Свържи се с нас

Любопитно

Тържествени чествания и поредица от изложби очакват севлиевци през май

Published

on

снимка: Община Севлиево

В България месец май се свързва със светли празници, а Община Севлиево и тази година организира редица събития – тържествени чествания за 24 май, местни инициативи, свързани с Априлското въстание и събития, посветени на културата и изкуството.

Културната програма на Община Севлиево за месец май ще започне с Национален фолклорен конкурс за изпълнение на северняшка народна песен „Море песен екна”. Той ще се проведе на 4 и 5 май на площада пред Община Севлиево.

На 9 май в парк „Казармите“ от 10:30 ч. в града ще се проведе Тържество по повод Деня на Европа Деня на победата над хитлерофашизма. Събитието ще се проведе до Паметника на загиналите за освобождението и обединението на българските земи от град Севлиево.

На следващия ден, от 17:30 ч, в Народно читалище „Развитие-1870“ ще има Изложба на школата по изобразително изкуство към читалището.

Важна дата за жителите и гостите на Севлиево тази година ще бъде 14 май, когато започват събитията, свързани със събитията за Априлското въстание в региона. На 14 май от 8:30 ч сутринта в Хаджистояновото училище ще се проведе урок по родолюбие „Спомен за Април 1876”. В същия ден в Галерия „Видима“ от 17:30 ч. ще се проведе и Изложба-живопис на Група на руските художници в България.

На 15 май от 17:30 ч. започва и изложба в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“. Там платната си ще изложат Стефка Николова и Стефан Стефанов.

Жителите на Община Севлиево ще могат да се насладят на спектакъла „Да, господин премиер“ – спектакъл на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, гр. София. Той ще се проведе на 16 май в Дома на културата „Мара Белчева“.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В Нощта на музеите на 18 май Община Севлиево е подготвила специална програма. По повод Международния ден на музеите ще има специална програма в Хаджистояновото училище с името „Нощ в музея“.

В ГХГ „Асен и Илия Пейкови“ пък ще се проведе „Нощ в галерията“ по същото време. И двете събития ще започнат от 19:00 часа и ще приключат в 01:00 часа на следващия ден.

Община Севлиево е подготвила и тържествен концерт по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той ще се проведе на 24 май от 10:30 ч. на площад „Свобода“.

На следващия ден – 25 май от 10:30 ч ще се проведе и Поклонение и възстановка на сраженията по повод 143 години от Априлското въстание. Събитието ще се проведе край с. Кръвеник в местността Боаза и в него ще участва и Национално дружество „Традиция”.

Програмата за месеца ще продължи с Изложба на Дамян Петров, която се открива на 28 май от 17:30 ч. в ГХГ „Асен и Илия Пейкови“.

На 30 май ще се проведе Годишният концерт, с участието на детската школа по народни танци, Детски фолклорен ансамбъл „Развитие”, Фолклорен ансамбъл „Развитие” при НЧ „Развитие-1870” в гр. Севлиево. Концертът ще започне в 18:00 ч. в Спортна зала „Дан Колов“.

По повод Деня на детето – 1 юни Община Севлиево ще подари на най-малките спектакълът „Приключенията на Лиско“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, гр. Габрово. Той ще се проведе в петък, 31 май от 10:30 ч. в ДК „Мара Белчева”. Входът за спектакъла е свободен.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица