Новини|24.10.2018 11:27

Кметът на Севлиево даде старт на Седмицата на четенето с разказ на Чудомир

снимка: Община Севлиево

Под мотото “Четенето е модерно” стартира „Седмицата на четенето“ в актовата зала на СУ „Васил Левски“ в Севлиево. Събитието се провежда във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността и е организирано се от Министерството на образованието и науката (МОН).

снимка: Община Севлиево

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов официално откри “Седмицата на четенето” с откъс от разказа “Не съм от тях” на Чудомир – заради богатството и колорита на българския език, който авторът използва.

снимка: Община Севлиево

“Искам да чуете неповторимите български думи в разказите на Чудомир, за да ги заобичате, тъй като напоследък в ежедневието си все по-рядко ги използваме и ги заменяме с чуждици”, сподели кметът към децата от севлиевските училища и ги прикани да обърнат особено внимание на прекрасно пресъздадените бит и народопсихология в късите разкази на този автор.

Още много публични личности прочетоха откъси от своите любими книги или цитираха свои творби в днешния ден. Председателят на Училищно настоятелство – Севлиево Светла Георгиева чете откъс от “Под игото”, главният редактор на най-дълго издавания у нас вестник “Росица” Минка Минчева запозна децата с авторката Иванела Самуилова и нейната книга “Бабо, разкажи ми спомен”, а “Как да печелим приятели и да влияем на другите”, младите читатели научиха от творбата на Дейл Карнеги, прочетена от Мариана Тодорова – председател на Училищно настоятелство при СУ „Васил Левски“.

Стихотворението “Вечерен тромпет” от едноименната стихосбирка на Борис Христов бе рецитирано от Добринка Минкова – директор на Градска библиотека, Мирослав Марков прочете стихотворението “Ако” от Ръдиар Киплинг, а своя авторски стих “Дон Кихот” чете поетесата Даниела Йорданова.

На свой ред учениците представиха драматизации на свои любими приказки, стихове и песни. Млади автори четоха свои стихове.

снимка: Община Севлиево

Началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов подари книги на съорганизаторите на събитието. “Един археолог пътешества по света“ на Николай Овчаров получиха възпитаниците на СУ “Васил Левски” и ОУ “Стефан Пешев”, а “Приказки на Андерсен” и “Приказки на братя Грим” ще четат с наслада децата от детските градини “Радост” и “Щастливо детство”.

снимка: Община Севлиево

До края на седмицата в пет тематични дни се предвиждат десетки инициативи за децата и учениците от севлиевските детски градини, училища и библиотеки, свързани с книгите, четенето и образованието.

Състезания за най-добър четец и за най-добър разказвач, състезание по правопис, организирани посещения на библиотеки, срещи с писатели и поети, са малка част от събитията, които предстоят.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар