Свържи се с нас

Култура

Международна научна конференция „Музеите и училищната история“

снимка: НМО – Габрово

Международна научна конференция „Музеите и училищната история“ ще се проведе на 25 и 26 октомври в Националния музей на образованието – Габрово.

Форумът е част от инициативите, по повод 45 години от откриването на Националния музей на образованието – наследник и продължител на създадения през 1905 г. Държавен училищен музей.

Всички събития в програмата на честването преминават под патронажа на Министерството на образованието и науката и носят знака на Европейската година на културното наследство 2018.

Конференцията е второто събитие с международен характер в рамките на 45-годишнината след изложбата „Paths of education in the Slavic world“ с участието на 13 държави, включително България, представена от Националния музей на образованието.

Над 60 представители на академичната общност, музейни и архивни специалисти, педагози от цялата страна са заявили участие във форума.

В работата на конференцията ще се включат представители на сродни музеи от Братислава, Белград и Киев.

Официалното откриване е на 25 октомври в 10.00 часа в актовата зала на Националната Априловска гимназия, след което работата на форума ще продължи по секции в НАГ и залата на НМО.

„Изключителният интерес към темата от страна на музейната и училищната общности, както и високото академично ниво на конференцията ни дават основание да вярваме, че ще осъществим в максимална степен идеята на форума – съобщи директорът на НМО Мая Карагьозова. – Целта е да покажем как се съхранява и представя културното наследство и как се предава на следващите поколения; как това наследство се използва във формалното и неформално образование. Темите на двете направления – „Съхраняване и представяне на образователната и училищната история“ и „Mузейно-училищни практики и образователни програми“ – са неслучайно избрани. От миналата година НМО целенасочено работи за изграждане на национален център „Музейно училище“ като координатор между Музея и Училището в помощ на учителите и педагогическите специалисти за представяне и ползване на културното наследство в образователния процес. Тази година НМО е включен в националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“ като бенефициент в модула „Музеят като образователна среда“. Пред участниците във форума ще демонстрираме възможностите на специализиран образователен софтуер, който ни позволява да подготвяме интерактивни уроци и да споделяме музейно-образователните ресурси с web-базираната платформа mozaBook. В този смисъл резултатите от научната конференция ще са изключително полезни за дейността на НМО като културна и научна организация и специализирано звено към Министерството на образованието и науката за съхранение и развитие на образованието.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица