Новини|14.12.2018 10:22

АПИ: Важно е да не бъде сгрешен номерът на кола при покупка на винетка!

снимка: Агенция „Пътна инфраструктура“, Архив

От 17 декември, понеделник, започва продажбата на електронни винетки от сайта bgtoll.bg и мобилното приложение. Това заяви в интервю професор Олег Асенов, експерт към Агенция ,,Пътна инфраструктура“.

Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става посредством дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво.

Шофьорите ще могат да купят е – винетка и от пунктовете за продажба, разположени в търговските обекти, посочи проф. Асенов.

Това, което е важно хората да знаят, когато си купуват електронна винетка е да не грешат регистрационния номер на своя автомобил, заяви проф. Асенов и допълни, че трябва правилно да изберат типа винетка и времето, от което искат да бъде валидна.

Снимката е илюстративна

Системата дава възможност на потребителите да валидират винетката си до 30 дни от момента, в който те реално я закупуват, което им дава възможност да планират пътуванията си, обясни проф. Асенов.

Нарушителите ще бъдат засичани чрез регистрационния номер на автомобила от камери разположени по пътната мрежа и от мобилните екипи на т.н. тол контрол. Нарушителите ще бъдат спирани от автомобилите на тол контрола. На водача, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена възможност да заплати компенсаторна такса на място.

Проф. Асенов поясни, че размерът на компенсаторните такси в момента е качен за обществено обсъждане – за леки автомобили е 70 лв.; за автомобили от 3.5 т. до 12 т. – 125 лв. и за тежкотоварните над 12 т. е 175 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар