Свържи се с нас

Новини

Добрата новина: Върнаха зрението и лъчезарната усмивка на Галя!

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

В социалната услуга Дневен център за пълнолетни лица с увреждания в град Габрово има едно слънчево момиче – на 49 години, което загуби зрението си, поради финансова невъзможност на семейството си да направи операция на очите.

Когато хората около нея видяха, че тя много страда и се плаши от тъмнината, решиха да помогнат. Родителите и специалистите от Сдружение „Бъдеще и закрила за лица с интелектуални затруднения” събраха пари, за да подпомогнат плащането на операцията поне за едното око.

Приятелите на Галя от Дневния център и специалистите нарисуваха прекрасни картини, които бяха закупени от ценители, приятели и граждани, за да подпомогнат лечението. На Коледното изложение, на щанда за арт изделия се приближи една млада интелигентна жена и каза, че тя може да помогне и си купи картина. Оказа се, че тя е габровка и очен лекар в клиника в София. След разговора с нея и ангажимента, който пое с колегите си за безплатна операция на едното око, резултатът бе повече от успешен.

Доктор Таня Колева прегледа Галя безплатно в габровския кабинет. По телефона бе съобщена най-хубавата коледна новина. А тя бе, че Екипът, с който работи и ръководството, са готови да направят безплатна операция на едното око на Галя, която е и лице и със специални потребности.

Управителният съвет на Сдружението взе решение да плати операцията и на другото око със събраните пари от благотворителния базар на картини.

Извършените операции бяха предизвикателство, поради изключително напредналите пердета, особения строеж на окото и нуждата от обща анестезия при пациенти със синдром на Даун. Операциите бяха за отстраняване на катаркта ( вътрешно перде) на двете очи, с имплантация на изкуствена вътреочна леща.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

Операциите преминаха успешно, благодарение на професионализма на екипа от Очна болница Ресбиомед в София, под ръководството на опитния хирург д-р Милена Средкова, с помощта на д-р Таня Колева и незаменимата подкрепа на анестезиолога д-р Веселина Киселкова.

Върна се зрението и лъчезарната усмивка на Галя. Тя може да извършва самостоятелно обичайните и ежедневни дейности и да се радва на света около себе си.

От Дневния център за пълнолетни лица с увреждания благодарят на Очна клиника Ресбиомед за отлично свършената работа! Лекарският ЕКИП отвори вратите на една от най-модерно оборудваните клиники в София и България и за лица с умствени увреждания.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

Под ръководството на д-р Александър Ангелов, създател и медицински директор на Ресбиомед , се осъществява пълна грижа за очното здраве и доброто зрение на пациентите. Клиниката е оборудвана с най- съвременна техника за диагностика и лечение на всички очни заболявания- катаракта, глаукома, болести на клепачите и околоочната зона, дегенерация на макулата, диабетна ретиноаптия и заболявания на ретината. Ресбиомед е единственият център в България, където се използва най-съвременната техника за лазерна корекция на зрението ( SMILE). Специален приоритет е грижата за детското зрение.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

Екипът на д-р Средкова и д-р Колева е един от малкото в България специализирани и с богат опит в диагностиката и оперативното лечение на различни заболявания на клепачите, околоочната зона и слъзните пътища, както при възрастни, така и при деца.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

Д-р Таня Колева е на разположение и на нуждаещите се от консултация пациенти и в своя роден град Габрово. Два пъти в месеца, тя преглежда в ДКЦ СИАС, водена от своето разбиране, че пациентите имат право на качествена медицинска помощ и добро лечение навсякъде в България.

снимка: ДЦПЛУ – Габрово

„Добрите хора ще ги познаете по делата. Те са навсякъде около нас. Те обичат, подкрепят и раздават своя професионален опит и знания с много обич и усмивки! Благодарим Ви приятели, че ни върнахте вярата и надеждата в доброто!“, споделят още от Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Станции за измерване качеството въздуха в Габрово, поиска кметът

Кметът на Габрово Таня Христова отново поиска общината да бъде включена в графика за замервания на качеството на атмосферния въздух, информираха от нейната администрация.

В писмо до министерство на околната среда и водите, до Изпълнителна агенция по околна среда /ИАОС/ и РИОСВ – Велико Търново Христова напомня, че последните замервания на показателите за качеството на атмосферния въздух /КАВ/ на територията на габровска община са извършени от мобилна лаборатория на ИАОС – Русе през 2016 г. и поиска Габрово своевременно да бъде включено в графика за извършване на замервания през 2020 г.

„Липсата на следващи замервания и съответно на данни водят до неяснота за текущото състояние на качеството на атмосферния въздух на територията на община Габрово“, се казва в писмото на кмета до институциите, като се акцентира, че Община Габрово не разполага с коректна информация, която да предостави в отговор на сигналите и питанията на гражданите за състоянието на въздуха в града.

За втори път кметът на Габрово настоява за системни замервания на качеството на въздуха в града. През септември миналата година в друго писмо до ресорните ведомства тя заявява, че е наложително да се разшири броят на пунктовете от Националната система за мониторинг на КАВ.

Тогава тя припомни, че на територията на града функционира ТЕЦ и въпреки липсата на системно замервани показатели, може да се направи обосновано предположение, че по отношение на основните замърсители, ситуацията в Габрово не би следвало да се различава съществено.

„Всеки от нас като гражданин има право да знае, какво е нивото на чистота на въздуха и трябва да имаме увереност, че дейностите, които се извършват на нашата територия не носят щета за здравето на хората. Ще продължим да настояваме за разполагане на постоянни станции за замервания на качеството на атмосферния въздух в Габрово. Липсата на такава информация ни лишава от възможности за предприемане на мерки с характер на превенция. Считам, че новата Оперативна програма „Околна среда“ освен да помага на градовете, които имат доказано сериозен проблем, трябва да бъде в подкрепа и на останалите, за да не се допуска превишаване нормите на чистота на въздуха. Ще отстоявам възможностите Габрово и градовете, в които към момента няма регистрирано и документирано превишаване, да бъдат част от общините, които могат да получават подкрепа за различни екологични мерки, насочени както към екологичен градски транспорт така и към домакинствата“, казва още Таня Христова по повод качеството на атмосферния въздух в града.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Започна втората седмица от турнира по минифутбол

С три интересни двубоя започна втората седмица от 28-я турнир по футбол на малки врати за Купата на Община Габрово, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

В група IV приключи второто завъртане. Фалстарт в турнира направи миналогодишният финалист „ММ Севлиево“.

В група III се изиграха двубоите от третия кръг. Сигурен първенец в нея вече е отборът на „Титан гард“, който записа трета поредна победа.

Първа победа в групата постигнаха „Класиците“. Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Отбелязваме Бабинден по стар стил

Днес, 21 януари, по стар стил Акушеро-гинекологичните отделения в цялата страна отбелязват Деня на родилната помощ. По известен като Бабинден, това е един от големите народни женски празници, посветен на жените, които в миналото са помагали при раждане, както и на младите булки и невести, които вече са раждали.

По стар обичай рано сутринта на Бабин ден жените, които имат деца от 1 до 3 години, наливат вода от чешмата, слагат в нея босилек или здравец, приготвят сапун и нова кърпа. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръце. Поливането се извършва в градината или на стълбите.

При миенето бабата хвърля водата нагоре (колкото са капките толкова да е здравето), подскача нагоре за да са пъргави децата. Жената дарява бабата с риза, чорапи, платно и кърпа с вързана в нея монета. Бабата връзва на детето бял и червен конец и паричка, дарява детето с чорапки и риза.

Бабата акушерка слага празнична трапеза за всички жени, на които е бабувала, и ги кани на гости. Дъщерите и снахите редят трапезата. Там всяка оставя своя дар: погача, печена кокошка, баница, шише вино. В началото на трапезата сядат само жени. Чак по-късно идват мъжете и започва веселието.

Бабин ден е чисто женски празник и мъжете се крият вкъщи. Ако излезлите на мегдана развеселени жени видят мъж, хващат го и започват да го разсъбличат, докато не плати на музиканти да им свирят и не ги почерпи с кафе или нещо друго.

В някои краища на страната жените, ако срещнат мъж го къпят – или в реката, или с вода от чешмата. Само на този ден в миналото на жените се разрешавало да пият в кръчмата.

Има легенда за времето, описано в Библията, когато евреите били роби в Египет, а Египетския цар заповядал на бабите-акушерки да убиват новородените еврейски момчета. Но те не го правели, защото имали страх от Бога.

Бабин ден е популярен и до ден днешен. Но в наше време са се променили “героите” на този празник. Някога е бил празник в чест на бабите-акушерки, а днес – на медиците от родилните отделения.

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица