Свържи се с нас

Новини

В СУ „Отец Паисий“ – Габрово учредяват награда „Карл Кандулков“

Published

on

снимка: СУ „Отец Паисий“ – Габрово

В Средно училище „Отец Паисий“-  Габрово се учредява награда, на името на арх. Карл Кандулков, информираха от учебното заведение.

Училището поздравява строители, архитекти, проектанти, инженери и всички, които са ангажирани в сферата на строителството, с професионалния им празник, като им пожелава здраве, щастие и дълголетие!

През учебната 2018/ 2019 учебна година в СУ „Отец Паисий” – гр. Габрово се осъществи прием по специалностите „Строителство и архитектура“ и „Интериорен дизайн“.

снимка: СУ „Отец Паисий“ – Габрово

Учениците, предпочели специалност „Строителство и архитектура”, са убедени, че изборът им е правилен, защото това е специалността с най-широко приложение в строителството. Те могат да се реализират като технически ръководители основно във високото строителство, да работят като технически сътрудници и във фирми за строителен надзор, в технически и офертен отдел на големи строителни компании, в техническите служби на общини и много други.

Специалността „Интериорен дизайн“ e предпочетена от тези ученици, които желаят да превърнат таланта си в професия. Завършилите тази специалност ще притежават професионални компетенции по интериорен дизайн, компютърна графика, Web-сайт проектиране, дизайнерско проектиране и проектиране на рекламни материали.

снимка: СУ „Отец Паисий“ – Габрово

И двете специалности са с разширено изучаване на английски език, което осигурява възможност на учениците за продължаване на образованието в чужди европейски или американски университети, а също така ги прави конкурентно способни на трудовия пазар за работа с чужди фирми в България.

По повод професионалния празник на заетите в строителния бранш, за учениците в специалностите „Строителство и архитектура“ и „Интериорен дизайн“, се учредява ежегодна награда на името на арх. Карл Кандулков, която може да бъде получена с участие в конкурс.

С регламента на конкурса заинтересованите могат да се запознаят на интернет страница на училището.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Закопчаха стар дряновски бандит, укривал се с чужда самоличност

Published

on

Служители на Главна дирекция национална полиция задържаха дряновец, издирван с влязла в сила присъда.

64-годишният мъж е бил установен на територията на столицата, информираха от пресцентъра на МВР.

Операцията по задъражането му е била проведена в късните часове на 16 октомври. За него имало издадена европейска заповед за арест от средата на 2017 г., когато е бил обявен за издирване с червен бюлетин.

Мъжът е криминално проявен и има влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ в срок от 8 години, постановена му от Специализирания наказателен съд, за извършено престъпление по чл. 354А ал. 2 вр. ал. 1 от НК – производство и разпространение на голямо количество наркотични вещества.

При легитимирането си, криминалистите констатирали, че 64-годишният дряновец ползвал неистински документ за самоличност, за което е образувано досъдебно производство по чл. 316 от НК.

За задържането на мъжа е била уведомена Окръжната прокуратура-Габрово и съгласно тяхно постановление той е приведен в затвора в Ловеч за изтърпяване на наложеното наказание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

На Димитровден в музей „Етър“ представят богатството на възрожденската архитектур

Published

on

Ако на Димитровден – 26 октомври, посетите музей „Етър“, може да се запознаете с богатството на възрожденската архитектура. Тематична беседа на тази тема ще изнесе екскурзоводът Дамян Христов.

От 11:30 и от 13:30 часа той ще представи традиционните за Българското Възраждане строителни техники, ще запознае туристите с видовете конструкции и архитектурни образци на къщи, намиращи се в музея. За посетителите е подготвена и още една атракция.

От 13:30 до 14:30 часа Часовниковата кула ще бъде отворена за посещения, при това без допълнително заплащане. Желаещите ще могат да видят с какъв механизъм се задвижва това толкова интересно съоръжение. За да се гарантира безопасност, туристите ще бъдат пускани на малки групи само в подножието на високата вита стълба.

Това няма да им попречи да видят механизмите за задвижване на стрелките и камбаната. Екскурзоводът Анна Александрова ще представи историята на Часовниковата кула.

Дойде ли Димитровден, идва зимата – така хората в миналото отбелязват този повратен момент от календарното време. Свети Димитър е почитан наравно със Свети Георги. В традиционната култура празникът се нарича още и „разпус”, защото тогава се разпускат и освобождават ратаите и наемните работници. Тогава се завръщат гурбетчиите и дюлгерите от близки и далечни краища.

В съботата, преди празника, е една от големите Задушници, наричана още „орехова“. По димитровденската месечина се гадае каква ще е зимата. Ако е пълна месечината, пълни ще са кошерите с мед, пълна ще е годината. Безлунен Димитровден вещае празни кошери и лоша година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха криминален тип, блудствал с непълнолетна

Published

on

Полицията задържа многократно осъждан за кражби, грабежи и блудства, 30-годишен дряновец, извършил блудство с непълнолетно момиче.

Насилникът бил хванат в събота, 17 октомври. Мъжът, чрез заплахи и сила, извършил блудствени действия спрямо непълнолетно момиче от Дряново.

На лицето е била наложена полицейска мярка „задържане“ за срок до 24 часа.

По случая в РУ-Дряново е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.150 ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица