Свържи се с нас

Новини

Гордостта да познаваш историческото създаване на първия български основен закон

снимка: СБУ – Габрово

В навечерието на отбелязването на 140–та годишнина от приемането на Търновската конституция, родена като един от първите и най-модерни основни държавни закони в Европа и характеризираща се с демократизъм и парламентарен либерализъм, по инициатива на СБУ – Габрово, под патронажа на РУО – Габрово и община Габрово, в Ритуална зала в Общината се проведе областно ученическо състезание.

То беше на тема „140 години от приемането на първата българска конституция“. Приветствия към участниците във форума и техните преподаватели поднесоха началникът на РУО – Габрово Георги Маринов и Павлина Макашелова, главен експерт в Дирекция „Образование и социални дейности“ на Община Габрово.

снимка: СБУ – Габрово

Областното състезание бе открито от Ренета Колева, Председател на Общ. КС на Синдикат на българските учители – Габрово, която в своето обръщение към участниците и гостите благодари за подкрепата на РУО – Габрово и Община Габрово, както и за помощта на ръководителите на Регионален исторически музей – Габрово, РБ „Априлов-Палаузов”, Държавен архив – Габрово, на родителската общност в града, благодарение на които се реализира идеята за отбелязване на тази паметна дата в развитието на българската държавност, каквато е приемането на първата българската конституция след Освобождението.

Предизвикателство към съвременните млади хора, деца и ученици е патриотичното призвание да се познават корените на родната държава, на историческото наследство, свързано с борбата за национална свобода и независимост. Да опознаят, съхранят и предадат като историческа реликва на поколенията след тях държавните знаци на законността. Да познават и пазят политическите традиции и дипломатичното наследство, вековно градени от дедите ни.

Според регламента форумът се проведе в четири възрастови групи: предучилищно образование /детски градини/, начален етап /І-ІV клас/, прогимназиален етап / V-VІІ клас/ и гимназиален етап / VІІІ –ХІІ клас/.

В журито бяха включени представители на всички държавни и общински институции, имащи отношение към образованието и възпитанието на децата и учениците: Стефан Ганев – гл. експерт в Община Габрово, домакин на състезанието, Деян Дойнов – ст. експерт от РУО – Габрово, Иван Постомпиров – Регионален исторически музей – Габрово, Савина Цонева – директор на РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово, Цветомира Койчева – Държавен архив – Габрово, Ренета Колева – областен координатор на Синдикат на българските учители – Габрово.

снимка: СБУ – Габрово

Децата от група „Слънце“ на ДГ „Радост“ – Габрово заслужено заеха първо място в първа възрастова група. Във втора възрастова група първо място се отреди на ОУ “Иван Вазов“, две втори места на ОУ „Неофит Рилски” и на ОУ „Христо Ботев”.

В трета възрастова група имаше най-голяма конкуренция, тъй като в нея се състезаваха седем отбора. Първо място заеха учениците от ОУ “Иван Вазов“, второ място – ОУ „Неофит Рилски”, на трето място се класираха два отбора – ОУ “Ран Босилек“ и СУ „Райчо Каролев“, на четвърто място – ОУ „Христо Ботев”, пето място – СУ „Петко Рачев Славейков” – Трявна, шесто място – ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” – Габрово.

снимка: СБУ – Габрово

В гимназиалния етап класирането първо място зае отборът на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”, второ място – ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, трето място – ПГТ „Пенчо Семов”, четвърто място – СУ „Петко Рачев Славейков” – Трявна.

Отличените ученически отбори и техните ръководители получиха грамоти и материални награди.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Двудневен детски мотокрос лагер този уикенд на Ябълка

За втора поредна година в Габрово ще се проведе двудневен детски мотокрос лагер. Той се организира от M6 YAMAHA RACING TEAM, които канят всички любители на спорта да наблюдават тренировките този уикенд на мотополигон Ябълка.

Тридесет са записаните участници в мотокрос лагера, като най-малкият е едва на 4 години. Най-възрастният е на 51 години и е част от Клас Оупън – любители, които искат да получат професионални напътствия.

Целта на мероприятието е децата, които имат амбициите да се развиват в този спорт, да получат полезни знания за тяхното израстване като професионални спортисти. В неделя, след 11 часа, участниците ще могат да приложат наученото и в състезание.

снимка: Община Габрово

Програма: Събота, 17 август
11:00-11:20 свободна тренировка MX65 и MX85
11:30-11:50 свободна тренировка MX2
12:30-13:00 тренировка по елементи MX65 и MX85
13:10-13:40 тренировка по елементи MX2
15:00-15:30 тренировка по елементи MX65 и MX85
15:40-16:10 тренировка по елементи MX2

Неделя, 18 август
9:00-9:15 свободна тренировка MX65 и MX85
9:25-9:45 свободна тренировка MX2
11:00 1-ви манш MX65 и MX85 20 мин+2 об
11:30 1-ви манш MX2 15 мин + 2 об
13:00 2-ри манш MX65 и MX85 20+ 2 об 13:30 2 манш MX2 15+ 2 об

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровци дариха 1 700 лева за кампания „С усмивка на училище“

На големия християнски празник „Успение на Света Богородица“ за пета поредна година доброволци на Български младежки Червен кръст – Габрово организираха благотворителна кампания „С усмивка на училище“ за подпомагане на деца за първия учебен ден.

снимка: БЧК – Габрово

Пред два от православните храмове в Габрово, благодарение на щедростта на жителите и гостите на града бяха събрани 1700 лева.

снимка: БЧК – Габрово

Със средствата ще бъдат закупени ваучери за учебни пособия и помагала на стойност 50 лв. за 34 деца, потребители на услугите на Дневен център за деца и младежи с увреждания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Динозавърско шоу за децата в Габрово

Първото по рода си Динозавърско шоу за деца пристига на 25 август в Габрово. То ще се проведе следващата неделя от 10.00 ч., 12.00 ч. и 14.00 ч. в голямата конферентна зала на хотела, намиращ се на бул. „Трети март“ и представлява един нов фестивал на науката за деца – Палеонтоложко шоу!

Записването става предварително на телефон: 0885869029. В рамките на 60 минути децата ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Програмата се провежда в групи по 25 деца.

Щура лаборатория и новият член на екипа, току що излюпилият се Тиранозавър, ще зарадват всички любознателни дечица!

Всички участници ще имат възможността да проследят историята на Юрския период чрез специално подбрани експерименти. С помощта на опитни инструктори децата ще сглобят скелет на динозавър.

Динозавърско шоу за деца пристига в Габрово на 25 август

Ще хапнат любимата храна на Тиранозавъра – Захарен памук. Рекс ще „нахлуе” сред децата, ще танцува, ще ръмжи, ще надава вой и със сигурност ще впечатли малките любопитковци.

Всяко дете ще получи научен подарък – юрски червеи, които може да си вземе вкъщи.

Таксата за участие е 15 лева. След уникалния урок можете да закупите научни епруветки за домашни експерименти.

За всяко дете, влизащо на шоуто се заплаща такса. Всяко дете може да бъде придружено от не повече от един възрастен. Всеки допълнителен възрастен заплаща такса, споделят организаторите на събитието.

Препоръчителна възраст на участниците е 4 – 12 години. Деца под 3 години не се допускат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица