Новини, Политика|08.11.2018 12:04

Областният дискутира промените в Закона за регионалното развитие

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител на Габрово Невена Петкова и главеният експерт „Регионално развитие“ в администрацията на губернатора Мария Хубанова участваха в дискусия за промените в Закона за регионалното развитие /ЗРР/, водена от заместник – министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Участие във форума взеха още Сергей Цветарски – председател на Националния статистически институт, проф. д-р арх. Веселина Троева – изпълнителен директор на Националния център за териториално развитие, експерти от МРРБ, народни представители, областни управители от страната, представители на управляващите органи на оперативните програми, на Националното сдружение на общините в Република България, синдикални и работодателски организации, академичната и научната общност, неправителствени граждански организации и министерства.

Според заместник-регионалния министър с промените в ЗРР се дава възможност за нов тип регионална политика и нов подход към нея с цел развитие на регионите и вземането на решения за тях. Поради тази причина е нужен диференциран подход за инвестиции, за да се насърчават характерните нужди на определен регион.

По време на срещата е стана ясно още, че с промените в Закона за регионалното развитие ще се намали броят на стратегическите документи, които в момента са над 400, но не са „облечени” с финансиране.

снимка: Областна администрация – Габрово

Въвеждат се три основни нива за стратегически документи – национално, регионално и общинско ниво, като местните власти ще разработват план за интегрирано развитие на общината.

По този повод Николова е коментира, че целта е да има по-ясен ефект от инвестициите, защото на ниво регион трудно се постига ефектът на добавена стойност от проектите.

„В момента част от населените места нямат достъп до европейско финансиране. За в бъдеще можем да преодоляваме тези „бели петна“ като даваме възможност за реализиране на общи проекти между общините и областите“ – допълни още зам. – минситърът.

Предвижда се и засилване на ролята на регионалните съвети за развитие, които като структура в момента са лишени в голяма степен от възможности за вземане на решения с влияние за инвестиции на регионално ниво.

Обмисля се разширяване възможностите на Съвета и дефиниране рамка за оценка и вземане на решения за инвестиции на регионално ниво, за определяне на източници за финансирането им.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар