Култура, Новини|22.10.2018 17:37

Международна научна конференция „Музеите и училищната история“

снимка: НМО – Габрово

Международна научна конференция „Музеите и училищната история“ ще се проведе на 25 и 26 октомври в Националния музей на образованието – Габрово.

Форумът е част от инициативите, по повод 45 години от откриването на Националния музей на образованието – наследник и продължител на създадения през 1905 г. Държавен училищен музей.

Всички събития в програмата на честването преминават под патронажа на Министерството на образованието и науката и носят знака на Европейската година на културното наследство 2018.

Конференцията е второто събитие с международен характер в рамките на 45-годишнината след изложбата „Paths of education in the Slavic world“ с участието на 13 държави, включително България, представена от Националния музей на образованието.

Над 60 представители на академичната общност, музейни и архивни специалисти, педагози от цялата страна са заявили участие във форума.

В работата на конференцията ще се включат представители на сродни музеи от Братислава, Белград и Киев.

Официалното откриване е на 25 октомври в 10.00 часа в актовата зала на Националната Априловска гимназия, след което работата на форума ще продължи по секции в НАГ и залата на НМО.

„Изключителният интерес към темата от страна на музейната и училищната общности, както и високото академично ниво на конференцията ни дават основание да вярваме, че ще осъществим в максимална степен идеята на форума – съобщи директорът на НМО Мая Карагьозова. – Целта е да покажем как се съхранява и представя културното наследство и как се предава на следващите поколения; как това наследство се използва във формалното и неформално образование. Темите на двете направления – „Съхраняване и представяне на образователната и училищната история“ и „Mузейно-училищни практики и образователни програми“ – са неслучайно избрани. От миналата година НМО целенасочено работи за изграждане на национален център „Музейно училище“ като координатор между Музея и Училището в помощ на учителите и педагогическите специалисти за представяне и ползване на културното наследство в образователния процес. Тази година НМО е включен в националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“ като бенефициент в модула „Музеят като образователна среда“. Пред участниците във форума ще демонстрираме възможностите на специализиран образователен софтуер, който ни позволява да подготвяме интерактивни уроци и да споделяме музейно-образователните ресурси с web-базираната платформа mozaBook. В този смисъл резултатите от научната конференция ще са изключително полезни за дейността на НМО като културна и научна организация и специализирано звено към Министерството на образованието и науката за съхранение и развитие на образованието.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар