Култура, Новини|07.08.2018 9:28

Руски художници пресъздадоха възрожденската архитектура на ЕМО „Етър”

снимка: ЕМО „Етър“

За трета година група художници от Руската Федерация проведоха художествен пленер в Етнографски музей на открито „Етър”. Проявата се организира по инициатива на Международния арт-проект „Цветовете на Европа-Таланти на 21 век”, съвместно с Асоциацията на педагозите-художници „ПленериЯ”.

В рамките на една седмица млади художници и учители от Московското специализирано училище 1155, ръководени от педагога-художник Всеволод Романков и група педагози по изобразително изкуство от московски училища с ръководители Лариса Лазаренко и Марина Зубкова се обучаваха, рисуваха пейзажи и пресъздаваха в картини красотата на възрожденската архитектура.

„Нашият пленер се провежда на територията на ЕМО „Етър” за трети път и част от художниците вече са идвали тук”, сподели Юрий Спиридович, организатор на пленера. „Досега в пленерите, които организирахме през 2015, 2016 и 2018 години в ЕМО „Етър” са участвали млади художници, студенти и техни педагози и преподаватели от Полша, Русия, Беларус и Украйна. Основните причини да изберем музея и вашия район са няколко.

снимка: ЕМО „Етър“

На нас много ни харесва гостоприемството на габровци, тяхната доброжелателност, възможността да нарисуваме картини с обекти от традиционната българска възрожденска архитектура, но и забележителните народни майстори по време на тяхната работа. Това не може да се види на много места по света.

Наред с това местоположението на музея и неговият хотел „Странноприемница”, в който сме отседнали, дава възможност да посетим Соколския манастир, автентичните улички на Трявна и архитектурния резерват „Боженци”, където също рисуваме. За нас бе полезно, че успяхме да се срещнем с председателя на Съюза на художниците в Габрово Евгени Недев и да посетим ХГ „Христо Цокев”. Надяваме се че е възможно да имаме в бъдеще общи творчески проекти.”

Автор: Дамян Христов, екскурзовод в Музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар