Свържи се с нас

Новини

Отстояваме нова Лява и Екологична коалиция

Published

on


„Отстояваме Нова Лява и Екологична коалиция“ – така е озаглавена статията подписана от 9 европейски депутати от различни политически семейства (GUE/NGL, С&Д, Зелените/ALE), които са и членове на Координационния съвет на Прогресивния алианс – пространство за диалог на основата на доверие и откритост. Целта на Алианса е да анализира различията и да изгражда мостове между прогресивните сили в Европейския парламент и в цяла Европа. Създаден е от членове на ЕП от различни политически групи и е отворен за всички, които споделят ценностите солидарност, демокрация, социална справедливост и устойчивост.

Статията е публикувана днес в изданието Euractiv. В нея се говори за острата необходимост от общи действия между Левицата, Прогресивните, Екологичните и Демократичните сили в цяла Европа.

Отстояваме нова Лява и Екологична коалиция

На няколко пъти през последните мандати на Европейския парламент бяха правени опити да се създаде пространство за диалог и сближаване между различните фракции на левицата и на eкологичните сили. През последните три години групата на Прогресивния алианс e част от това движение, което вероятно вече е надхвърлило фаза „опити“.

По време на обсъжданията ни се очерта ясна необходимост да се изправим срещу двете процъфтяващи “злини” – неолиберализмът и национализмът. Тези две явления са дълбоко свързани. Неолиберализмът, проспериращ включително и чрез широки коалиции както на европейско, така и много често на национално равнище, стимулира нарастването на неравенствата в Европа, нанася сериозни социални вреди и застрашава околната среда.

Национализмът конструира “чужденецът” и набеди ЕС като “изкупителна жертва”, отговорна за всичките ни беди. Не можем да позволим това да се случва в европейски държави. Ето защо спешно се нуждаем от инициатива за сплотяване на прогресивните сили. Развихме дейността си на следните три етапа:
1. Първо: Създаваме свободно и неформално пространство за дебати между левицата, прогресивните сили, зелените и еколозите. Изработваме предложение до желаещите да споделят и/или сравнят гледната си точка.
2. След това: Действаме заедно. Организирахме срещи, форуми, дебати, както и предложения в защита на Гърция и на държавите-членки, подложени на остеритета /орязването на бюджетите/. Вслушахме се в неправителствените организации (НПО) и осъдихме вредите, които нанасят споразуменията за свободна търговия (TTIP, CETA)
3. В резултат: Задаваме основния политически въпрос. Как да насърчим съвместните действия и единството между еколозите и левицата, след като споделяме толкова много общи позиции?

С това питане за единството поставяме под въпрос старите политически структури и старите рефлекси. Разединението носи риска от нарастването на реакционни, неолиберални, екстремистки и националистически сили. Това отслабва нашата борба за социална справедливост, която е и необходимо условие за по-бърз екологичен преход. Европейската демократична рамка е в по-голяма опасност от когато и да е било. Рискът, който носи разединението между нас, може потенциално да подхрани появата на бъдещ европейски парламент, доминиран от реакционната десница. И така, каква форма ще придобие новото социално, зелено и демократично политическо пространство в Европейския парламент?

В този политически контекст, разделението и фрагментацията е лишено от каквото и да било оправдание; както също би било евентуалното повторение на вече практикуваните големи коалиции, без ясно отхвърляне на досегашните неолиберални схеми. Ето защо Прогресивният алианс дава знак за бъдещето и път към изграждане на реална алтернатива. Той доказва, че взаимовръзките са възможни. Затова ние ще присъстваме на всички ключови инициативи за сближаване на прогресивните сили. Ще участваме в колкото се може повече битки, за да се противопоставим на политическото статукво. Ще бъдем на Европейския форум на прогресивните сили в Билбао на 9-11 ноември т.г., както бяхме и на първата подобна среща в Марсилия миналата година. Ще присъстваме в деня след изборите, за да дадем живот на едно по-голямо пространство, да формираме един по-голям съюз с политическите сили, които искат промяна чрез прогресивен, демократичен и екологичен преход.

Координационен съвет на Прогресивния алианс:

Гийом Балас (S&D)
Димитрис Пападимулис (GUE / NGL)
Ърнест Уртасун (Зелените / ALE)
Флорент Марчелеси (Зелените / АЛЕ)
Ева Джоли (Зелените / АЛЕ)
Ели Шлейн (S&D)
Мартин Ширдеван (GUE / NGL)
Серджо Коферати (S&D)
Георги Пирински (S&D)

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Комисията за борба с корупцията с изнесена приемна в Габрово и Дряново

Published

on

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 44-то Народно събрание ще проведе изнесена приемна в Габрово на 13 юли, понеделник.

От 10.30- до 12.30 часа в залата на първия етаж на Община Габрово експертите към Комисията ще отговарят на въпроси и сигнали на граждани.

По-късно през деня приемна ще се проведе и в Дряново. Началният час е 14.30, в сградата на Общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разрешиха провеждането на съботния пазар, но на ново място (обновена)

Published

on

Провеждането на съботния пазар в Габрово е разрешено. Той ще се проведе на ул.“Д.Л.Заменхоф“, в участъка от Търговска база до магазин от голяма търговска верига, а не както досега на ул.“Свищовска“.

Това стана ясно след проведеното днес, 10 юли, следобедно заседание на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на КОВИД – 19. Мястото осигурява оптимално спазване на всички противоепидемични мерки. Участъкът ще бъде затворен за движение на автомобили от 06.00 часа до 14.00 часа в съботния ден, 11 юли.

Община Габрово призовава всички търговци на седмичния пазар за промишлени стоки тип „битак“, на фермерския пазар, на Централния кооперативен пазар и пазар Шиваров мост да спазват строго необходимите противоепидемични мерки и да носят предпазни маски и ръкавици.

Посетителите на всички пазари на територията на общината трябва да избягват струпванията, да спазват необходимата физическа дистанция и да носят предпазни маски и ръкавици.

Кризисният щаб предлага още на кметовете на общините в област Габрово при провеждане на кооперативни пазари, фермерски пазари, стокови тържища и пазари тип „битаци“ до 15 юли, същите да се провеждат при строго спазване на противоепидимичните мерки, указани от министъра на здравеопазването.

Трябва да се спазва поточност на движението, разстояние от минимум 2 метра между търговските маси, а дистанцията между клиентите да от 1,5 метра, като е препоръчително носене на лични предпазни средства /маски/ от купувачи и продавачи.

Щабът реши още, че в периода от 10 до 12 юли, включително, на територията на област Габрово се допуска провеждането на предварително организираните групови празненства – сватби, кръщенета и други семейни празненства, с над 30 присъстващи, но при стриктно изпълнение на всички противоепидемични изисквания, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването от 9 юли.

*Публикуваната информация е актуализирана в 18.10 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Дъжд от голове в мачовете от 20-я кръг на Неделната по футбол

Published

on

Истински дъжд от голове се изля в неделния следобед, когато се изиграха мачовете от 20-я кръг на Английската неделна лига на Габрово.

Той започна с дербито между „Палаузово БТ“ и „Копакабана“. Двата отбора изиграха красив и динамичен мач, в който постоянно се догонваха в резултата. В крайна сметка, с два късни гола, „Копакабана“ изтръгна успеха с 4:3. Два гола за победителите отбеляза Пламен Меразов, а по един вкараха Ивелин Димитров и Даниел Христов. За „палаузовци“ на два пъти се разписа Николай Стоянов, а веднъж Мартин Иванов.

Във втората среща, тимът на „Мърси“ записа убедителна победа над „Идеал Стандарт Видима“, с 14:4. Павел Йорданов и Станислав Димов се разписаха по четири пъти, Цветан Енчев отбеляза хеттрик, два гола добави Божидар Василев, а веднъж вкара и Боян Димов. За „севлиевци“ два гола вкара Симеон Иванов, а по веднъж точни бяха Тихомир Мангелов и Александър Тодоров.

В третата среща, лидерите от „Ресторант Еделвайс“ също бяха убедителни и надиграха „Рио“ с 16:3. Впечатляващите тринадесет гола отбеляза Иван Лесев, два добави Милен Панчев, а един Димитър Христов. За „Рио“ два гола вкара Мартин Ширтев, а един Васил Цвятков.

В последната среща за деня, „ФК Орлите“ поведе рано срещу „Pasta Gabrovo“, с гол на Йоан Василев, но допусна късен обрат и загуби с 1:2. Головете за победителите отбелязаха Румен Радков и Ивелин Павлов.

В класирането лидер е „Ресторант Еделвайс“ с 46 т., пред „Копакабана“ с 44, „Мърси“ с 40, „Палаузово БТ“ с 37 т., „Pasta Gabrovo“ с 34 т., „ФК Орлите“ – 21 т., „Идеал Стандарт Видима“ е с 9 т. и „Рио“ с 3 т.

При голмайсторите далеч напред се откъсна Иван Лесев от „Ресторант Еделвайс“ с 45 гола, пред Павел Велчев от „Палаузово БТ“ с 29, Христо Минчев от „Pasta Gabrovo“ с 27 гола, Павел Йорданов от „Мърси“ с 23 гола, Андриян Христов от „ФК Орлите“ с 22 гола и др.

Тази неделя, 12 юли, в 10,30 часа започват мачовете от 21 кръг на АНЛ – Габрово. След последната заповед на министъра на здравеопазването, БАМФ призовава всички състезатели да идват сами на игрището за минифутбол, без приятели, приятелки, съпруги и деца, за да спазим всички необходими предписания за безопасност.

Пристигането на терена е необходимо да става непосредствено преди срещата, а напускането да е веднага след нея. БАМФ благодари за разбирането на всички състезатели.

Ето и програмата за 21 кръг:
10:30 КОПАКАБАНА – Pasta Gabrovo
11.30 Рио – Палаузово БТ
12:30 Мърси – Ресторант Еделвайс
13:30 ФК Орлите – Идеал Стандарт Видима

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица