Свържи се с нас

Любопитно

Забелязахте ли „Малкия принц“ в Габрово?

Published

on


Способни ли сме ние, жителите на Габрово, освен да се наслаждаваме на положителните промени в красивия ни град, освен да бъдем взискателни и критични – да бъдем и активни участници в процеса на подобряване на градската среда, да съхраняваме и опазваме всичко, което се изгражда, подновява и допълва пространството около нас?

От известно време група млади габровци работят усилено в тази насока. По пътя към разгръщането на потенциала на Габрово, облагородяването на градската среда и създаването на нови, привлекателни за деца и младежи пространства те са подкрепени от доброволци, дарители и институции.

Най-голямото предизвикателство пред тях обаче остава посланията и идеите им да достигнат до местното население и то да бъде активна страна в целия този процес. Защото жителите на едно населено място са неговите стопани и те имат изключително отговорната задача да опазват и съхраняват тази собственост, а още по-продуктивно би било, ако вземат активно участие в промяната на всеки един елемент от градската среда, който не им харесва.

Всъщност, когато имаме желание да променим, подобрим, изградим нещо – винаги е по-лесно, когато сме обединени, винаги е по-ценно, когато вложим от личното си време, средства и труд.

Именно нежеланието да наблюдават безучастно действията или бездействието на съграждани, институции и др. към опазването и подобряването на градската среда, е движещата сила на младежите от Фондация „Габрово – преди и сега“.

Фондацията започва своята дейност само преди година, но вече има редица осъществени инициативи по почистване на замърсени пространства и обновяване на визията на електрически табла в града.

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

А забелязахте ли вече, че „Малкият принц“ е в Габрово?

Неговото посещение в града на Рачо Ковача се дължи именно на Фондация „Габрово – преди и сега“ с помощта на главните дарители в лицето на Темпус Линк ЕООД, Караш Инвест ООД и Великов 2017 ЕООД и на двамата млади художници от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – Алина Пенчева от Русе и Нуркан Нуф от гр. Разград, както разбира се и на разрешенията и съдействието на ЕРП Север Енерго Про и Община Габрово.

Алина Пенчева завършва специалност „Иконопис“ в НГПИ „Тревненска школа“ през 2018г. По време на обучението си в Трявна тя има множество участия в симпозиуми, изложби, конкурси и събития, свързани с изкуството. През 2017 г. Алина печели 1-во място в Майсторската надпревара по иконопис в ЕМО „Етър“, след което прави своя изложба там. В момента тя изучава „Рисуване и интермедия“ във Факултета по изящни изкуства във ВТУ.

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

В гимназиален етап Нуркан Нуф е изучавал „Електрообзавеждане на производството“, а днес, колкото и странно да изглежда – той се обучава във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ. На 22 години Нуркан има над 20 общи и самостоятелни изложби зад гърба си, участвал е и в много други проекти като този в Габрово. Нуркан Нуф работи и по свой самостоятелен проект в момента. Той рисува портрети на народните будители като идеята му е да ги дари на училищата из цяла България, включително в селата. А причината за неговата самоинициатива е една от изложбите му в едно село, където забелязва, че повечето от децата не са виждали картина никога през живота си и смята, че ще бъде недопустимо от негова страна това да си остане така.

Именно Алина и Нуркан са инициаторите на идеята за пътешествието на „Малкия принц“ край река Янтра.

Тази любима история на деца и възрастни от Екзюпери – нейните сюжети и персонажи – често ни припомнят простички истини, които пропускаме в забързаното си ежедневие и ни карат да се замислим за истински важните неща в живота ни и взаимоотношенията помежду ни.

Самите илюстрации, които двамата художници пренесоха на електрическите табла край габровските мостове също не са избрани случайно.

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

За таблото до Баев мост са използвани светли цветове с преобладаващ жълт цвят. Жълтото се свързва със светлината, топлината – тематично е обвързано с храмът в близост и цветовете на Априловска гимназия, тъй като таблото е води до тези две духовни средища на града.

Таблото на моста при Рачо Ковача е в по-тъмни цветове, силуетно във връзка със скулптурните композиции на моста, тъй като те са тъмни и нощно време също се виждат само като силуети.
Повече за последния проект на Фондация „Габрово – преди и сега“ разказа председателят на Сдружението Христо Женилов.

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

„Габрово е един град, чиято красота очаква да бъде разкрита. Уникалната му архитектура с толкова исторически пластове на едно място го правят един от необикновените български градове.

Дразнещо е обаче, че този потенциал слабо се развива и използва, което всъщност даде стимул на Фондацията да насочи част от усилията си в посока обръщане на прожекторите към детайлите на градската среда.

Както се вижда първите крачки са налице. Изчистихме близо 10 табла от облепените върху тях плакати и обяви и под този хаос и ръжда изплуваха едни позитивни и цветни картини, които веднага внесоха положителна промяна в ежедневието на габровци.

Този проект е само тренировка за по-мащабните промени, които ние от фондацията целим да реализираме в града. Тепърва бихме искали да извадим на показ скритата и често подминавана красота в Габрово, а крайната ни цел е до няколко години сегашните малки крачки да са се систематизирали и да започнат да дават начални резултати.

Развитието на “бранда” Габрово с неговите традиции като столица на хумора и дълбоките му възрожденски корени са основата, която ще използваме за привличането на туристи и превръщането на родния ни град в една не само туристическа дестинация, а и в едно отлично място за живот.“

снимка: Фондация „Габрово – преди и сега“

Христо Женилов и екипът на Фондация „Габрово – преди и сега“ са младите хора, които не очакват промяната, която желаят да се случи някога, някъде, от някого. За тях няма нищо невъзможно за постигане, когато имаш ясни цели, убеден си в собствените си сили и си способен на конструктивен диалог с всички страни, засегнати от процеса.

Така с любов към Габрово, непримиримост към недостатъците на градската среда и активно участие в процеса на промяната младите хора от Фондация „Габрово – преди и сега“ успяват да привлекат дарители сред габровските фирми и да спечелят всяка институция и доброволец, до които достигнат идеите им.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица