Свържи се с нас

Култура

Проф. д-р Димитрова: Чрез култура и туризъм Габрово опитва да се впише в най-новата българска действителност

Директорът доц. д-р Светла Димитрова

Избирането на Габрово за член на мрежата от творчески градове към ЮНЕСКО в сферата на занаятите и народните изкуства е едно от важните събития, на които е свидетел проф. д-р Светла Димитрова от времето, когато зае поста директор на музей „Етър”.

Това казва тя в интервю пред сайта dolap.bg. В мрежата са включени градове от всички краища на света и възможностите за обмяна на идеи и сътрудничество са огромни, пояснява проф. Димитрова.

„В Габрово много ми харесва, че не се вайкат за отминалата си индустриална слава, а се опитват чрез култура и туризъм да се впишат в най-новата българска действителност. Между културните институции в града има ползотворна конкуренция и взаимопомощ. Кметът Таня Христова е много интелигентен и работлив човек, с иновативно мислене и огромна енергия.

Впечатлена съм и от работата на Габровския общински съвет. Допада ми практиката да се изслушват директорите на институциите в постоянните комисии, да се присъства на сесии и да се защитават лично позиции.

Има много промени в музея „Етър” за последните години, но ще отбележа няколко. Направихме два много важни конкурса – за ново лого и графична идентичност и за архитектурен проект за преустройство на стопанисвания от нас хотел. Вече имаме нов сайт, който ще бъде активен до няколко дни.

Няколко издания има арт симпозиума КЕВИС и образователната програма „В света на старопланинската архитектура”. Получихме награди и отличия от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (2016), сайта TripAdvisor (2015, 2017), Сдружение „Български музеи” (2016), Министерството на туризма (2018). Вече работим върху целогодишната програма за отбелязване 55-годишнината на музея. Нейното начало бе поставено на 7 септември 2018 г. и ще приключи на 7 септември 2019 г.

През последните години на работа в музея са привлечени професионален фотограф, художник, журналист, магистър по европеистика, двама реставратори и други ценни специалисти. Станахме членове на четири авторитетни организации – ИКОМ (международната организация на музеите), АЕОМ (европейската организация на музеите на открито), СБМ (Сдружение „Български музеи”), Международната фондация „Микеланджело“.

За четири години последователите ни във фейсбук са нараснали шест пъти. Имаме страница и в други социални мрежи и много приятели и сътрудници от различни специалности – художници, архитекти, социолози, програмисти, рекламисти и т.н.”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Неделно предложение за малки и големи

Една от най-обичаните в цял свят приказки за малки и големи – „Червената шапчица“, ще оживее на сцената на Държавен куклен театър – Габрово на 19 януари, с помощта на любими актьори и изумително красиви кукли.

Спектакълът по приказката на Шарл Перо е най-новият в репертоара на габровския куклен театър.

В него участват Ивет Сотирова и Атанас Филипов. Тя влиза в ролята на момиченцето и бабата, а той играе три персонажа – на вълка, ловеца и кучето.

Куклите и сценографията са дело на Наталия Гочева, а музиката е композирана от Георги Гарчов.

Режисьорът на спектакъла – Теменужка Коларова обещава да има поука за всеки!

Началото е в 11.00 часа, а цената на билета – 4 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Младежкият театър гостува в Габрово

За болезнена любов наемете безболезнена раздяла – Младежкият театър гостува в Габрово

Любовта е сложно преживяване, а раздялата – още по-сложна, но нещата могат да се подредят отново. В това ни убеждава провокативната комедия „Разделям двойки по домовете“ на Младежки театър „Николай Бинев“, която ще гостува на Габровския театър. Постановката на режисьора проф. Здравко Митков ще се играе на 21 януари, вторник, от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

Спектакълът е създаден по пиесата на френския драматург Тристан Птижирар, номиниран за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 г. Преводът е направен от Снежина Русинова-Здравкова, а сценографията и костюмите са изработени от художника Петър Митев. Фотограф на постановката е Гергана Дамянова. В ролите ще видим Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.

Пристрастеността към социалните мрежи превръща съвременния човек в потребител, който консумира на бързи обороти преживявания, емоции, чувства и забравя за истинските „неща от живота“.

В тази хаотична липса на разумност, място намира Ерик (Михаил Билалов), чиято работа се състои да прекратява любовните връзките на други мъже от тяхно име и в тяхно отсъствие. Всичко върви по план, Ерик е професионалист, знае как да се справи във всяка ситуация – елегантно, бързо и точно. Един ден съдбата ще разтърси собствената му самоувереност.

Непознат го изпраща при любовницата си за поредната раздяла, която се оказва бившата му жена Гаел (Искра Донова). Малко по-късно на вратата се появява и разкаялият се любовник Иполит (Николай Луканов). Дали ще се заформи любовен триъгълник предстои да разберем, но едно е сигурно – публиката ще съпреживее еуфоричен бум от всякакви откровения, спомени и признания, поднесени от безупречната игра на актьорите и майсторски изпипаните диалози. Съвсем естествено финалът е неочакван – като самия живот.

С лек хумор и доза мистерия проф. Здравко Митков предлага на зрителите едно истинско забавление над ежедневните ситуации.

21 януари, 19.00 часа, зала „Възраждане“

Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, както и онлайн на: https://epaygo.bg/2977959796.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово посреща ансамбъл „Фън Я Сун“

Фолклорният ансамбъл „Фън Я Сун“ от Китай ще гостува на сцената на зала „Възраждане“ на 6 февруари.

Ансамбълът е част от фолклорния оркестър на Тиендзинския театър за песни и танци и в последните години служи за емблема на културния обмен на град Тиендзин със света.

Предварителната продажба на билети ще започне от 27 януари в Туристическия информационен център на ул. Опълченска №11.

Цената на билета е 5 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица