Свържи се с нас

Новини

„Безопасност и здраве при работа. Оказване на първа помощ“

КНСБ и БЧК – Габрово с обучителна кампания в навечерието на Световния ден за безопасност и здраве при работа

Published

on

снимка: РС на КНСБ – Габрово

На 28 април се отбелязва Световният ден за безопасност и здраве при работа, който има за цел с различни кампании да повиши информираността по въпроси, свързани със здравето и безопасността при работа, както и за насърчаване на идеята, че доброто здраве и безопасност са добри за бизнеса.

снимка: РС на КНСБ – Габрово

Членовете на Областния съвет по безопасни условия на труд също се присъединяват към призивите за здравословни работни места. Вече са подготвени брошури по инициатива на председателя на съвета – заместник областния управител Мария Пенева, които ще бъдат разпространени сред работещите и работодателите.

снимка: Областна администрация – Габрово

Те насочват вниманието към различните рискове на работното ни място и провокират размисъл за това: безопасна ли е нашата работа; шумно ли е мястото където работим; работим ли под стрес; прави ли се инструктаж за безопасност…и още други въпроси, които е добре да не подценяваме нито ние, нито нашите работодатели.

снимка: Областна администрация – Габрово

По този повод РС на КНСБ – Габрово организира информационно – обучителна кампания в социални услуги в Габрово, на тема „Безопасност и здраве при работа. Оказване на първа помощ“.

Инициативата беше открита от заместник – областния управител Мария Пенева, която е и председател на Областния съвет по условия на труд, и от областния координатор на КНСБ – г-жа Росица Йонкова.

снимка: Областна администрация – Габрово

Срещите са насочени към екипите на Дневния център за деца и младежи с увреждания и Дома за пълнолетни лица с физически увреждания.

Заместник – областният управител Мария Пенева, в качеството си на председател на Областния съвет по условия на труд, приветства инициативата и усилията на организациите за популяризиране на темата и подчерта, че е изключително важно да знаем правата си, но и задълженията си що се отнася до здравословните и безопасни условия на труд.

снимка: Областна администрация – Габрово

„Безопасността и здравето при работа са грижа на всеки. Добре е за вас, добре е и за бизнеса. Затова нека всеки в този процес бъде отговорен!“ – призова Мария Пенева.

Участниците имаха възможност да се запознаят с основни техники при оказване на първа помощ от председателя на областния съвет на БЧК – Габрово д-р Георги Шандурков негови и доброволци.

Радка Гичева, която е национален координатор на Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост, направи консултация по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

По оперативни данни на НОИ през 2018 са установени 2914 трудови злополуки (2911 през 2017 г.), от тях 1140 станали с жени. През годината са регистрирани 92 смъртни трудови злополуки (94 през 2017 г.) и 7 трудови злополуки, довели до инвалидност. Най-голям е броят на смъртните случаи при трудови злополуки в икономическите дейности от сектор „Строителство” – 14 (20 – 2017 г.), следван от „Сухопътен транспорт” -12, „Растениевъдство, животновъдство и лов” – 7. В сектор „Търговия”, който включва търговия на едро и търговия на дребно,  са констатирани най-голям брой трудови злополуки – общо 264, следван от сектор „Държавно управление”- 232 и „Строителство” – 223. Загубените в резултат на трудови злополуки календарни дни за 2018 г. са 193 0454.

По данни на НОИ в област Габрово настъпилите злополуки през 2018 г.  са 56 броя. От тях за 54 броя са признати за трудови. Няма трудови злополуки, довели до трайна инвалидност, две са трудовите злополуки, довели до смърт.

По икономически дейности допуснатите злополуки в област Габрово са във фирми от производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение, производство на: хранителни продукти, текстил, облекло, дървен материал, химични продукти, изделия от каучук  и пластмаса, основни метали, метални изделия и др.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Туристическа анимация“ в ПГТ „Пенчо Семов“

Published

on

ПРИЕМ
ЗА УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА

Специалност: „Туристическа анимация“
Професия: Аниматор в туризма
⇒ Разширено изучаване на английски език.
⇒ Трета степен на професионална квалификация.
⇒ Професионална реализация на учениците е в сферата на туристическия бизнес – аниматор, организатор „Спортно-развлекателна дейност“, работа в бюра и агенции като организатор „Туристическо обслужване“, организатор „Екскурзии, мероприятия и информация“, завеждащ туристически бюра, екскурзии и информатор, рекламен агент и др.
⇒ Учениците придобиват необходимия опит и познания за стартиране и управление на самостоятелен бизнес.

Специфичната подготовка на специалност „Туристическа анимация“ дава възможност на учениците да усвояват не само теоретични знания, но и практически умения за работа в други сфери на туризма и хотелиерството като организацията на кухнята, ресторанта, хотела, както и знания и умения за технологията на екскурзоводското обслужване.

Курсът на обучение включва знания и умения по следните предметни области:
• туристическа анимация
• спортна и фолклорна анимация
• сценично поведение
• народни и модерни танци
• култура и национална идентичност
• екскурзоводско обслужване
• мениджмънт в туризма
• предприемачество
• гостоприемство в туристическата индустрия
• финанси и документиране
• безопасност и долекарска помощ
• организация и функциониране на хотела.

Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Грамота от Националното състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“

Зареди още

Новини

Габрово продължава с протеста и тази вечер

Published

on

Габрово продължава с антиправителствения протест, с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Протестната акция ще се проведе тази вечер, отново на площад „Възраждане“, а началният час е 18.00 часа.

Събитието се организира чрез социалната мрежа фейсбук. Това ще е втората демонстрация в Габрово.

Снощи на централния градски площад се проведе първият протест в нашия град, с искане оставка на правителството, който премина мирно и спокойно, с мотото за запазване на демокрацията в България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топ 5 ползи от застраховането на жилище

Published

on

Притежаването на собствен дом е нещо прекрасно, но ако сте като повечето хора, вероятно не сте мислили много за застраховането му. Имотът е най-скъпата собственост на българина, но когато става дума за защита, той отстъпва място на автомобила. Повече от 70% от застраховките са за автомобилно застраховане.

Ето обаче ТОП 5 ползи от застраховането на жилище:

1. Предлага усещане за защита и сигурност Защитата на вашата собственост обхваща всички видове риск от щети, причинени от пожар, природни бедствия или други фактори. Той също така покрива риска от загуба в резултат на кражба или други престъпни действия.

2. Не е скъпо и повечето хора могат да си го позволят Имуществените застраховки варират между 40 и 200 лв. на година, в зависимост от покритите рискове. Следователно само с малък разход имотните ви активи са добре защитени.

3. Покрива временно място за престой Ако поради някаква причина, независеща от вас загубите дома си, определен тип застраховка може да ви предостави алтернативно място за престой или да ви компенсира таксата за наем на временното място.

4. Широкообхватно Освен основното си жилище, може да застраховате и прилежащи обособени структури, например гараж, навес, масивна ограда и т.н., както и строително-монтажни работи. Домашното имущество, електронното оборудване и друга лична собственост във вашия дом също подлежат на защита.

5. Лесно и бързо Сключването на застраховка става изключително лесно и отнема само няколко минути. Много от фирмите предлагат и застраховане онлайн.

Въпреки че повечето хора си мислят „Едва ли ще се случи на мен!“, рискът от загуби е възможен, а застраховката на собствеността успешно би минимизирала въздействието му.

Ако вече сте закупили жилище или тепърва Ви предстои, свържете се с нашите брокери. Всеки закупил имот с ГАРАНТ, получава до – 10 % отстъпка от Застрахователен брокер „Амарант“ – офис ЕСА.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица