Свържи се с нас

Култура

Проф. д-р Димитрова: Чрез култура и туризъм Габрово опитва да се впише в най-новата българска действителност

Published

on

Директорът доц. д-р Светла Димитрова

Избирането на Габрово за член на мрежата от творчески градове към ЮНЕСКО в сферата на занаятите и народните изкуства е едно от важните събития, на които е свидетел проф. д-р Светла Димитрова от времето, когато зае поста директор на музей „Етър”.

Това казва тя в интервю пред сайта dolap.bg. В мрежата са включени градове от всички краища на света и възможностите за обмяна на идеи и сътрудничество са огромни, пояснява проф. Димитрова.

„В Габрово много ми харесва, че не се вайкат за отминалата си индустриална слава, а се опитват чрез култура и туризъм да се впишат в най-новата българска действителност. Между културните институции в града има ползотворна конкуренция и взаимопомощ. Кметът Таня Христова е много интелигентен и работлив човек, с иновативно мислене и огромна енергия.

Впечатлена съм и от работата на Габровския общински съвет. Допада ми практиката да се изслушват директорите на институциите в постоянните комисии, да се присъства на сесии и да се защитават лично позиции.

Има много промени в музея „Етър” за последните години, но ще отбележа няколко. Направихме два много важни конкурса – за ново лого и графична идентичност и за архитектурен проект за преустройство на стопанисвания от нас хотел. Вече имаме нов сайт, който ще бъде активен до няколко дни.

Няколко издания има арт симпозиума КЕВИС и образователната програма „В света на старопланинската архитектура”. Получихме награди и отличия от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (2016), сайта TripAdvisor (2015, 2017), Сдружение „Български музеи” (2016), Министерството на туризма (2018). Вече работим върху целогодишната програма за отбелязване 55-годишнината на музея. Нейното начало бе поставено на 7 септември 2018 г. и ще приключи на 7 септември 2019 г.

През последните години на работа в музея са привлечени професионален фотограф, художник, журналист, магистър по европеистика, двама реставратори и други ценни специалисти. Станахме членове на четири авторитетни организации – ИКОМ (международната организация на музеите), АЕОМ (европейската организация на музеите на открито), СБМ (Сдружение „Български музеи”), Международната фондация „Микеланджело“.

За четири години последователите ни във фейсбук са нараснали шест пъти. Имаме страница и в други социални мрежи и много приятели и сътрудници от различни специалности – художници, архитекти, социолози, програмисти, рекламисти и т.н.”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица