Свържи се с нас

Новини

Най-пренебрегваният и „неуважаван“ пътен знак в Габрово!

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Масово шофьори в Габрово не се съобразяват с пътен знак номер Б2, поставен на кръстовището между ул.“Орловска“ с бул.“Христо Смирненски“, нито с поставената хоризонтална маркировка.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Изключително често, вместо водачите на автомобили да спрат и пропуснат движещите се по пътя с предимство превозни средства по бул.“Христо Смирненски“ в посока Велико Търново, шофьори нарушават Закона и правилата за движение, подминавайки и напълно неглижирайки пътния знак, относно предимството.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Безспорно това би отредило челна позиция на „стоп-а“, намиращ се на възловото кръстовище, в класацията на най-пренебрегваните и „неуважавани“ пътни знаци в Габрово, ако тя съществуваше.

Изводът може да се направи от извършена от наш екип репортерска проверка, след получен от читател сигнал до редакцията на „Габрово Нюз“, по отношение на безопасността по родните пътища.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От 20-минутното ни журналистическо наблюдение се натъкнахме на над 50 случая на шофьори, които изобщо не взеха под внимание пътния знак, имащ определеното значение и основна цел – да регулира движението.

За щастие при проверката ни пътни инциденти не се случиха, но предпоставки за възникване на произшествия, поради неспазването на знака, не липсваха. Често пъти, за да избегнат конфликтна ситуация и евентуален сблъсък, шофьорите навлизат в уширението на пътя, обособено като автобусна спирка.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Според Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата, уреждащ прилагането на Закона, пътните знаци относно предимството определят реда за преминаване на пътните превозни средства през кръстовища и стеснени участъци от пътя.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ще припомним, че значението на пътен знак Б2 е: „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!“. Той има формата на правилен осмоъгълник. Фонът на знака е червен, а символът „STOP“ и граничната линия са бели.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Габрово Нюз“ апелира към всички водачи на моторни превозни средства да спазват Закона за движение по пътищата, да проявяват необходимата толерантност и отговорност към спазване на правилата за пътна безопасност, за да бъдат гарантирани здравето и живота на всички!

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ако и Вие желаете да ни покажете Вашия поглед към събитията от деня или сте станали свидетел на нещо, което Ви е направило впечатление, не се колебайте да ни сигнализирайте на редакционния телефон +359 878 993 779 или на адрес: info@gabrovonews.bg, както и на страницата ни във фейсбук. Изпращайте ни снимки, видео, сигнали, коментари и мнения, а ние ще ги предоставяме на вниманието на широката общественост. 

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Прием на проекти за създаване на „Детски кътове“ на работното място

Published

on

Работодатели и институциите от държавната и местната власт вече могат да кандидатстват за финансиране на проекти за създаване на детски кътове на работното място, съобщиха от Областен информационен център – Габрово.

Управляващият орган на ОП „Развитие на човешките ресурси“ обяви прием на проекти по процедура „Детски кътове“, който ще продължи до средата на месец декември.

Целта на процедурата е да предостави възможности за по-добро съвместяване на професионалния с личния живот на работниците и служителите, осигурявайки кътове за деца на работното място.

Изпълнението на дейностите ще подпомогне родителите в грижите за децата им, като по този начин ще допринесе за тяхната по-добра професионална реализация, а от друга страна ще повиши производителността на труда в подкрепените предприятия, като се намали броят на закъсненията и отсъствията от работа и се повиши мотивацията на заетите там родители.

Допустими кандидати по настоящата процедура са микро, малки, средни и големи предприятия, регистрирани по реда на Търговския закон, както и органи на изпълнителната и местната власт.

Всеки работодател, регистриран по реда на ТЗ, ще получи допълнителни точки на етап техническа и финансова оценка и техните проекти ще се подкрепят приоритетно. Бюджетът на процедура „Детски кътове“ е 15 млн. лева. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 50 000 лева, а максималният – 150 000 лева.

По настоящата процедура се изисква съфинансиране само от кандидатите, които не са органи на изпълнителната и местната власт.

Големите предприятия могат да кандидатстват за финансиране на до 70 % от общо допустимите разходи по проекта, средните предприятия ще получат до 80 % от общо допустимите разходи, а микро- и малки предприятия – до 90 % от разходите.

Всеки новосъздаден детски кът трябва да осигурява необходимата среда за полагане на грижи за поне 15 деца. Партньорството по тази процедура е допустимо, така че до петима работодатели могат да кандидатстват за създаването на общ детски кът.

Детегледачите ще бъдат наемани чрез Бюрата по труда, като при необходимост ще преминават обучение. Възнаграждението им ще зависи от това дали услугите са почасови или целодневни, като по проектите ще се поема възнаграждението им за период до 12 месеца.

Освен дейностите по подбор, обучение и възнаграждения на персонала, финансиране ще получат и всички дейности, свързани с адаптиране и оборудване на подходящо помещение за полагане на почасови грижи за деца.

Финансиране ще получат само проектни предложения, които касаят създаване на нови детски кътове и задължително на закрито.

Крайният срок за кандидатстване е 15 декември, 17.30 ч. Проектните предложения се подават електронно чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020 с Квалифициран електронен подпис – КЕП.

Заинтересованите лица от процедурата могат да се обръщат към Областен информационен център-Габрово на място в офиса в град Габрово, с адрес пл. „Възраждане“3 или на тел. 066/ 807-222. Услугите на Центъра са безплатни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Янтра“ отстрани „Дунав“ за Купата на България

Published

on

Отборът на „Янтра“ (Габрово) записа престижна победа при гостуването си на „Дунав“ в Русе и продължава напред за Купата на България по футбол.

Воденият от старши – треньора Стоян Ацаров габровски тим постигна успех с 2:0. Двете попадения отбеляза Искрен Писаров, материализирал усилията и добрата игра на съотборниците си.

Той бе точен в противниковата врата по веднъж в двете полувремена. Резултатът на градския стадион в Русе беше открит в 23 минути. Писаров засече центриране с глава. Точка в спора сложи отново той с красив удар от границите на наказателното поле в 76 минута с втория си гол, възползвайки се неорганизираната русенска защита.

Така със записаната победа „Янтра“ (Габрово) продължава напред в турнира, като в следващия кръг ще се изправи срещу Черно море (Варна). Мачът ще се играе в Габрово на стадион „Христо Ботев“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Елена Йончева: Докладът на ЕС показва болестта на България

Лечението й ще започне с оставката на Бойко Борисов

Published

on

Докладът на ЕС за върховенството на закона в България е изключително добър, защото е обективен. Той показва каква е болестта, а нейното лечение ще започне с оставката на Бойко Борисов и правителството. Европа вече вижда какво се случва в България. Това коментира Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, в предаването „Денят започва“.

Според нея въпреки дипломатичния брюкселски език, става ясно, че оценката е, че България не се развива демократично. Няма законодателна сигурност, подценява се ролята на парламента, по-голямата част от медиите са проправителствени, изброи тя част от констатациите в доклада. „Какво означава, че няма законодателна сигурност? Това означава, че има задкулисие, което управлява България“, обясни Елена Йончева. Тя посочи, че основният проблем на медиите е тяхната политическа и икономическа зависимост, те са на хранилка на правителството. Проблемът не е толкова в прозрачността – къде се пренасочват средствата от ЕС, а във факта, че те се разпределят от правителството, което прави медиите зависими.

Докладът е изготвен от Европейската комисия като част от новия механизъм, който обхваща всичките 27 държави –членки на ЕС. В същото време за България се запазва и наблюдението, въведено още през 2007 г., по механизма за сътрудничество и проверка.

Според Йончева слабото място на доклада от вчера е, че в него няма конкретни препоръки. Тя посочи, че вече е получила подкрепа от зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова за законодателна инициатива, която да позволи средствата от ЕС за медии да не минават през правителството, което и да е то след оставката на Бойко Борисов.

Елена Йончева съобщи, че работи върху резолюция за ситуацията в страна, която да бъде приета в пленарно заседание на Европейския парламент. „В нея няма дипломатичен език, а са изброени конкретни проблеми и факти за управлението в България“, каза още тя.

Оттук нататък, според евродепутата, трябва да се вземат конкретни мерки, които да обвържат спазването на върховенството на закона с отпускането на европейските средства. Така начинът, по който функционира България в последните десет години ще приключи. „Не говорим за спиране на парите, а за превантивни действия, за да не се стигне до там. Докладът показва, че България излиза от демократичния път и трябва да се вземат мерки“, обясни Йончева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица