Свържи се с нас

Новини

Габровски ученици повишиха правната си култура

Published

on

снимка: Пресцентър Окръжен съд – Габрово

За поредна година съдии и служители от Окръжен съд – Габрово се включиха в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, осъществявана по Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

Програмата има за цел да спомогне за формиране на правната култура на младите хора, за изграждане на респект пред закона и придобиване на повече познания за функционирането на съдебната система.

През учебната 2018 – 2019 г. програмата бе реализирана в десетите класове на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово и Национална Априловска гимназия и обхвана над 160 ученици.

снимка: Пресцентър Окръжен съд – Габрово

Срещи с младите хора осъществиха съдиите от Окръжен съд – Габрово Благовеста Костова и Ива Димова, както и прокурорите от Габровска окръжна прокуратура Людмила Рачева и Милчо Генжов.

Пред гимназистите бяха представени теми, свързани с разделението на властите, структурата на съдебната система и функциите на различните органи в нея.

Накратко бяха разяснени основни начала в правото, а с конкретни примери лекторите представиха видовете дела, разглеждани от съдилищата.

снимка: Пресцентър Окръжен съд – Габрово

Внимание бе отделено на начина, по който се формират съдебните състави и ролята на съдебните заседатели в тях.

Подчертан интерес у младежите предизвикваха темите, засягащи престъпления, свързани с наркотични вещества и прояви на насилие, както и предвидените в закона санкции за такива деяния.

снимка: Пресцентър Окръжен съд – Габрово

Разисквани бяха въпроси за наказателната отговорност на непълнолетните, правата и задълженията на страните в съдебните процеси и възможностите за обжалване на постановените съдебни актове пред по-горни инстанции.

На учениците бяха предоставени информационни брошури и екземпляри от Конституцията на Република България, а за най-активните участници в програмата – награди, осигурени от Висшия съдебен съвет.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Провериха 274 души за наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

274 души са били проверени в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата на територията на Севлиево. Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Акцията е била реализирана от 14 до 20 септември. В хода на операцията са били проверени още общо 159 моторни превозни средства, шест училищни дворове и три градски парка. В резултат на полицейските действия е образувано едно наказателно производство по линия „наркотици“ срещу лице от село Богатово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Туристическият сайт на Габрово с нов дизайн

Published

on

Туристическият сайт на община Габрово е с нова визия и вече е активен, информираха от администрацията на кмета.

Той представя забележителностите в града ни, заведенията за хранене и местата за настаняване, а също така и любопитни места за откривателите – чешмите в града, веломагазините, зоните със свободен интернет и други.

Сайтът се обновява постоянно, а в момента се работи активно по напълването му с информация.

Той дава идеи и как да прекарат времето си габровци и гости на града – за театралните постановки, концерти, изложби, филми, фестивали и всички останали интересни неща, които си струва да се видят.

Дава и полезна информация относно синята зона и нейните правила, контакти с болници и зъболекари, времето и други.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Извънредна епидемична обстановка до края на ноември

Published

on

Министерският съвет на Република България прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври до 30 ноември 2020 г.

Пандемията от КОВИД-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. По данни на Европейския център за превенция и контрол па заболяванията, към 19.09.2020 г. в света са регистрирани 30 540 446 потвърдени случая на коронавирус, от които 952 724 починали. От тях 2 808 711 случая или 9,2% са заболелите на територията на Европейския съюз /Европейското, икономическо пространство и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали — 185 945.

В България към 19.09.2020 г. са съобщени 18 733 заболели и 753 починали от КОВИД-19. В страната продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка, обуславяща се от висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус, на фона на намаляваща заболяемост и запазване степента на болнично лечение на заболели с умерена и тежка клинична картина.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на коронавируса върху общественото здраве и здравната система.

Това е особено важно за опазване здравето и живота на лицата с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване – възрастни, хора с хронични и онкологични заболявания и имунокомпрометирани състояния, в условия на едновременно разпространение на сезонен грип и КОВИД – 19.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица