Новини, Политика|05.10.2018 15:45

Областният: Обстановката у нас налага хората на по-зряла възраст да бъдат все по-адаптивни!

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител на Габрово Невена Петкова, заедно с експерта по образование в Областната администрация Веселина Георгиева, взеха участие в Националните дни за учене през целия живот.

Форумът се проведе в Пловдив, като акцент в тазгодишното издание беше поставен на постигнатите резултати в сектора за учене на възрастни, нови проекти, както и върху състоянието му в България, Белгия и Македония.

Областният управител на Габрово приветства участниците в първата част на форума, посветен на EPALE – електронната платформа за учене на възрастни в Европа. Невена Петкова подчерта, че ученето през целия живот не случайно е сред европейските приоритети.

„Живеем в динамично време, в което миграцията и урбанизацията са често срещани процеси. В същото време, демографската ситуация във всяка една област у нас чертае все по-лоши прогнози и това неминуемо налага хората на по-зряла възраст да бъдат все по-адаптивни и да се включват активно в различни сфери на дейност“ – заяви Петкова и допълни, че като областен управител за нея е важно да съдейства за осигуряване на условия за разработване и прилагане на политиката за учене на възрастни на областно ниво, както и че инициативата е важна за популяризирането на възможностите, които всеки би могъл да ползва, за да развие собствените си умения и знания и да получи по-добра реализация без значение от възрастта.

снимка: Областна администрация – Габрово

Пред участниците във форума Петкова застъпи и още една тема, която е част от политиката за Ученето през целия живот, а именно кариерното ориентиране – „необходимо условие и адекватен отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени.“

Тя обясни на практика как се е случила разработената заедно с Регионалното управление по образованието – Габрово „Програма за допълващи дейности към кариерното ориентиране на учениците“. Програмата обединява усилията на различни институции, фирми и организации за постигане на общата цел да се предизвика интерес към онези професии, необходими за развитието на региона.

„Вярвам, че по същия начин може да продължим и с хората в различни възрасти като даваме шанс за тяхната професионална реализация, но съобразена с нуждите на бизнеса в различните региони на страната. Защото „Ученето през целия живот“ трябва да се основава на силно сътрудничество между бизнеса, образователните и социалните институции.“ – допълни още областният управител на Габрово Невена Петкова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар