Свържи се с нас

Новини

Таня Христова: Не прехвърляйте върху Общината отговорност, която не е нейна!

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Възразявам да се прехвърля върху Община Габрово отговорност, която не е нейна! С тези думи кметът Таня Христова коментира мирния протест на жителите на няколко габровски квартала, които в събота изразиха недоволството си, породено от лошото състояние на участък от бул. „Никола Вапцаров“, в района на обхода на Габрово край Турски дол.

Габровският кмет подчерта, че заповед за забрана провеждане на протеста не е издавала, каквито твърдения споделиха хората, събрали се на мястото, за да изразят своето недоволство срещу състоянието на критичната отсечката.

Таня Христова призова да не се спекулира с темата и припомни, че целият обходен път на Габрово е обект, изпълняван от Агенция „Пътна инфраструктура“ и е част от републиканската пътна мрежа.

„Не веднъж сме казвали и били активен участник в процеса, в който настояваме тези за съжаление проблеми, които накараха хората да излязат навън, да бъдат решени. Последната информация, която е поредица от много комуникации, писма и разговори беше в резултат на разговор между мен и шефа на АПИ.

Той пое личен ангажимент за разпореждане на фирмата и надявам се за предприемане на всички мерки, за да се случи всичко това, което той обеща, че действията, които са в този участък, ще бъдат предприети и ще се приключи с тази изключително тежка ситуация в този участък.

Това е път изцяло отговорност на държавата! Не възразявам за пореден път да посрещна хората. Но възразявам да се прехвърля върху Община Габрово отговорност, която не е нейна!“, заяви Таня Христова.

Ако държавата не изпълни своя ангажимент до края на месец септември да предприеме мерки на критичния участък от бул. „Никола Вапцаров“, в района на обхода на Габрово, свързани с полагане на износващ асфалтобетон, габровският кмет изрази готовност да излезе да протестира заедно с хората.

„Също както беше с Топлофикация. Но мисля си, че това има много опасни нюанси, които мисля си, че не би следвало да се случват и не би следвало да ги причиняваме на хората, чиято работа е да бъдат отговорни и съвестни в ежедневието. Мисля, че крайните мерки са само за крайни моменти. В случая имаме много важен и много тежък обект“, коментира още Таня Христова.

Според нея вече е настъпил моментът, в който може да се пристъпи към мерките, които са част от проекта – отводняване, изграждане на нова основа и като минимум полагане на първи слой асфалт, за да може да продължи преминаването на камиони без това да ощетява хората.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„НИКО Технологии“ дари предпазни шлемове на 10 болници в България

Published

on

Габровската фирма „НИКО Технологии“ спази обещанието си и направи скромно дарение на предпазни шлемове за хората на първа линия в битката срещу коронавируса у нас.

Медици и персонал във Военномедицинската академия, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“, УМБАЛ в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново получиха личните предпазни средства, произвеждани в Габрово от местната високотехнологична компания.

Предпазният шлем на „НИКО Технологии“ е за многократна употреба. Той е лек и удобен. Рамката се прави от висококачествена неръждаема стомана, с висока степен на микробиологична резистентност. Върху този метал се задържат микроорганизми значително по-кратко, в сравнение с пластмасата.

Материалът допуска отлична обработка с дезинфектанти и химикали. Нечуплив и гъвкав е. Конструкцията на рамката отлично се напасва върху главата, като това значително подобрява комфорта при продължително носене. Шлемът е предпочитано предпазно средство от лекари, специалисти и здравни работници.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Проучване: Коронавирусът остава за дълго във въздуха – Как се предава?

Published

on

Коронавирусът остава за дълго във въздуха дори, когато болните вече са напуснали помещението. Това става ясно от доклад, публикуван на MedRxiv, цитиран от технологичната медия DevStyleR.

Учени са открили следи от вируса стаите и коридорите на Медицинския център към Университета на Небраска, където пациенти с COVID-19 са били диагностицирани и поставени в изолация.

До момента от Световната здравна организация твърдят, че вирусът се разпространява основно чрез респираторни капчици (дроплети), които се отделят при кашляне и кихане.

Изследвани са били 13 болнични стаи, като са открити високи нива на концентрация на вируса. Пробите от коридорите и общите помещения пред болничните стаи, които се използват от медицинския персонал, също са били позитивни.

Към момента проучването не е рецензирано от други учени, което изисква допълнително време, но поставя въпроса за по-сериозни мерки за защита от вируса и може да промени необходимите мерки, които да се вземат за да се ограничи разпространението му.

“Идентифицирахме редица проби, които откриват вирусни гени във въздуха, което потвърждава, според нас, необходимостта от приоритизиране на защитата на дихателните пътища и използване на среди с отрицателно налягане, когато става дума за грижа за пациентите,” казва в изявление д-р Джон Лоу, един от авторите на проучването и вицепрезидент на Професионално обучение за здравна сигурност.

Освен във въздуха, върху множеството от обичайно използвани предмети и тоалетни принадлежности също са били заразени, което показва, че SARS-CoV-2 се разпространява широко в околната среда.

Според д-р Марк Руп, ръководител на департамент по инфекциозни болести в Медицинския център към Университета на Небраска, проучването не показва дали вирусът се предава по въздушен път като цяло, но поставя сериозно въпроса за необходимостта от защитно облекло за медицинския персонал, докато са налице по-сериозни данни в тази посока.

Как се предава коронавирусът?

Данни от проучването показват, че заболяването може да се разпространи по следния начин:
– Директен контакт
– Въздушни капчици (дроплети)
– От човек на човек при директен контакт
– Индиректен контакт
– Заразени обекти
– Предаване по въздуха

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

278 лица в област Габрово са под домашна карантина

Published

on

В област Габрово под карантина в момента са 278 лица, по данни от Регионалната здравна инспекция. Броят им е с 19 души по-малко от края на миналата седмица, когато общо бяха 297.

Гражданите, които са в изолация, са получили предписания за 14-дневната карантина и ще трябва да останат по домовете си, докато не изтече този срок.

За спазване на забраната за излизане от дома следят органите на реда – районните полицаи по местоживеене на лицата и здравни инспектори, които извършват ежедневни проверки.

При неспазване на домашната карантина, нарушителите ги грози наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица