Свържи се с нас

Новини

Илхан Кючюк: България има интерес да е част от интегриран ЕС

снимка:ilhankyuchyuk.eu/

Илхан Кючюк е член на Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и е неин вицепрезидент. Завършил е политология и право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Председател е на младежката структура на ДПС. През март 2018 г. става евродепутат на годината в категория „Култура и медии“. Роден е в Севлиево, където през 2017 г. получава почетен знак за активната си обществена дейност сред младите хора в общината. Разговаряме с евродепутата за политическата му дейност, актуалните теми от европейския дневен ред, за приоритетите на ЕС и бъдещия европарламент.

– Господин Кючюк, споделете ни основните аспекти и новини от работата Ви в ЕП?
– Работя главно в Комисията по външни работи, докладчик съм от страна на АЛДЕ за Албания. За мен е приоритет разширяването на Западните Балкани. Европейският съюз като цяло не успя да постигне значим прогрес по темата. Очакваме добро развитие на предстоящия съвет за Северна Македония и Албания, но напоследък чувам доста обезкуражаващи послания от водещи държави в ЕС, които не искат да влизат в разговора. Надявам се, че това е само предизборна треска и след май месец тези държави ще променят отношението си по осъзнаване на принадлежността си към европейския проект. Изградих собствен сайт „Ти и Брекзит“, в който българските граждани във Великобритания могат да отправят въпроси за статута им предвид политическата обстановка в страната.

– Възможно ли е предоговаряне за подпомагането на селското стопанство с цел подем на местното производство и защита на уникалните продукти? България все пак е аграрна страна, а по свидетелство на пътешественика Евлия Челеби Севлиево в миналото е било розова градина.
– В областта на селското стопанство предстои България да изпрати стратегията си към Европейската комисия, в която да посочи какво земеделие иска да има. Единият вариант е то да бъде само на големите зърнопроизводители, а другият – земеделие, ориентирано към биопродукти, овощарство, зеленчукопроизводство, животновъдство или създаване на уникални продукти. Вторият вариант за мен е по-добрият. Досега земеделието ни бе насочено към сектор, който е доходоносен, но само за определен брой производители.

– Наближават изборите за Европейски парламент, как ще бъде конструиран той и каква е прогнозата Ви за отношенията в него?
– Важното за България е да изпрати подготвени хора. През този мандат имахме добра стиковка между нас евродепутатите и успяхме да защитим някои национални въпроси. Защото тук ние поддържаме европейските ценности, но и националните интереси. Успяхме с общи усилия да забавим процеса по т.н. пакет „Макрон“. Голямата битка ще е между двете крайности – Европа да продължи по сегашния си път или да направи рязък завой и да се превърне в Европа на крайностите и национализма, на излизане на държави от ЕС, което в никакъв случай не е добре за България. Ако българският национализъм иска да се покаже, по същия начин ще иска да се покаже и френският, и германският. Нашият национализъм няма да е по-силен от техния по обективни причини – география, население, икономическа мощ, те са създали правилата в ЕС, а ние сме ги приели, когато сме влезли в ЕС. Имаме интерес да сме част от един интегриран ЕС на подходящото място – чрез Шенген, чрез Еврозоната. Това не значи, че ще стане днес или утре и никой не ни го обещава. Трябва да работим последователно и със самочувствие, защото, ако защитаваме само определени теми и не участваме изцяло, това намалява качеството и силата ни.

– Как ще се отрази Брекзит на следващия ЕП, също и прекратяването на присъединителните преговори с Турция?
– По отношение на Турция според мен Европа предприема действия, с които връща процеса 15 години назад. През 2004 г. същият този парламент е решил да започне преговори, а днес казва, че процесът трябва да бъде прекратен, защото е неефективен. Крайното гласуване ще покаже, но мнението ми е, че изборът е предизвестен в посока прекратяване на преговорите за влизане на Турция в ЕС. Относно Брекзит – който и сценарий да бъде избран, той ще засегне съдбата на 3 млн. и 200 хил. европейски граждани, около 1,5 млн. британски граждани, ще се отрази във военен и енергиен план. Великобритания правеше едни от най-големите вноски в ЕС. Имаме интерес от такава държава, защото тя оказва голямо влияние върху преразпределението на кохезионните фондове, които са 1/3 от всички фондове. През 2015-2016 г. имаше реална опасност кохезионният фонд да бъде спрян, а много сектори в България очакват средства именно оттам. ЕП е заложил за България около 18 млрд. лв. за периода 2021-2027 г. на база прогнозна многогодишна финансова рамка от 1.3% от брутния вътрешен продукт на държавите членки. Но Съветът и Комисията са на друго мнение и ако решат процентът да е 1.1, средствата ще са по-малко. Най-рано можем да имаме многогодишна финансова рамка по време на финландското председателство, а най-късно – през немското. Така че дебатът тук предстои.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

111 години от Независимостта на България

Днес се навършват 111 години от Независимостта на България.

На 22 септември, през 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново княз Фердинанд обявява България за Царство, приема титлата Цар на българите и скъсва васалната връзка с Османската империя. Независимостта е обявена при управлението на правителството на Александър Малинов против волята на великите сили, наложена с Берлинския договор.

Според него териториите на Северна България са включени в така нареченото Княжество България, което остава зависимо от султана, дори и след Съединението с Южна България през 1885 г.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите ѝ в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента, конфискува жп-линията и на 22 септември 1908 в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в Търново със специален манифест е провъзгласена независимост на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

Зареди още

Новини

Габрово е първенец в страна по пътна безопасност

Габрово е областта, в която са регистрирани най-малко инциденти с фатален край в България през първите 8 месеца на годината. Това бе отчетено по време на заседанието на Областната комисия по безопасност, в която участие взе председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, областният управител Невена Петкова, кметът на Габрово Таня Христова, представители на отговорните институции, на местата власт, неправителствени организации и др.

„В цялата страна сериозно предизвикателства са инцидентите в градски условия. Габрово обаче е изключение като за първото полугодие няма нито един финален инцидент на територията на града“, подчерта Малина Крумова.

По думите ѝ това е един от регионите на страната, в които ако продължи последователната работа, може първо да се достигне до стратегическата цел – 0 загинали по пътищата. По време на заседанието бяха отчетени промените в организацията на движението и подобряването на инфраструктурата в общината с акцент – повишаване на пътната безопасност.

снимка: Държавна агенция „Безопасност на 
движението по пътищата“

„Габрово е и сред местата в страната, в които по темата пътна безопасност се работи многостранно, което също следва да бъде отбелязано“, допълни председателят на държавната агенция. Тя припомни, че по време на последното издание на „Gabrovo Innovation Camp“ пътната безопасност е била сред темите, по която деца от региона са работили и давали своите предложения, а част от тях са взети предвид и в работата по осъвременяване на методиката за обучение в училищата и детските градини, по които ДАБДП работи съвместно с МОН.

През първите 8 месеца на годината на територията на област Габрово са настъпили 60 тежки пътни транспортни произшествия. При тях са загинали 3-ма души, а 64 човека са потърсили медицинска помощ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова детска площадка в парк „Черничките“

Част от средствата бяха събрани на пролетния бал на ротарианците

Нова детска площадка зарадва най-малките жители на Севлиево. Децата и учениците в града вече могат да използват обновеното съоръжение за игра в парк „Черничките“. Детската площадка „Анимат“ бе изградена съвместно от Община Севлиево и Ротари клуб – Севлиево, а мястото веднага привлече вниманието на малчуганите.

снимка: Община Севлиево

На официалното откриване на площадката присъстваха кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, президентът на Ротари клуб – Севлиево Мария Петрова, заместник-кметовете на Общината, президентът на Интеракт клуб – Севлиево Калоян Тодоров, представители на бизнеса в града и деца от СУ „Васил Левски“.

снимка: Община Севлиево

Площадката е изградена върху 440 кв. м бетонова основа, на която е поставена ударопоглъщаща настилка. Монтирани са къщички, пързалки, тунелчета и нови люлки за игра на децата. Поставени са и нови пейки, а в съчетание с красотата на парк „Черничките“, мястото става уютен кът за почивка за малки и големи.

снимка: Община Севлиево

Направената инвестиция от Общината и Ротари клуб е за около 55 хиляди лева. От тях близо 42,5 хил. лв. са отпуснати от Община Севлиево, а 12,2 хил. лв. са дарение от Ротари клуб – сумата бе събрана по време на пролетния им бал.

снимка: Община Севлиево

„Особено ми е приятно да бъдем тук заедно, за да видим резултата на едно съвместно начинание между Ротари клуб – Севлиево и Община Севлиево. Идеята дойде от ротарианците, които всяка година намират възможност да отделят средства за инициатива в полза на цялата местна общност. Тогава на пролетния им бал обсъдихме какво трябва да бъде направено и аз лично съм много доволен за това, което се получи. А ние направихме нещо добро за нашите малки деца – да имат възможност да играят и да спортуват в едни по-добри условия. Мисля, че резултатът е безспорен и площадката изглежда прекрасно. Надявам се, че това няма да е последната инициатива между Ротари клуба и Община Севлиево“, сподели при откриването кметът д-р Иван Иванов.

Той припомни, че в парк „Черничките“ през тази година Община Севлиево е направила и редица други подобрения. „Много по-добре изглежда районът около спортните игрища, първият етап от велоалеята също е завършен и може да се използва от всички. Желая на децата най-вече да са здрави и усмихнати и да ползват тези съоръжения, да спортуват и да се забавляват. Благодарен съм на Ротари клуб Севлиево за оказаната подкрепа“, каза още градоначалникът.

снимка: Община Севлиево

Президентът на Ротари клуб – Севлиево Мария Петрова благодари на Общината за подкрепата при изграждането на новата детска площадка. „Отминава лятото и идва есента, но днес сме се събрали за децата на Севлиево, които са пролетта на града ни. „Пролет“ беше и мотото на нашия бал, който се проведе през месец май, а каузата, за която се проведе, бе за реконструирането и осъвременяването на тази детска площадка в парк „Черничките“.

Набраните средства от нашите дарители, съвместно с Община Севлиево, бяха вложени за изграждане на тази детска площадка. За мен е чест и привилегия, като президент на Ротари клуб Севлиево, да открия това чудесно място и да благодаря още веднъж на Община Севлиево и лично на кмета д-р Иван Иванов, който винаги ни е подавал ръка и сме работили съвместно много добре. Нека да продължаваме да имаме общи каузи, ценни за жителите на град Севлиево и да не забравяме, че всяко следващо дело трябва да е по-добро от предишното. Ротари клуб служи на севлиевци“, завърши приветствието си Петрова.

снимка: Община Севлиево

Инициаторите за изграждането на площадката си пожелаха жителите и гостите на града да съхранят това чудесно съоръжение за децата, които ще идват тук за игри и забавления.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица