Свържи се с нас

Новини

С 2,5 млн. лева е по-голям Проектобюджетът на Севлиево за 2019-та

Увеличават се средствата за образование с близо 1,5 млн. лв., няма да бъдат повишавани данъците

Published

on

снимка: Община Севлиево

Бюджетът на Община Севлиево за тази година е увеличен с 2,5 млн. лв., а голяма част от средствата ще отидат за образование, социални грижи и здравеопазване. Това обяви Калина Георгиева, заместник-кмет по финансите в Община Севлиево по време на публичното обсъждане на бюджета на Общината за 2019 г. Тя припомни, че бюджетът е изцяло съобразен със Закона за държавния бюджет и е предвидено увеличение на минималната работна заплата на 560 лв.

От централния бюджет Община Севлиево ще получи над 2 млн. лв. повече спрямо миналата година, обясни Георгиева. По този начин ще се гарантира обезпечаването на необходимите разходи в държавни и местни дейности. Община Севлиево ще увеличи средствата за образование с 1 465 900 лв., а за „Социални грижи“ с 314 100 лв. Предвидените средства за здравеопазване са увеличени с 18 500 лв., а за зимно поддържане – с 41 200 лв.

За културни дейности общината планира да отпусне със 75 200 лв. повече спрямо миналата година. За подобряване на сигурността и обществения ред общината смята да отпусне допълнителни 19 500 лв., стана ясно по време на обсъждането.

Целевата субсидия за капиталови разходи също е завишена спрямо предходната година със 115 800 и е вече е 1 644 700 лв.

Добрата новина за гражданите е, че няма да има увеличение на местните данъци и такси. Ще бъде променен единствено данъка за моторните превозни средства, съгласно последните изисквания на Закона за местните данъци и такси, които бяха приети в края на миналата година, поясни Георгиева. Тя бе категорична, че за дейностите, финансирани от местни приходи в общината, ще се спазва строг контрол при разходването на средствата. Една от целите на общината е да се подобри и събираемостта на приходите. Очакванията са данъчните приходи за 2019 г. да са 3 202 000 лв.

Така създадената бюджетна рамка е реалистична, устойчива, изпълнима, категорична бе Георгиева. Общият обем на планираните разходи е за близо 27,4 млн. лв. като 58% или 15,9 млн. лв. са
предвидени за разходи в делегирани от държавата дейности. Останалите 42% или 10,8 млн. лв. са предвидени за местни дейности. Дофинансирането е в обем от 665 хил.лв.

снимка: Община Севлиево

С целева субсидия за капиталови разходи ще бъдат извършени ремонти на детски площадки, пътища, тротоари и сгради. Ще бъдат ремонтирани и улици в населените места. Ще се изгради нова мултифукционална спортна площадка и ще започне изграждането на нова велоалея.

Осигуряването на оптимални условия за отглеждане и обучение на подрастващите е приоритет на Общината и в Бюджет 2019. От местните приходи ще бъдат предоставени над 1,2 млн.лв. за финансиране издръжката на детските заведения и училища на територията на общината. 300 000 лв. са предвидени за ремонт на площадките в дворните пространства на детските градини.

През 2019 г. сме предвидили и 280 000 лв. за МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“. От тях 130 000 лв. са за довършителни дейности във вътрешно отделение и за основен ремонт на детско отделение, обясни Георгиева. Други 150 000 лв. от собствени приходи на Общината са осигурени за покриване на недофинансирани и нефинансирани дейности на лечебното заведение. Със собствените средства в размер на 36 000 лв. Общината планира да закупи нов рентгенов апарат в „Медицински център – 1“ Севлиево, който ще се ползва и от болницата.

Други над 180 хил. лв. са предвидени за ремонт на част от сградата на ДДЛРГ „Велики и Георги Ченчеви“, във връзка с преместването на Дома за стари хора в с. Стоките. Така ще може да продължи функционирането на социалната услуга при по-добри условия и качествена грижа за всички.

И през 2019 г. са предвидени средства за развитието на културния живот в общината. Заложени са над 2,4 млн. лв. във функция“Култура и спорт“.Осигурени са средства за обезпечаването на знаковите за Севлиево празници и фестивали и за всички събития и мероприятия от богатия културен календар за годината.

Над 210 хил.лв. са предвидени за подпомагане дейността на спортните клубове в общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица