Свържи се с нас

Новини

Гордостта да познаваш историческото създаване на първия български основен закон

Published

on

снимка: СБУ – Габрово

В навечерието на отбелязването на 140–та годишнина от приемането на Търновската конституция, родена като един от първите и най-модерни основни държавни закони в Европа и характеризираща се с демократизъм и парламентарен либерализъм, по инициатива на СБУ – Габрово, под патронажа на РУО – Габрово и община Габрово, в Ритуална зала в Общината се проведе областно ученическо състезание.

То беше на тема „140 години от приемането на първата българска конституция“. Приветствия към участниците във форума и техните преподаватели поднесоха началникът на РУО – Габрово Георги Маринов и Павлина Макашелова, главен експерт в Дирекция „Образование и социални дейности“ на Община Габрово.

снимка: СБУ – Габрово

Областното състезание бе открито от Ренета Колева, Председател на Общ. КС на Синдикат на българските учители – Габрово, която в своето обръщение към участниците и гостите благодари за подкрепата на РУО – Габрово и Община Габрово, както и за помощта на ръководителите на Регионален исторически музей – Габрово, РБ „Априлов-Палаузов”, Държавен архив – Габрово, на родителската общност в града, благодарение на които се реализира идеята за отбелязване на тази паметна дата в развитието на българската държавност, каквато е приемането на първата българската конституция след Освобождението.

Предизвикателство към съвременните млади хора, деца и ученици е патриотичното призвание да се познават корените на родната държава, на историческото наследство, свързано с борбата за национална свобода и независимост. Да опознаят, съхранят и предадат като историческа реликва на поколенията след тях държавните знаци на законността. Да познават и пазят политическите традиции и дипломатичното наследство, вековно градени от дедите ни.

Според регламента форумът се проведе в четири възрастови групи: предучилищно образование /детски градини/, начален етап /І-ІV клас/, прогимназиален етап / V-VІІ клас/ и гимназиален етап / VІІІ –ХІІ клас/.

В журито бяха включени представители на всички държавни и общински институции, имащи отношение към образованието и възпитанието на децата и учениците: Стефан Ганев – гл. експерт в Община Габрово, домакин на състезанието, Деян Дойнов – ст. експерт от РУО – Габрово, Иван Постомпиров – Регионален исторически музей – Габрово, Савина Цонева – директор на РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово, Цветомира Койчева – Държавен архив – Габрово, Ренета Колева – областен координатор на Синдикат на българските учители – Габрово.

снимка: СБУ – Габрово

Децата от група „Слънце“ на ДГ „Радост“ – Габрово заслужено заеха първо място в първа възрастова група. Във втора възрастова група първо място се отреди на ОУ “Иван Вазов“, две втори места на ОУ „Неофит Рилски” и на ОУ „Христо Ботев”.

В трета възрастова група имаше най-голяма конкуренция, тъй като в нея се състезаваха седем отбора. Първо място заеха учениците от ОУ “Иван Вазов“, второ място – ОУ „Неофит Рилски”, на трето място се класираха два отбора – ОУ “Ран Босилек“ и СУ „Райчо Каролев“, на четвърто място – ОУ „Христо Ботев”, пето място – СУ „Петко Рачев Славейков” – Трявна, шесто място – ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” – Габрово.

снимка: СБУ – Габрово

В гимназиалния етап класирането първо място зае отборът на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”, второ място – ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, трето място – ПГТ „Пенчо Семов”, четвърто място – СУ „Петко Рачев Славейков” – Трявна.

Отличените ученически отбори и техните ръководители получиха грамоти и материални награди.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Търсиха наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена през миналата седмица на територията на Севлиево.

В хода акцията са били проверени 202 моторни превозни средства, 366 души, шест училищни дворове и три градски парка.

В резултат на полицейските действия са установени двама извършители на престъпления по линия „наркотици“, срещу които са образувани наказателни производства, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Две жени от Габрово са с КОВИД – 19

Published

on

Две жени от Габрово са новите два потвърдени случая на КОВИД – 19 за областта. Едната е на 37 години, а другата – на 48 г. Тези данни към 6 юли изнесоха днес за медиите от Регионалната здравна инспекция.

37-годишната жена е контактна на потвърден случай на коронавирус. Хоспитализирана е в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и към момента е в добро общо състояние, без симптоми на вирусната инфекция.

48-годишната габровка към момента жената е в добро общо състояние, без симптоми на КОВИД – 19. Изготвено и връчено й е предписание за задължителна 14-дневна домашна изолация и лечение.

Екип от Дирекция „Надзор на заразните болести“ е предприел незабавно епидемиологично проучване в двете огнища на инфекция, уточняват още от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания до контактните лица на потвърдените случаи, за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Взет е носогърлен смив за изследване за КОВИД-19 от близки контактни лица на потвърдените случаи и е извършена организация за транспортиране на пробите до НРЛ „Грип и ОРЗ“ към НЦЗПБ София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

50-годишна дама наду дрегера „като за световно“

Published

on

Безразсъдно пияна 50-годишна жена от Габрово бе хваната зад волана да шофира с почти 2 промила алкохол.

„Налятата до козирката“ дама остана без книжка за много дълъг период и ще получи солидна парична глоба, след като вчера, 6 юли, вечерта, около 17.30 часа бе спряна от екип на полицията, патрулиращ в района на кръстовището за дряновското село Скалско.

Погубилата разсъдък от алкохол шофьорка веднага била изобличена в нарушението щом свалила прозореца на автомобила си, за да предостави документите си за проверката, тъй като от нея се разнасяли силни миризми, навяващи на мисълта, че е имало употреба.

Видимо изглеждащата в неадекватно състояние, полюлявайки се и хълцукайки, „жената под градус“ надула дрегера, а отчетеният резултат потвърдил, че органите на реда не грешали в преценката си за нейното изпробване.

Дисплеят на техническото средство изписал резултат от 1,96 промила алкохол в количеството издишан въздух, които подпечатали лишаването й от правоспособност и изобщо не й попречили да седне да кара.

По случая е образувано бързо производство за управление на моторно превозно под въздействие на алкохол, като след приключване на работата, материалите ще бъдат изпратени на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица