Новини, Политика|06.09.2018 7:50

Още не е ясно как ще бъде финансиран тунелът под Шипка!


„По какъв начин ще бъде финансиран тунелът под Шипка, защото и миналата година и тази – това е година и три месеца по-късно, Вие заявявате, че търсим различни начини, като най – вероятно, последният вариант е публично – частно партньорство. Публично – частно партньорство, бюджет на държавата, европейски средства, кажете?“

С този въпрос се обърна народният представител от ПГ на “БСП за България” Кристина Сидорова към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който е в оставка. Поводът бе неяснотата около финансирането на проекта, включващ две фази, едната от които е на път на бъде изпълнена до края на годината.

Кристина Сидорова постави няколко конкретни питания на министъра на регионалното развитие и благоустройството, а именно – какво се случва с пътя от Велико Търново до Габрово?

“Много добре знаете, че трафикът минава през центъра на град Дряново”, уточни депутатът от левицата и попита още какви процедури ще бъдат извършени и има ли обход на град Дряново.

Народният представител от ПГ на “БСП за България” постави въпроса и за южната страна на тунела. “Там, където излиза тунелът преди град Шипка, това не го казвате. Там извършвани ли са отчуждителни процедури , има ли проект за пътя оттам, който да свърже с Южна България”, разшири въпроса си Кристина Сидорова.

Тя бе категорична, че тунелът под Шипка е жизненоважен и за Стара Загора, но най-вече и за област Габрово, тъй като това ще бъде най-пряката връзка между областта с Южна България и това ще даде един нов живот на цялата област, с възможности за инвестиции.

По думите на Николай Нанков цялата съпътстваща инфраструктура към проекта, т.нар. хинтерланд – връзките между бъдещата магистрала Русе – Велико Търново и съответно връзката в южната му част – в Южна България с автомагистрала Тракия, са въпроси, които стоят на дневен ред от тази година и се работи по тях от тази година.

А относно финансирането той заяви, че е изключено европейско финансиране. Два са обективни и реализируеми източника според него – публично – частно партньорство и на първо място държавен бюджет.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар