Новини, Общество|14.01.2019 10:08

Одобрено е изграждането на два центъра за възрастни с увреждания

снимка: Община Габрово

Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ ще предостави на Община Габрово безвъзмездно 1 095 000 лв. за изграждане на два центъра за социални услуги от резидентен тип за възрастни и хора с увреждания.

През тази седмица се очаква да бъде подписан административният договор.

Новината съобщиха от Община Габрово.

Центровете ще се помещават в сградата на бившия Дом за медико-социални грижи за деца в кв. „Велчевци“. За целта предстои ремонт и обзавеждане на четири етажа от неизползваем корпус. Планирано е облагородяване на дворното пространство и доставка на специализирано оборудване. Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца.

Ще бъдат създадени център за лица с различни форми на деменция и център за възрастни хора в невъзможност за самообслужване. Грижата ще се предоставя 24 часа на общо 30 души, които се намират в специализирани или социални институции, както и такива от общността или чакащи да получат социална услуга.

Изпълнението на проекта ще продължи работата по деинституционализация чрез осигуряване на резидентни социални услуги за възрастни и хора с увреждания и ще подобри готовността за социалното им включване.

За издръжката на услугите и персонала общините ще могат да кандидатстват по ОП „Развитие на човешките ресурси“, а впоследствие ще се предприемат действия да се финансират от държавата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • Затова пък американското производство на фърчила достига невиждани върхове:

    „САЩ изнудват правителството на Бойко Борисов или да приеме офертата за F-16, или пада от власт. Това стана ясно от думите на проф. Румен Гечев, казани в ефира на предаването “Беновска пита” по Канал 3.

    Гечев изчете подробно четирите изисквания, гласувани от правителството и от парламента, на които не отговаря офертата на Ф-16.

    “Този самолет е на хартия, той все още е в нечие въображение, никой не го пипнал, никой не знае дали ще литне или не, а американците искат от нас да преведем предварително накуп цялата сума за производството му, която е над два милиарда лева, при това без да се отчита ДДС!”, заяви социалистът.

Напиши коментар