Свържи се с нас

Култура

От бубарството, през сливовицата до един от най-старите храмове в България

снимка: РИМ – Габрово

Трима уредници от ЕМО „Етър” вземат участие в конференцията „Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм“, която се провежда на 4 и 5 октомври в РИМ – Габрово.

„От бубарството до копринарския занаят – минало без продължение” – това свое изследване представи Величка Илиева.

Величка Илиева

До 1960 година бубарството е важно занятие на населението в региона. За Габровска община най-голямо количество пашкули са произведени през 1910-та – 6 512 кг., след което се наблюдава постепенно намаление. С навлизането в бита на местното население на евтини, здрави и ефективни тъкани, фините и не особено здрави копринени изделия постепенно губят значението си, а модата ги обрича на изчезване.

„Габровци между сливовицата и чинцано” – е темата, представена от Румяна Денчева в характерния за нея атрактивен стил.

Румяна Денчева

„Тръгне ли светът да си събува потурите, спиране няма. А на опънати гащи джанковица не върви. Но както потурите не са заменени за една нощ, тъй и луксозните питиета навлизат в света на габровци бавно и полека. Началото на промяната е поставено от потомствения кръчмар Никифор Казасов, сам по себе си колоритна фигура”, с това въведение започна Румяна Денчева и разказа историята на кръчмарската фамилия Казасови, която има своето характерно място в живота на Габрово почти до средата на ХХ век.

С „Църквата в село Бучуковци, Дряновско” Павлина Дамянова разказа за резултатите от участието си в една експедиция от пролетта на тази година.

Павлина Дамянова

Благодарение на експедицията, на дневен ред отново се поставя въпроса за един от старите, все още запазени, но рушащи се български православни храмове. Строителството му започва през март 1847 година и до 23 април църквата е готова. В изследването си Павлина Дамянова проследява човешките и институционални отношения, често конфликтни, свързани с църквата.
„Жестока несправедливост, голям грях пред Бога и срам пред народа ще бъде, ако се допусне да се затвори един от най-старите храмове в страната, какъвто е Св. Йоан Предтеча“, са написали хората. А какво ли биха написали сега, ако видят, че този техен фар е полуразрушен?“, са думите, с които завършва изследването на Павлина Дамянова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Неделно предложение за малки и големи

Една от най-обичаните в цял свят приказки за малки и големи – „Червената шапчица“, ще оживее на сцената на Държавен куклен театър – Габрово на 19 януари, с помощта на любими актьори и изумително красиви кукли.

Спектакълът по приказката на Шарл Перо е най-новият в репертоара на габровския куклен театър.

В него участват Ивет Сотирова и Атанас Филипов. Тя влиза в ролята на момиченцето и бабата, а той играе три персонажа – на вълка, ловеца и кучето.

Куклите и сценографията са дело на Наталия Гочева, а музиката е композирана от Георги Гарчов.

Режисьорът на спектакъла – Теменужка Коларова обещава да има поука за всеки!

Началото е в 11.00 часа, а цената на билета – 4 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Младежкият театър гостува в Габрово

За болезнена любов наемете безболезнена раздяла – Младежкият театър гостува в Габрово

Любовта е сложно преживяване, а раздялата – още по-сложна, но нещата могат да се подредят отново. В това ни убеждава провокативната комедия „Разделям двойки по домовете“ на Младежки театър „Николай Бинев“, която ще гостува на Габровския театър. Постановката на режисьора проф. Здравко Митков ще се играе на 21 януари, вторник, от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

Спектакълът е създаден по пиесата на френския драматург Тристан Птижирар, номиниран за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 г. Преводът е направен от Снежина Русинова-Здравкова, а сценографията и костюмите са изработени от художника Петър Митев. Фотограф на постановката е Гергана Дамянова. В ролите ще видим Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.

Пристрастеността към социалните мрежи превръща съвременния човек в потребител, който консумира на бързи обороти преживявания, емоции, чувства и забравя за истинските „неща от живота“.

В тази хаотична липса на разумност, място намира Ерик (Михаил Билалов), чиято работа се състои да прекратява любовните връзките на други мъже от тяхно име и в тяхно отсъствие. Всичко върви по план, Ерик е професионалист, знае как да се справи във всяка ситуация – елегантно, бързо и точно. Един ден съдбата ще разтърси собствената му самоувереност.

Непознат го изпраща при любовницата си за поредната раздяла, която се оказва бившата му жена Гаел (Искра Донова). Малко по-късно на вратата се появява и разкаялият се любовник Иполит (Николай Луканов). Дали ще се заформи любовен триъгълник предстои да разберем, но едно е сигурно – публиката ще съпреживее еуфоричен бум от всякакви откровения, спомени и признания, поднесени от безупречната игра на актьорите и майсторски изпипаните диалози. Съвсем естествено финалът е неочакван – като самия живот.

С лек хумор и доза мистерия проф. Здравко Митков предлага на зрителите едно истинско забавление над ежедневните ситуации.

21 януари, 19.00 часа, зала „Възраждане“

Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, както и онлайн на: https://epaygo.bg/2977959796.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово посреща ансамбъл „Фън Я Сун“

Фолклорният ансамбъл „Фън Я Сун“ от Китай ще гостува на сцената на зала „Възраждане“ на 6 февруари.

Ансамбълът е част от фолклорния оркестър на Тиендзинския театър за песни и танци и в последните години служи за емблема на културния обмен на град Тиендзин със света.

Предварителната продажба на билети ще започне от 27 януари в Туристическия информационен център на ул. Опълченска №11.

Цената на билета е 5 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица