване на социалната инфраструктура за деца, информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Инвестицията е за близо 300 хил. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Приветствени думи. Снимка: Община Габрово

Според кметът проектът е важен с това, че създава физическите условия за предоставяне на съвременни и качествени социални услуги. „Социалната политика не е лесна, но има много висока ценност – нито едно дете, нито един човек, да не бъде изолиран, за да може да получи подкрепата, която ще му позволи да е част от едно достойно общество“, заяви Христова.

На Еньовден в присъствието на представители на институции и неправителствени организации от социалната сфера, строители, проектанти и потребители на социални услуги бяха показани ремонтираните помещения на неизползваем етаж в бившата детска градина на ул. „Ивайло“ № 13. Там се предоставят социални услуги за деца и възрастни.

Гостите на откриването. Снимка: Община Габрово

По думите на ръководителя на проекта инж. Мария Стоева в сградата са създадени различни по функционалност зали – за индивидуални и семейни консултации, за логопедични и педагогични занимания, за трудотерапия и за масови мероприятия. Обособена е първата за Габрово „синя стая“, която ще осигури щадящо изслушване на деца, участващи в съдебни процедури, има и видеоконферентна връзка.

Ремонтираните общи помещения. Снимка: Община Габрово

В ремонтираните помещения ще се нанесе Центърът за обществена покрепа, който сега работи в зала „Възраждане“. Услугата се управлява от Сдружение „SOS Детски селища България“.

снимка: Община Габрово

Директорът на програмата за регион Габрово-Велико Търново-Трявна Иван Христофоров обяви, че Държавната агенция за закрила на детето е поздравила Община Габрово, че е избрала SOS сдружението за партньор.

„В момента към Габрово пътуват автомобили, които ще доставят обзавеждане за Центъра за обществена подкрепа и четири климатика за Звено майка и бебе. Лесно се прави добро, когато мнозина помагат! Надявам се, че заедно ще продължим да творим добри дела, защото това е ключът към успеха.“, каза Христофоров.

Кметът Таня Христова подарява картина на директора на програма „SOS Детско селище Габрово-Велико Търново-Трявна“ Иван Христофоров. Снимка: Община Габрово

Той допълни, че „SOS Детски селища България“ има историческа привързаност към Габровска област още от 1991 г., когато в Трявна се реализира първият проект за страната.

На площ от 215 кв. м в двора на сградата на ул. „Ивайло“ № 13 е изградена сензорна градина, която ще стимулира сетивността на деца и младежи със специфични нужди. Те ще ползват билкова градина, пътеки с настилки от пясък, дървен чипс, трошен камък и хумус, класна стая на открито, музикална игра и др.

Изградената сензорна градина

Тя ще се ползва от потребителите на центъра за деца от аутистичния спектър „Келер“ и от дневния център в кв. „Велчевци“. Двете заведения ще се обединят в обща услуга – „Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства“. Изпълнител на вътрешните ремонтни дейности и изграждането на сензорната градина е габровското обединение ДЗЗД „Проектстрой – Арк“.

Шестокласникът Марин Иванов, възпитаник на музикална школа „Звезди в аванс“, поздравява присъстващите. Снимка: Община Габрово

Кметът Таня Христова увери присъстващите, че за тази година е планирано благоустрояване на подхода към ул. „Ивайло“ № 13 – пространството ще бъде асфалтирано, като преди това „ВиК“ ООД ще извършат необходимите ремонтни работи.

„Оттук насетне усилията ни ще бъдат насочени към най-важното – качеството. Без него няма как да очакваме нещата да се получават по такъв добър начин. Трябва да приемем новите придобивки за наши и да се грижим за тях като добри стопани“, добави още кметът.

Момент от представянето. Снимка: Община Габрово

По проекта е доставено и специализирано оборудване за деца с увреждания – фитнес уреди, апарат за електростимулация, водна кула за деца с хиперактивност, интерактивна електромагнитна бяла дъска, боя за писане и други.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица