Свържи се с нас

Култура

Държавният архив в Габрово отбеляза професионалния си празник

Празник за Деня на Архивите

снимка: Държавен архив – Габрово

За единадесета поредна година, архивната колегия в Габрово отбеляза 9 юни – Международния ден на архивите. По повод професионалния празник на архивистите на 10 юни Държавен архив – Габрово връчи грамоти в четири категории.

снимка: Държавен архив – Габрово

За „Читател за 2018 г.” и „Приятел на държавен архив за 2018 г.” беше отличен Веселин Димитров. Той има 119 посещения с използвани 438 а.е., също така е с най-многобройни публикации с използвани архивни източници и издадена книга „Габровския Девически манастир” по документи от Габровския и Великотърновския архиви.

В категория „Най-ценно дарение” беше отличен Цаньо Митев от Трявна за дарените от него документи, свързани с историята на известната Тревненска художествена школа.

снимка: Държавен архив – Габрово

За активно сътрудничество и популяризиране на документалното богатство на Държавен архив – Габрово през 2018 г.” грамоти получиха трима учители от габровски училища: Мария Костова от ОУ ”Ран Босилек”, Пенка Петров и Силвия Стоянова от Национална Априловска гимназия.

снимка: Държавен архив – Габрово

снимка: Държавен архив – Габрово

Във връзка с отбелязването на Международния ден на архивите беше проведена и среща с ученици от Национална Априловска гимназия, на която те имаха възможността да видят особено ценни и уникални документи.

снимка: Държавен архив – Габрово

Възпитаниците на Априлов се запознаха с Първата Протоколна книга на Градско общинско управление – Габрово от 1879 до 1881 г., Летописна книга на Априловската гимназия, водена от 1911 до 1962 г., както и снимки от препогребване костите на Васил Априлов в родното Габрово през 1897 г.

снимка: Държавен архив – Габрово

Учениците от НАГ, гости на тържеството, споделиха пред присъстващите за бъдещите си планове за разработване на научни материали по различни краеведски теми и за възможностите за ползване на документи от габровския държавен архив.

снимка: Държавен архив – Габрово

Те и учителите по история благодариха на служителите от институцията за отзивчивостта, професионализма и подкрепата, която оказват на читателите. Те споделиха още, че в Държавен архив – Габрово получават ефективна методическа помощ, която улеснява и подпомага разработването на научните съобщения и изследователските материали.

снимка: Държавен архив – Габрово

Гостите на празника с удовлетворение научиха, че бившата ръководителка на Държавен архив – Габрово, госпожа Стефка Василева е номинирана от Държавна агенция „Архиви” за носител на наградата за най-успешен служител в системата.

снимка: Държавен архив – Габрово

Тази номинация е заслужено признание за нейната дългогодишна и успешна дейност начело на институцията.

снимка: Държавен архив – Габрово

На тържеството присъстваха бивши служители на архива, ученици, учители, читатели, които използват богатото документално наследство, съхранявано в Архива за различни теми и проекти.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

С това оръжие е платена част от цената на българската свобода

Оръжие, използвано във войната, довела до освобождението на България, е представено в най-новата изложба на Регионален исторически музей – Габрово. Тя бе открита на 22 август и определено предизвика интерес.

снимка: Регионален исторически музей – Габрово

Представянето на „Оръжието на Освобождението“ стана в присъствието на кмета на Габрово Таня Христова, на зам.-кмета Нела Рачевиц, на областния управител Невена Петкова, на заместник-областните управители Росен Цветков и Мария Пенева, на представители на културни институции и общественици.

Автори на изложбата са главният уредник на Регионален исторически музей – Габрово Росен Йосифов и уредникът Апостол Митев.

снимка: Регионален исторически музей – Габрово

В Изложбената зала на РИМ – Габрово могат да се видят оръжия, използвани по време на Руско-турската освободителна война от воюващите армии. Пушките, револверите и хладното оръжие са част от изключително богатата колекция на фонда, с който разполага музеят. При откриването на изложбата Росен Йосифов заяви, че предстои да бъде създаден каталог, който да представи оръжията на РИМ – Габрово.

Важна роля за реализацията на „Оръжието на Освобождението“ има реставраторът Нина Турлакова.

снимка: Регионален исторически музей – Габрово

Акценти на експозицията са гладкоцевното и нарезно кремъчно-искрово и капсулно оръжие, ятаганите местно производство, както и някои интересни марки вносни револвери, които са на въоръжение в създадената още на 25 юни доброволна милиция в Габрово.

снимка: Регионален исторически музей – Габрово

Експонирани са основните оръжия на руската армия – „Бердана“ № 1 и № 2, „Крнка“, „Смит и Уесън“, различни типове саби, палаши и шашки. Представено е първото оръжие на Българското опълчение – пушката „Шаспо“. Интерес представляват и оръжията на османската армия – „Пибоди/Хенри-Мартини”, „Снайдер”, „Ремингтън”, различни типове саби и ятагани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Две магически групи откриват фестивала на историческото наследство „Хоталич“

Третото издание на Фестивала на историческото наследство „Хоталич“ ще стартира с концерт на две групи, повлияни от митологията и душевността на древните народи.

Музикалната приказка, разказана с гласовете и струните на омайните Freija и KsANa, ще покаже как изкуството може да прелива в различни исторически епохи. Музиката може да събира на едно място тролове и елфи, нежност и бойно опиянение, присъщи на бойците и девите на северните ледени поля, заедно с познатите ни хали и самодиви от родните духовни селения. Всичко това ще се случи край стените на средновековния град и крепост „Хоталич“, близо до Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Freija е музикален проeкт, вдъхновен от скандинавската митология и нордически фолклор. Групата е създадена от Теодора и Добрин Стоянови през 2016 година при участието им в Kitee International Music and Art Festival във Финландия. В репертоара им намират място фолклорни и съвременни песни на норвежки, шведски, фински и английски език. Концептуалното ядро на групата представя света на древните северни култури и вярвания, като извайва образите на богинята на плодородието Freija, вечно търсеща своя любим Odr.

Дуото KsANa – Клавдия Китанова (вокал) и Антон Яначков (китара) е сформирано през 2016 г., когато общата страст към холандската група Omnia „запознава“ гласА и китарата. Една от основните цели на дуото е да се фокусира върху своя принос за съхраняването и продължителното подхранване на българския фолклор.

Името KsANa е избрано неслучайно. Неговото окултно значение е „най-подходящият момент“, което в най-голяма степен характеризира и духа на групата.

снимка: Община Севлиево

Идеята на дуото KsANa е чрез интерпретация на историческите дадености, да успее да върне хората назад в забравени вече епохи. Дуото е проект, създаден от любов към музиката, по-специално европейския фолклор, природата, алтернативния начин на живот, смеха, дребните (огромни) щастия, хубавите хора и случки…

Основен акцент на Фестивала на историческото наследство тази година ще бъде и второто издание на неповторимия Варварски събор, който ще пренесе всички гости в автентичната атмосфера на отдавна отминали епохи. На събора народите, живели извън пределите на Римската империя, ще покажат своята култура – воините ще демонстрират своето снаряжение, а дамите ще се превърнат в богини, покоряващи сърцата на варварите.

Заповядайте от 13 до 15 септември край стените на крепостта „Хоталич“ до Севлиево, за да участвате в епичното оживяването на историята.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Днес се открива изложбата „Оръжието на Освобождението“

Днес, 22 август, от 17.30 часа в Регионалния исторически музей в Габрово ще бъде открита изложбата „Оръжието на Освобождението“, по повод отбелязването на 142 години от Шипченската епопея и 85 години от откриването на Паметника на Свободата на връх Свети Никола.

В експозицията са представени 35 културни ценности – част от съхраненото в РИМ – Габрово оръжие от периода на войната. Великолепните образци на инженерно-техническата мисъл и декоративно-приложното изкуство пренасят спомена за героичните дела на нашите деди в името на Свободата. Акценти на експозицията са гладкоцевното и нарезно кремъчно-искрово и капсулно оръжие и ятаганите местно производство, както и някои интересни марки вносни револвери, които са били на въоръжение в създадената още на 25 юни доброволна милиция в Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Експонирани са основните оръжия на руската армия на европейския театър на бойните действия – „Бердана“ № 1 и № 2, „Крнка“, „Смит и Уесън“, различни типове саби, палаши и шашки. Представено е първото оръжие на Българското опълчение – пушката „Шаспо“.

Интерес представляват и оръжията на османската армия – „Пибоди/Хенри-Мартини“, „Снайдер“, „Ремингтън“, различни типове саби и ятагани. Очакваме Ви тази вечер, 17:30 часа в Регионален исторически музей – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица