Свържи се с нас

Любопитно

Забелязахте ли „Малкия принц“ в Габрово?

Published

on


Способни ли сме ние, жителите на Габрово, освен да се наслаждаваме на положителните промени в красивия ни град, освен да бъдем взискателни и критични – да бъдем и активни участници в процеса на подобряване на градската среда, да съхраняваме и опазваме всичко, което се изгражда, подновява и допълва пространството около нас?

От известно време група млади габровци работят усилено в тази насока. По пътя към разгръщането на потенциала на Габрово, облагородяването на градската среда и създаването на нови, привлекателни за деца и младежи пространства те са подкрепени от доброволци, дарители и институции.

Най-голямото предизвикателство пред тях обаче остава посланията и идеите им да достигнат до местното население и то да бъде активна страна в целия този процес. Защото жителите на едно населено място са неговите стопани и те имат изключително отговорната задача да опазват и съхраняват тази собственост, а още по-продуктивно би било, ако вземат активно участие в промяната на всеки един елемент от градската среда, който не им харесва.

Всъщност, когато имаме желание да променим, подобрим, изградим нещо – винаги е по-лесно, когато сме обединени, винаги е по-ценно, когато вложим от личното си време, средства и труд.

Именно нежеланието да наблюдават безучастно действията или бездействието на съграждани, институции и др. към опазването и подобряването на градската среда, е движещата сила на младежите от Фондация „Габрово – преди и сега“.

Фондацията започва своята дейност само преди година, но вече има редица осъществени инициативи по почистване на замърсени пространства и обновяване на визията на електрически табла в града.

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

А забелязахте ли вече, че „Малкият принц“ е в Габрово?

Неговото посещение в града на Рачо Ковача се дължи именно на Фондация „Габрово – преди и сега“ с помощта на главните дарители в лицето на Темпус Линк ЕООД, Караш Инвест ООД и Великов 2017 ЕООД и на двамата млади художници от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – Алина Пенчева от Русе и Нуркан Нуф от гр. Разград, както разбира се и на разрешенията и съдействието на ЕРП Север Енерго Про и Община Габрово.

Алина Пенчева завършва специалност „Иконопис“ в НГПИ „Тревненска школа“ през 2018г. По време на обучението си в Трявна тя има множество участия в симпозиуми, изложби, конкурси и събития, свързани с изкуството. През 2017 г. Алина печели 1-во място в Майсторската надпревара по иконопис в ЕМО „Етър“, след което прави своя изложба там. В момента тя изучава „Рисуване и интермедия“ във Факултета по изящни изкуства във ВТУ.

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

В гимназиален етап Нуркан Нуф е изучавал „Електрообзавеждане на производството“, а днес, колкото и странно да изглежда – той се обучава във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ. На 22 години Нуркан има над 20 общи и самостоятелни изложби зад гърба си, участвал е и в много други проекти като този в Габрово. Нуркан Нуф работи и по свой самостоятелен проект в момента. Той рисува портрети на народните будители като идеята му е да ги дари на училищата из цяла България, включително в селата. А причината за неговата самоинициатива е една от изложбите му в едно село, където забелязва, че повечето от децата не са виждали картина никога през живота си и смята, че ще бъде недопустимо от негова страна това да си остане така.

Именно Алина и Нуркан са инициаторите на идеята за пътешествието на „Малкия принц“ край река Янтра.

Тази любима история на деца и възрастни от Екзюпери – нейните сюжети и персонажи – често ни припомнят простички истини, които пропускаме в забързаното си ежедневие и ни карат да се замислим за истински важните неща в живота ни и взаимоотношенията помежду ни.

Самите илюстрации, които двамата художници пренесоха на електрическите табла край габровските мостове също не са избрани случайно.

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

За таблото до Баев мост са използвани светли цветове с преобладаващ жълт цвят. Жълтото се свързва със светлината, топлината – тематично е обвързано с храмът в близост и цветовете на Априловска гимназия, тъй като таблото е води до тези две духовни средища на града.

Таблото на моста при Рачо Ковача е в по-тъмни цветове, силуетно във връзка със скулптурните композиции на моста, тъй като те са тъмни и нощно време също се виждат само като силуети.
Повече за последния проект на Фондация „Габрово – преди и сега“ разказа председателят на Сдружението Христо Женилов.

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

„Габрово е един град, чиято красота очаква да бъде разкрита. Уникалната му архитектура с толкова исторически пластове на едно място го правят един от необикновените български градове.

Дразнещо е обаче, че този потенциал слабо се развива и използва, което всъщност даде стимул на Фондацията да насочи част от усилията си в посока обръщане на прожекторите към детайлите на градската среда.

Както се вижда първите крачки са налице. Изчистихме близо 10 табла от облепените върху тях плакати и обяви и под този хаос и ръжда изплуваха едни позитивни и цветни картини, които веднага внесоха положителна промяна в ежедневието на габровци.

Този проект е само тренировка за по-мащабните промени, които ние от фондацията целим да реализираме в града. Тепърва бихме искали да извадим на показ скритата и често подминавана красота в Габрово, а крайната ни цел е до няколко години сегашните малки крачки да са се систематизирали и да започнат да дават начални резултати.

Развитието на “бранда” Габрово с неговите традиции като столица на хумора и дълбоките му възрожденски корени са основата, която ще използваме за привличането на туристи и превръщането на родния ни град в една не само туристическа дестинация, а и в едно отлично място за живот.“

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

Христо Женилов и екипът на Фондация „Габрово – преди и сега“ са младите хора, които не очакват промяната, която желаят да се случи някога, някъде, от някого. За тях няма нищо невъзможно за постигане, когато имаш ясни цели, убеден си в собствените си сили и си способен на конструктивен диалог с всички страни, засегнати от процеса.

Така с любов към Габрово, непримиримост към недостатъците на градската среда и активно участие в процеса на промяната младите хора от Фондация „Габрово – преди и сега“ успяват да привлекат дарители сред габровските фирми и да спечелят всяка институция и доброволец, до които достигнат идеите им.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Той, Те, Проектът и Вие – идеалната вечер на точното място

Published

on

Младежки център – Габрово ви кани на една по-различна вечер, съчетаваща в себе си музикален урок, игри, песни, танци и много младежко настроение.

Какво ви е необходимо? Да запомните една дата и да се явите в точното време с точното настроение! Вечерта започва в 18.30 часа, датата е 25 юни, а мястото – градинката с мечето.

Животът му е музика – ритъм, барабани и перкусии. ТОЙ се казва Калин Вельов – музикант, певец, композитор, текстописец, аранжьор, актьор и продуцент, а вие ще станете участници в открития му урок по перкусии.

Мисията им е да работят с младите хора в Габрово. ТЕ са младежка зона „Щайгата“ и ще бъдат с вас през цялата вечер, за да покажат това, което най-добре умеят – да бъдат ваш партньор в игрите и забавленията, но и сигурна подкрепа тогава, когато имате нужда от съветник и приятелско рамо.

И точно когато мислите, че всичко е към края си идва ПРОЕКТЪТ – Amazonia Dance, за да ви покаже, че вечерта едва сега започва, като ви завладее с пищни костюми и модерна бразилска култура в съчетание от електро-акустична клубна денс музика и бразилски танци, в които със сигурност ще участвате и ВИЕ. Мястото е площад Възраждане, точно в 20:00 часа. А на фона на зашеметяващия балет, световни хитове от DJ компилации, авторски песни и бразилски стандарти в оригинални ‘house & electro’ аранжименти ще изпълняват Калин Вельов и Диего да Франса.

Градинката с мечето е точното място, а вие сте точната публика. Младежки център – Габрово ви очаква!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Приеми ме на село“ на гости в националната телевизия

Published

on

Вече тече приемането на документи за дневните лагери „Приеми ме на село“, които са насочени към младежи от 15 до 19 години от Габрово. В пет еднодневни инициативи те ще прекарат няколко дни в селата Солари, Жълтеш, Армените, Враниловци, Баевци, Червена локва и Чарково, където ще научат повече за селския бит, работата на полето и сред животните, българските обичаи, традиции и занаяти.

Отворен е приемът на документи за „Приеми ме на село – Възраждане“! Инициативата търси млади хора от 18 до 29 г. от цялата страна и български общности от чужбина. В рамките на две седмици – от 2-ри до 15-ти август две села в габровско – Солари и Свинарски дол, ще променят облика си с техния доброволен труд.

Дейностите, които ще се осъществяват от младите хора, с помощта на ментори, са: възстановяване на спирките в селата; почистване и възстановяване на селските чешми; изграждане на дървени компостери, изграждане на инфраструктура по екопътеката от село Солари до Иванилския водопад.

Как се стигна до осмото издание на инициативата, как започна всичко, как се чувстват участниците „Внучета назаем“ при своите баби и дядовци „под наем“ – можете да видите в линка към предаването „Отблизо“ по националната телевизия, където „внучетата“ гостуваха и разказаха за преживяванията от първо лице.

А днес можете да ги гледате в „България в 60 минути“ с Мариана Векилска, където ще се включат пряко, около 17.45 от село Беломъжите с баба Катя и дядо Георги, баба и дядо под наем с опит за споделяне.

За дневните лагери „Приеми ме на село“ и инициативата „Приеми ма на село – Възраждане“ можете да прочетете повече в линка – условия за участие и кандидатстване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

БДЖ организира пътуване с парен локомотив до Трявна и Плачковци

Published

on

БДЖ ще организира пътуване с парен локомотив 16.27 от Горна Оряховица до Трявна и Плачковци на 26-и юни, събота. През 2021 г. обединена Европа отбелязва годината на железопътния транспорт и именно чрез парния локомотив, който е символ на поставянето на началото на железопътния транспорт, БДЖ ще предостави възможност на любителите на железницата да се докоснат до емоцията от пътуването с парна тяга.

Композицията, която ще бъде съставена от шест стандартни купейни вагона и един вагон-бистро, ще потегли от гара Горна Оряховица в 08:40 ч. След кратки престои в гарите Велико Търново, Дряново и Царева ливада, влакът ще пристигне в Трявна в 10:21 ч.

Любителите на парните локомотиви и историята на българската железница могат да продължат пътуването си до гара Плачковци, за да разгледат наскоро реставрирания в района на гарата музеен експонат на парен локомотив 36.01 и да се запознаят с интересни факти от историята на железопътния транспорт в България.

Теглената от парен локомотив 16.27 композиция ще пристигне в гара Плачковци в 10:36 ч. и ще потегли обратно към Трявна в 12:20 ч. По този начин пътуващите ще имат достатъчно време да разгледат приветливия град в подножието на Балкана, както и забележителната построена в началото на миналия век църква в града „Св. Пророк Илия“.

Влакът ще пристигне отново в гара Трявна в 12:30 ч., където ще престои до 14:49 ч. Така всички пътуващи с него ще могат спокойно да се насладят на богатия на история възрожденски град Трявна.

Парният локомотив ще превози композицията обратно до гара Горна Оряховица в 16:20 ч.   Цената на двупосочния билет е 36,50 лв. за един пътник с включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билетите е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст.

БДЖ напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител. Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Възстановяване на суми за неизползвани билети и анулиране на закупени билети за тези влакове няма да бъде възможно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица