Свържи се с нас

Новини

Левицата отбеляза годишнина от Априлското въстание

Published

on

снимка: БСП – Габрово

С поднасяне на венци и цветя на паметника на Цанко Дюстабанов социалистите от Габрово почетоха 143 – та годишнина от избухването на Априлското въстание, информираха от левицата. С минута мълчание те отдадоха своята почит пред героизма на Априловци.

снимка: БСП – Габрово

В събитието се включиха народният представител Кристина Сидорова, областният председател на БСП – Габрово Николай Григоров, общинският лидер на левицата в Габрово Здравко Кънчев, членове и симпатизанти на БСП в града.

снимка: БСП – Габрово

Още на 30 април 1876г., след заседанието на Габровския комитет, Цанко Дюстабанов дава сигнал за обявяване на въстанието в Габрово. Заедно с 30 души въстаници войводата слага началото на Габровската чета, отправяйки се към селата Бичкиня, Нова махала и Етъра.

На 1 май 1876 г. четата пристига в Соколския манастир, където се организира, полага клетва и се отправя към Севлиевския балкан. По пътя й, нейния състав се увеличава или намалява, като към нея се присъединяват още габровци и четници от габровските села. Разделени на три групи въстаниците отбраняват най-дългия фронт по време на Априлското въстание.

Между 6 и 11 май Габровската чета води тежки сражения с променлив успех, отстъпвайки в крайна сметка пред превъзхождащите сили на черкези, башибозуци и редовна турска войска. Част от четниците и водачите на въстанието, сред които Тотьо Иванов и Пенчо Постомпиров падат убити, а Еким Цанков и войводата Цанко Дюстабанов са заловени.
Героичното им държание пред съда впечатлило дори и враговете На въпроса защо е станал бунтовник Е.Цанков отговорил „ Защото няма оправия в Турското царство, защото турците тъпчат правата на българите, даже в съдилищата няма правосъдие, защото правителството лъже , когато обещава реформи, а не ги изпълнява, защото се убедих, че с добро не ще ни се дадат нужните правдиви и че само с бунт ще се спечели автономията на България.“

Дюстабанов се държал мъжки, достойно като истински патриот. Събрал смелост, със завидно самообладание раздал на присъстващите парите, които били в него, и сам се качил на бесилката с думите: „Бесилката за мен не е позорна“.

Е.Цанков и Цанко Дюстабанов са обесени на 22 юли 1876г. в Търново.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица