Новини|26.10.2018 12:52

Общински пиари и експерти от Виена обмениха опит за диалога с гражданите

снимка: Община Габрово

Близо 30 служители по връзки с обществеността, от 14 български общини и 9 национални институции, участваха в семинара „Общуване с гражданите и привличането им в управлението на града“, който се състоя на 23 и 24 октомври 2018 г. в София.

Община Габрово бе представлявана от Миглена Въгленова, главен експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета, която е и председател на Контролния съвет на Асоциацията на специалистите по комуникации в общините (АСКО).

През двата дни на семинара в столицата, австрийски експерти споделиха професионален опит и добри практики на Община Виена, която е обявена за най-добър град за живеене за 2018 г.

Проявата бе организирана от Бюрото за международни връзки на Община Виена в София „Ойроком-ПР“ и АСКО, чийто член е и Община Габрово.

В рамките на събитието председателят на Контролния съвет на АСКО Миглена Въгленова от Община Габрово представи местни практики и инициативи за гражданско участие в работата на администрацията.

снимка: Община Габрово

Тя акцентира върху нуждата от познаване на правомощията и задълженията на различните звена от страна на хората, за да адресират точно своите искания и да имат реалистични очаквания.

Специален акцент по време на форума бе изложбата „Градски пейзажи“ на модератора на семинара арх. Белин Моллов. Акварелите показаха уникални сгради, строени миналия век в София и в други градове на България, някои от които са дело на австрийски архитекти.

Сред експонатите се откроиха и две емблематични сгради от Габрово – Регионалният исторически музей и читалище „Априлов-Палаузов“, където се помещава Драматичният театър.

снимка: Община Габрово

Рудолф Цунке, специалист по световното наследство на ЮНЕСКО и връзки с обществеността към Център за общо градско планиране, представи проекта за историческия център на Виена, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Презентацията показа пресечната точка между опазването на старините и развитието на модерната метрополия с акценти върху туризма, участието на гражданите и международното сътрудничество.

За инструментите и събитията за диалог с гражданите, информационните канали на Виена за различни целеви групи, комуникационните стратегии за мотивация, активно участие в развитието и опазването на града говори Патрик-Паул Волф от Пресинформационната служба и електронно управление.

Според него част от мерките могат да се приложат директно в българската реалност с условието, че трябва да са много добре обосновани пред общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар